YARIŞMA ZENGİNİN PEŞİNE
YARIŞMA ZENGİNİN PEŞİNE
Köyün üç beş gencinden biriydi. Beş altı ailenin birlikte, ayrı odalarda kaldıkları evin yanı başına yapılan yarı baraka bir gözlü odada biri erkek, diğeri kız kardeşleriyle birlikte yaşarlardı.
Hesap bilgisi iki elin on parmağını geçmezdi. Zaten mektep medrese eğitimi de almamıştı. O yıllarda mektebi, medreseyi kim kaybetmiş de dedem bulsundu. Yetimlikle büyümüş, Osmanlının son yıllarında bebek, cumhuriyetin ilk yıllarında çocuktu. Yaşamı; ara dönem diyebileceğimiz bir zaman dilimine denk gelmişti. Kim bir iş buyurur, kim bir dilim ekmek verirse onun peşinde, onun işindeydi…
Köyde halleri vakitleri yerinde bir aile vardı. Maşallah ilki oğlan, peş peşe dünyaya gelmiş irili ufaklı yedi sekiz tane kız... Bu kızlar dedem için olduğu kadar komşu köylerdeki bekâr gençler için de bir umuttu.
Bu ailenin gözüne girip ‘’kızlardan birini de bana verirler mi?’’ umuduyla gelip giden başkaları da vardı. Onlardan bazıları yarınki yapılacak işlerin önemine göre yatıya kaldıkları da olurdu. Bu anlar, dedem için biraz umut kırıcı olsa da ‘’umuttan umut kesilmezdi.’’
Dedem acaba; ‘’Kızlardan uygun birisiyle beni de evlendirirler mi?’’ umuduyla bu ailenin her türlü işine koşardı. Tarlada çift sürme, değirmen, buğday biçmesi, ormandan tarla açma işi… Dedemin söyleyişiyle ‘’Bitmez ki; zenginin işi’’. Ne yapsın, yoksulluk bükmüş belini. Çakır gözlü, fidan gibi bir delikanlı… Ama renkli göz, fidan boylu olmanın hiçbir getirisi yok o devirlerde. Yine de ‘’umut fakirin ekmeği’’ misali ummaktan başka bir çaresi de yok. Yıllar böyle bir umutla heba olurken; evdeki kızlar bir bir evleniyor. Kalan son kızı da evlendirdiklerinde dedemin ‘’umduğu dağlara’’ karlar yağıyor. Bu eve hizmet etmenin bir yararını göremiyor.
Evinin işlerine yöneliyor. Böylece; ömür boyu kendisine ders olacak bir hayat tecrübesi ediniyor.
Bir delikanlı için tüm ‘’umudun tükenmesi’’ çok zor bir hal. Dedem belki de o bilge kişiliğinin ilk tohumlarını bu yaşanmışlıklarından almış olmalı ki; ‘’Yarışma zenginin peşine, sabah kalkınca git, kendi işinin başına.’’ derdi…
Salih KOÇ
22 Aralık 2019 / Büyükçekmece-İst.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.