BTC ŞİİRdir.
"Bitcoin’i anlamıyorum. Lütfen bana açıklar mısınız?" Harry Potter yazarı J.K. Rowling :(d. 31 Temmuz 1965, İngiltere):
Kişisel serveti 1,2 milyar usd (?) Harry Pother yazarının bu sorusu üzerine tvitterdan cevap verenler kimler veya ne cevap vereceği merakla beklenenler??
* “Rowling dünyada en fazla para kazanan yazar oldu.”(muş).
Sen ben siz biz de burada şiir yazmaya devam…😊
…………………….
Hadi cevaplara geçelim:
“Ünlü ünsüz bütün Bitcoin "uzmanları," Harry Potter yazarının "Bitcoin nedir" sorusunu yanıtlamak için adeta yarışa girdi.
Öyle ki, Cointelegraph yazarları da aynı günün akşamı bir açık mektup yayımlayarak "Bitcoin sihirdir" iddiasında bulundu. “
Sihir??? Hadi sihir nedir, cevabı mı arayalım ? Şiir içinde sihir diyenler vardır veya sihirli söz söyleme sanatı gibi ifade edenler..
Şimdi bu yazar “sihir” nediri mi araştıracak, hem de sihir üzerine dünyanın en çok okunan veya satan romanının yazarı:)
BTC ? SİHİR ? ve ŞİİR ?
Şimdi siz gidip araba lastik tamircisine “lastik” nedir diye sorup cevabı paylaşın benimle olur mu??
****
“Rowling’e "Bitcoin nedir"i anlatmak için Ethereum’un geliştiricisi Vitalik Buterin, teknoloji devi Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk önde gelen isimler sıraya girdi.
Ne var ki hiçbiri Coinbase CEO’su Brian Armstrong ve Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun paylaşımları kadar ses getirmedi.”
“J.K. Rowling’in bir anda Twitter’ın odağını Bitcoin’e yönlendirmesini fırsat bilen kripto para yöneticileri, ünlü yazarı kendi platformlarına davet etmekte gecikmedi.
Coinbase CEO’su Brian Armstrong da bunu deneyenler arasındaydı, bir farkla: Armstrong, Harry Potter yazarı J.K. Rowling’i değil, durumdan fırsat çıkaran ve ilk Bitcoin alımını gerçekleştirdiğini iddia eden sahte bir hesabı yanıtladı.”
“ABD’nin en büyük kripto para borsalarından birinin CEO’sunun bile sahte bir Twitter hesabıyla etkileşime geçmesi, takipçilerin dikkatinden kaçmadı ve "Coinbase CEO’su bile bu tür sahtekârlıklara kanıyorsa, acemi kripto yatırımcılarının sürekli dolandırılmasına şaşmamalı" yorumları yapıldı.”
Bienance CEO su CZ : demiş ki;
"Size Binance üzerinde nasıl Bitcoin alınacağını bizzat öğretmek isterim. Bir kadına balık verirsen onu bir günlüğüne beslersin. Ancak balık tutmayı öğretirsen hayat boyu aç kalmaz."(Sonradan bu tvitini silmiş CZ.)
Kripto dünyasının dahi çocuğu Elon Musk, Rowling’in Bitcoin hakkında yapılan "açıklamaları" eleştirdiği bir başka gönderiyi yanıtladı ve
"Devletlerin merkez bankalarında basılan muazzam miktarlarda para, Bitcoin’in internet parasının göreceli olarak daha sağlam olmasını sağlıyor." dedi.
Elon Musk hemen ardından bir tweet daha atarak, "Hala sadece 0,25 BTC tutuyorum" diye ekledi.
Devletlerin merkez bankalarını La Casa da Papel dizisinden; ne işler çevirdiklerini az çok senaristler yani bir bakıma edebiyatçılar anlatmaya çalışmıştır.
Gördüğünüz gibi haberin başlığı şaşalı ama içeriği çok zayıf..
Başka bir haber sitesinden cevapların izini sürelim..
Musk’ın sahip olduğunu iddia ettiği Bitcoin miktarı konusunda kripto para yatırımcısı Alistair Milne ikna olmadı:
“Buna operasyon güvenliği denir, Bitcoin’e sahip olan herkesin bunu öğrenmesi gerek… Ne yazık ki ben sahip olduklarımı kaybettim…”
@Bitcoin isimli Twitter hesabı, Bitcoin’in temel avantajlarını Rowling’e açıklarken şu ifadeyi kulandı:
“Büyücülerin bugün bile Gringotts Bank’a güvenmesi gerekiyor. Bitcoin bu sorunu çözebilir.”
Sonuçta: Harry Bother yazarı Rowling :
"Bu tür şeyler bana anlamsız gürültü gibi geliyor. Ben hiçbir zaman Bitcoin’i anlayamam ve anlamayacağım. Ama buna inandığınız için sizi seviyorum."
Kim ne cevap vermiş pek belli değil?
Peki ben size sorayım efendim?
Şiir nedir? Sorusunun cevabı konusunda değişik tanımlar yapabiliriz; 3-5 tanım etrafında toplanabiliriz.
“Şiir, dilin anlam, ses ve ritim öğelerini belli düzen içinde kullanarak bir olayı, ya da bir duygusal ve düşünsel deneyimi yoğunlaşmış ve sıradanlıktan uzaklaşmış bir biçimde ifade etme sanatıdır.”
“… Zaten şair bir şey anlatmaz, anlattığı zaman da şair olmaz”
“Ahmet Haşim, “Şiir, bir hikâye değil, sessiz bir şarkıdır” diye tanımlar şiiri;
J. Cocteau “Ne masayı anlatacağım diye masa kelimesini kullanacaksınız, ne kuşu anlatacağım diye kuş kelimesini, ne de aşkı anlatacağım diye aşk kelimesini” der;
Salah Birsel’se Şiirin İlkeleri’nde aynı konuda şunu söyler: “Doğrusu şiirin hiçbir anlamı olmaması değil, şiirin o anlamı bağırmaması gerekir“.
Bu tanımlardan, şiirin işlevinin anlatmak değil, duyurmak yani hissettirmek olduğu sonucuna ulaşabiliriz.
İlhan Berk de “Anlamla Yola Çıkılmaz: Şiir Bir Şey Anlatmaz. Anlaşılmak İçin de Değildir” başlıklı yazısında aynı noktaya değinir:”
“İnsanoğlunun ilk edebî yaratısı, şiirdir aslında. Ve başlangıçta, şiir, dans, müzik, tiyatro daima iç içedir; yüzyıllar geçtikçe bu sanatsal etkinlikler birbirinden ayrılır ama birbiriyle bağı yine de hiç kopmaz. Nitekim edebiyatta ilk kuramsal değerlendirmeleri içeren Poetika adlı eserinde Aristoteles, “şiir” derken tiyatrodan söz etmektedir; çünkü Antik Yunan’da tiyatro ve şiir birbirini tamamlayan türlerdi.”
*****
O zaman Harry Porther Rowling’e ben de kendi cevabımı vereyim.
-BTC bir şiirdir!
Diğer boyutuyla; değer saklama aracı olarak gördüğümüz altın, usd, eruo ve tl ile ekseri devlet tahvilleri ,bonoları vb (ki bunları sıradan vatandaş tutmaz) bir benzeri internet para birimi olması düşünülen kripto paradır..En bilinenleri sırasıyla BTC, diğeri ETH ve bir çok davaya konu olan XRP’dir.
Kripto para deyince çağrışım kurabilirseniz; Saraylara ve krallara baş kaldıran halk ozanlarıdır bile diyebilirim.
Ancak bir ticaret erbabı bunu kullanır ve kolaylığını, zorluğunu ve bu konuda ne yaşadığını anlatırsa daha tahminkar bir cevap alabiliriz.
Gelecekte öngürülen bir düşünce ise; devlet veya devlet birliklerinin (ABD, AB,Arap Birliği, Karadenize Komşu Ülkeler birlikleri, İngiliz Devlet Topluluğu gibi, Türk Devletleri Birliği vb ) vatandaşlığından ziyade gelecekte SİSTEM VATANDAŞLIĞININ daha çok yaygınlaşacağıdır..
Sistem vatandaşlığı nedir, araştırmak lazım.. Fazla kafa yormadım. Belki; Edebiyat Defteri Sistemi Vatandaşları tanımı sistem vatandaşlığının anlaşılmasına kapı aralayabilir..
G20’ler, G7, G8 gibi ülke birlikleri, gelişmiş, gelişmekte olan, gelişmemiş diye tasnif edilen devletleri yönetenler elbette bu çağın internet parasına karşı cephe alacaktır. Cephe almazlarsa kendi varlıklarını inkar etmeleri gerekir..
Bir çok gelişmiş, gelişmekte olan ülke vatandaşlarının internet kullanma oranları ile cep telefonu kullanma oranları kripto paraların geleceğini belirleyecektir. Yeni nesil bir paradır ve yeni çağın nesilleri tarafından tutulursa yoluna devam edebilir.
Sosyolojik olarak genelde Y ve Z kuşağına hitap edecektir.
Mantıksal olarak ise; elinizde, bankanızda tuttuğunuz veya kullandığınız itibari paraların seri numaralarının, dijitale aktarılmış karşılığı gibi de düşünebilirsiniz. Lakin üreticisi herhangi bir devlet otoritesi değil, kişi veya özel kurum olabilir, bazı devletlerin de kripto para üretmeye girdiği yazılıp çiziliyor. Araştırmak lazım..
Digital dolar ve eruo da konuşulmaya başladı. Devletler ve devlet birlikleri BTC ve türevlerine nasıl yaklaşacağını tam olarak kestirememektedir. Çin, Hindistan, Güney Kore vb yetkililerin tutumları sık sık değişmektedir. Kimi olumlu yaklaşırlarken kimi de olumsuz yaklaşmaktadırlar..
Son yıllarda 1500 üzeri kripto paradan bahsediliyordu ki bu sene sayı 5000 (5482 adet) . Kripto para deyip tek bir başlık altında da toplayamayız, coin, jeton vb isimler almaktadırlar.. Özetle; Sanal para birimleridir.
Eğer dünya bir çağ dönüşüme girdiyse bunun göstergelerinden biri de kripto para ekosistemidir?
3 G Yazıcı teknolojisi evlere girerse ve siz en basit örneği çay bardağınızı kendiniz üretebilirseniz, yeni çağ başlamış demektir.
Üretim-tüketim ve devlet-kişi (birey) ilişkileri gibi isterseniz kafa patlatmaya başlayabilirseniz..
Elbette, yine bu konuda da ideolojik efsaneler de piyasaya çıkmıştır, dünyayı yöneten belli başlı ailelerden dem vurularak ekseri İsrail- Abd-Çin vblerinde devleti, ulusal birlikleri yöneten kişilerin, merkez bankalarının gizli sahiplerinden bahsedilmektedir..
Yaşarsak göreceğiz ne nedir, ne; ne değildir..
Elbette yatırım tavsiyeyi olmamakla birlikte kripto para almak isteyen olursa kesinlikle portföyünün sadece 1/3 nü bu sektöre ayırması önerilir, daha fazlası değil..Yatırım Tavsiyesi Değildir..
Peki, şiir bir değer saklama aracı olabilir mi?
Eğer şiiri bir değer saklama aracı olarak görüyorsanız, başlığı kabul edersiniz, yok; şiir bir değer saklama aracı değilse; btc de şiir değildir..
Yararlanılan Kaynaklar:
Kendi zihnim başta olmak üzere;
tr.cointelegraph.com/news/what-is-bitcoin-crypto-exchange-ceos-failed-to-answer-a-simple-question
kriptokoin.com/elon-musk-elinde-tuttugu-bitcoinlerin-miktarini-acikladi/
coinmarketcap.com/tr/all/views/all/
www.cokbilgi.com/yazi/siir-nedir-tanimi-ve-ozellikleri/
YORUMLAR
Okyanusta sağdan sola savrulan gemi gibi nihayet limana ulaştı zihnim...
Kaptan tecrübeliymiş.
Şiir baktığın gözlüğün rengidir dedim
Saygılar
Yinsani
lakin değer saklama aracı olarak görülebilir mi?? şiir kalbe hitap ediyor, kalbi olanlarda soyut genelde,
değer atfedilen bir şey somut veya soyut hangi araçta saklanır??
Şiirin ne olduğu bilinmez, ama karşılaşınca tanırız (Jean... ) şahsen şiir adına en çok beğendiğim sözlerden birisi ustam..
katkınız için teşekkür ediyorum
eksik olmayın..
Nesildaşım diğer yazında muhabbete takılınca bu yazıyı geç gördüm kusura bakma.
Kaynakça bölümünde benim adıma en önemlisi senin zihnin oldu. Birçok bilgi araştırılır bu konuda ama senin zihninden geçtikten sonraki kısmı daha ilgimi çekti. Btc den şiir tanıma kadar hatta sihir dünyasına bile dokunan bir yazı...ancak sen üstesinden gelirdin.
Kripto para gelecekte daha fazla kendine yer bulur mu ,bilemem. Sebebi bircok kisinin kafasinda asamadiklari güvenlik durumu sanırım. Insanlar sanal dünyada dolandirilma durumlarını düşünüyor. Ben bile çok hakim olmadığım için bu konuya hiç girmeyi düşünmedim mesela.
Bir söylentiye göre bazı devletlerde bu konuda çalışıyor demişsin, şaşırmamak lazım çünkü en büyük güç kaynağı ekonominin çarklarını elinde tutmaktır ve bu da paraya hukmetmekten geçerse, olasi bir durumda devletler yeni düzenin dışında kalmam istemeycektir.
Şiire tanım aramadım ama yapılanlar arasından kendime en uygunu seçerdim...sonra kendime göre onu da yorumlardım hatta. Bazı şeyler kalıplara girmiyor belki de kendi özgürlüğünün tek bir kalıba sığamayıp, sınırsız tanima sahip olması bu yüzdendir, kim bilir...
Çok Ama çok keyifli bir yazı olmuş. Kalemine ve yüreğine sağlık nesildaşım.
Sağlıcakla.
Yinsani
özet:
devlete güvenen bankaya, devlete ve bankalara güvenmeyen sanal paraya kayacak.. akıllı olan altın usd btc tl gibi porföyünü 3-4-5e bölecek, yumurtalar tek sepette taşınmaz misali.. sepet düşerse sen de düşersin ekonomik olarak, sepetler çeşitli olursa risk azalır gibi..
şiir zaten başımızın belası oldu... ben pasifleye pasifleye biritemedim.. 550 lerden 450 lere kadar düşürdüm aktif şiir sayısını ki zaten çoğu şiir bile değil..200 e indirmeliyim :)
değer saklamaksa gaye, 1965 doğumlu olan harry potery yazarına bu konuyu anlatabilmek çok çok zor.. yaklaşık 75 ve sonrası doğumlulara belki hitap eder yazı..
bir önceki yazımdaki insan çocukluğu mu, çocukluğundaki izledikleri mi gibisinden..
kafam zaten kaç yıldır kazan gibi nesildaş... :))iyice kaynadı epeydir..
black_sky
Kaynayan kafa için verebilcegim tek tavsiye; mümkün olduğu kadar altındaki ateşi kısmak...cok harlı ateş dibini tutturur ama kısık bir ateş ile daha da lezzetidir...
Yinsani
konumuzun özü ekonomik anlamda evet risk yönetimine çıkıyor..
ekonomi, sihir ve şiir.. hayatta bağlantısız gibi görünenleri bağlayabilmek nasıl başarılır ki ?? konu konuyu açacak: . kaosdaki düzen gibi ayrıca irdelemek lazım.. sonuçta, insanlarla kedi fare gibi oynuyorlar..
galiba zihnimiz yoruldu, nesildaşım.. daha doğrusu benim ki...
neo yu yordum bugün epey.. 2. filme geçemedim .:)..dibi tutmadan gözlerimi ve zihnimi dinlendirsem iyi olacak sanki..
black_sky
Ah ben ve yanlış yazmalarım;((
Neo yoruyor insanı çok ama sen tam tersini yapmışsın maasallah;)) daha 3. bölüm var ki tüm düğümler çözülüyor...teknoloji nereye gider işte buraya gidebilir diyebiliriz hatta. Yapay zeka vs ne ararsan var.
Sanki etrafımizdaki her şey kaosa evriliyor. Öncelikle kendi beyinlerimiz. Böyle zihinler çoğaldıkça yaşadığımız dünya nasıl olabilir ki zaten.
Çok dolusunuz üstad. Bir çağlayan gibi çağlıyorsunuz. Konuyu nereden nereye getirdiniz. Bravo doğrusu.
Saygı ile...
Yinsani
Lakin sizin verdiğiniz bu cevapla ben mutlu oldum. :)
Saygı ve huzurla efendim.
Teşekkür ederim.