- 479 Okunma
- 1 Yorum
- 1 Beğeni
Şiirde Musiki
• Şiirde Musiki
• Ben, büyük bir utanç duygusuna kapılmaksızın nesirlerimi ikinci defa hiç okuyamam. Sonuç olarak zaman, zaman savunduğum fikirlerin hepsinin hesabını tutamam ve daha önce söylediklerimi tekrarlamak veya onların aksini söylemek gibi hatalara düşerim.
• Genç şair, bir hakim olmaktan ziyade bir avukat gibidir. Büyük bir ihtimalle bilgisi de çok yanlıdır, çünkü çalışmasını belli şairler üzerinde yoğunlaştırmıştır.
• Şüphesiz ki bir eleştirici bilim adamının, bilim adamı da eleştiri inin niteliklerine sahip olmalıdır. Ben, şiirde ölçü ve ritimle ilgili konularda hiçbir zaman yeterince bilgili olamamışımdır. Herhangi bir nazım şeklini bilmek ve uygulamak için tek yol onu belli bir şairin eserinde öğrenerek, taklit ederek kendi benliğimize mal etmektir. Şairlerin kullandığı ölçüler, farklı şâirlerin elinde öyle farklı bir musiki yaratırlar ki, böyle teorik bir çalışma zaman kaybından başka bir şey değildir.
• Çirkin kelimeler bir şiir içinde, diğer kelimelerle uyum içinde olmayan kelimelerdir. Bir kelimenin musikisi, bu kelimenin şiirde kendisinden önce ve sonraki kelimelerin ve bütün diğer kelimelerin yarattığı musikiyle uyum içinde olmasıyla ölçülür. Kelimelerde çağrışım zenginliği – kelimelerin okuyucuya göre değişen anlamları- onların tabiatlarında vardır ve bu her şairi ilgilendirir.
• Şiir dilinde ve tekniklerinde hiç durmadan değişiklik yapmak sıhhatli değildir. Şiirde musikinin tek tek satırlarda değil, bütün şiirde yaratılması gerektiğini hatırlamanın zamanıdır. Şairin eserlerinde musiki eserin bütününde anlama eşlik eder. Bu yalnız seslerle değil, imajlarla da yaratılan bir musikidir.
• Bazı nazım şekilleri bazı dillere daha uygundur. Bir nazım paragrafı olarak tanımlayabileceğimiz kıta, konuşmanın belli bir kalıp içinde doğru ve tabii bir ifadesidir. Bir nazım şekli, kusursuzluğa eriştiği andaki şeklini muhafaza etmek eyilimindedir.
• İyi bir eser yaratmak isteyen şair için, hiçbir nazım şekli serbest olmaz. Sadece kötü bir şair, serbest nazımı belli bir şekilden kopup kurtulmak olarak düşünebilir. Şiir sanatı, çeşitli nazım şekillerinin birbirinden etkilenen ve birbirini takip eden şâirlerin kullandıkları ritim ve ölçülerdeki benzerlikleri formülleştirilmiş bir şeklidir. Şiirde Musiki yaratabilmek için şairin en çok sahip olması gereken şeyler, ritim anlayışı ve bu ritmik yapıyı şiirle kaynaştırabilme gücüdür.
Seyit Ramazan Özer
Ünlü eleştirmen T. S. Eliot’un bir yazısının özetidir.
•Kaynak:(T. S. Eliot, Edebiyat Üzerine Düşünceler, Çeviren:Sevim Kantarcıoğlu)