- 749 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Pangolin’inizi Yağda Kızartma mı istersiniz Çöp Şiş mi..?
.
Bilenler bilir Türk kültüründe hayvanın hiçbir şeyi çöpe atılmamış her yeri değerlendirilmiştir. İşkembe, şırdan, kelle paça, et ve kebap çeşitleri, sucuk-pastırma say sayabildiğin kadar.
Neden hayvanın hiçbir yerini atmamışız..? Bence yokluktan.
Bana göre bizde çorba çeşidinin çok olmasının nedeni de bu.. Malzeme az, bas suyu, bas suyu, koy baharatı, yanında bol ekmek, işte sana ucuz yemek..
Dünya üzerinde bizim bilmediğimiz görmediğimiz ne meyveler, sebzeler, hayvanlar var. Bilmemiş, görmemişiz, yememişiz. Bizde yenilebilecek hayvan sayısı çok az. Gerçi görüp bildiğimiz hayvan sayısı da çok değil. Bizim görmediğimiz hayvanlar gördüklerimizin belki bin katı.
Bunlardan biri de Pangolin.
Ben de adını ilk kez duydum, ilk kez gördüm.
Minyatür dinazor gibi. Sert kabuklu bir garip hayvan. Kimseye, hiçbir canlıya zararı olmayan, karınca, böcek, termitlerle beslenen bir zavallı hayvancık(mış). Bu hayvan Afrika, Orta Asya ve Güneydoğu Asya’da yaşayan memeli grubuna mensupmuş. Bir tehlike anında yusyuvarlak olup kendini kapatıyormuş. Top gibi, tıpkı bir kirpi gibi yani. Sert kabukları nedeniyle de hiçbir canlının bunları yemesi mümkün olmuyormuş.
İnsan mı..?
Onların elinden kurtulmak ne mümkün ! İnsanlar bu hayvanı poşete koyup vakumlayarak öldürüyormuş. Nefessiz kalan hayvan ölüyor ve açılıyor dolayısı ile..
Bu hayvanın o sert kabukları var ya, işte o kabukları meğerse ticari unsur haline gelmiş. Çin bu hayvanın kahverengi sert kabuklarını soyarak un haline getirip yılda tonlarca kabuk tozu satıyormuş. Bu toz ne işe mi yarıyor? Kanser ilacı yapımındaki hammaddelerden biri olarak kullanılıyormuş. İşte bu nedenle bu gariban hayvanların nesli tükenmek üzereymiş.
Ee şimdi bu hayvanın kabuğunu soyup soğana çeviren Çinli, yarasa, çekirge, kurbağa, yılan, kedi, köpek, aklınıza gelen bilumum şeyleri yiyen Çinli bunun tadına bakmayacak mı..? Bakmaz mı..?
Bakmışlar elbet. Yemişler. Üzerine tatlı niyetine bir de yarasa yiyince…
İşte bu CORONA VİRÜSÜ, nam-ı diğer COVİT 19 çıkmış piyasaya.
Yaa işte böyle.. Ben söyleyenlerin yalancısıyım..
Lütfen şu videoyu izleyin:
www.youtube.com/watch?v=GNzQEUke4RA
Hepinize sağlıklı günler dilerim..
Suat Zobu
*****
(PANGOLİN İLE İLGİLİ BİLGİ SAHİBİ OLMAK İSTERSENİZ AŞAĞIDAKİ KISMI OKUYABİLİRSİNİZ)
Pangolin: Hayvan türleri arasında en zararsız olanlardandır. Son zamanlarda pullarının tıbbi anlamda kullanımları dolayısıyla Çin ve Afrika ülkelerinde avlanan pangolin, 25 cm’lik dile sahiptir. Pangolin tehlike anında top haline gelerek kendisini koruma altına alan hayvan türleri arasında yer almaktadır. Peki, türü tehlike altında olan pangolin nedir ve nerede yaşar?
İşte, pangolin hakkında bazı bilgiler:
Dili 25 cm kadar uzayan pangolin, genellikle böcekler ve termitlerle beslenmektedir. Dişleri olmayan pangolinler, genellikle güçlü dillerini kullanarak besin ihtiyaçlarını karşılarlar. Ağaç üzerinde yaşayan türleri olduğu gibi toprak üzerinde yaşayan türlere de sahip olan pangolinler, armadilolar ile tür akrabasıdır. Afrika ve Çin bölgesinde eti ve pullarının tıbbi karışımlarda etkili olduğu düşüncesiyle bilinçsiz avlanmaları, bu türün soyunun tükenme tehlikesine girmesine neden olmuştur.
PANGOLİN NEDİR?
Pangolin, termitlerle beslenen ve genellikle geceleri avlanan memeli bir hayvandır. Tehlike anında kabuğuna kıvrılarak kendini kapatma tepkisini veren pangolin, uzun ve solucana benzer bir dile sahiptir. Pangolin hayvanı, dişleri bulunmayan canlılar arasında yer almaktadır.
Pangolinlerin vücutları, kiremit gibi dizilmiş büyük keratin pullar sebebiyle, kozalaksı görünümdedirler. Vücudun yalnızca üst bölümünde olan bu pullar kuyruğun tamamında bulunur.
Pangolinler veya pullu anteaterler Pholidota takımından memelilerdir. Mevcut bir aile olan Manidae’nin üç cinsi vardır: Asya’da yaşayan dört türden oluşan Manis; Afrika’da yaşayan iki türden oluşan Phataginus; ve ayrıca Afrika’da yaşayan iki türden oluşan Smutsia.
Başları uzun yapılıdır. Zygomatic yay ortadan kalkmış ya da körelmiş; ptygoidea ise iyi gelişmiştir. Alt çene, basit iki kemik köprü kalacak biçimde körelmiş; angular ve articular çıkıntı yoktur. Bel omurları eklem çıkıntılarından yoksun; köprücük kemiği oluşmamıştır. Kısa yapılı ön üyeleri kazmak için kuvvetli kazıcı tırnaklar taşır; ön ve arka ayaklar 5 ışınlı ve parmakları tırnaklıdır. Dişleri yoktur; dilleri uzun ve solucan şeklindedir. Tükürük bezleri iri yapılı; mideleri çok kaslı ve öğütücü mide dişleri vardır. beynin koklama lobu büyük; büyük beyin ilkel yapılıdır. Midenin iç çeperi keratin çıkıntılıdır.
Pangolin, Orta Asya ve uzak doğunun büyük bir bölümünde yaşayan, termit yiyerek hayatını idame ettiren memeli hayvandır. Vücutlarındaki pullar nedeniyle sert bir görünüme sahip olan Pangolin, genellikler geceleri ortaya çıkmakta ve gündüzleri mağaralarda saklanmaktadır.
Pangolin, pullu ve memeli bir türdür. Genellikle karınca ve termit yiyerek hayatta kalmaktadır.
Vücutları, kiremit gibi dizilmiş büyük keratin pullar sebebiyle, kozalaksı görünümdedirler. Vücudun yalnızca üst bölümünde olan bu pullar kuyruğun tamamında bulunur. Vücudun pulsuz olan alt kısmı ve bacakların iç tarafı ise kıllıdır. Pullar arasında da kıl vardır.
Başları uzun yapılıdır. Zygomatic yay ortadan kalkmış ya da körelmiş; ptygoidea ise iyi gelişmiştir. Alt çene, basit iki kemik köprü kalacak biçimde körelmiş; angular ve articular çıkıntı yoktur. Bel omurları eklem çıkıntılarından yoksun; köprücük kemiği oluşmamıştır. Kısa yapılı ön üyeleri kazmak için kuvvetli kazıcı tırnaklar taşır; ön ve arka ayaklar 5 ışınlı ve parmakları tırnaklıdır. Dişleri yoktur; dilleri uzun ve solucan şeklindedir. Tükürük bezleri iri yapılı; mideleri çok kaslı ve öğütücü mide dişleri vardır. beynin koklama lobu büyük; büyük beyin ilkel yapılıdır. Midenin iç çeperi keratin çıkıntılıdır.
Gececil hayvanlardır. Gündüzleri genellikle mağaralarda saklanırlar. Toprak üzerinde ya da ağaçta yaşarlar. Yavrular anne tarafından vücut üzerinde taşınırlar. Tehlike anında tostoparlak olmalarıyla tanınırlar.
DİLLERİ 25 CM UZAYABİLİYOR
Bir pangolin dilini yaklaşık 25 cm uzatabilir ve hayvanın dili kas köklerine sahiptir. Pangolinler tamamen dişlerden yoksundur ve alt çene küçük bir bladelike kemiktir. Pangolinlerin belki de en belirgin özelliği pullu epidermal zırhlarıdır, bu da onları bacaklı çam kozalaklarına benzetir. Bir tehditle karşı karşıya kalan pangolinler top şekline çok sıkı bir şekilde kıvrılır.
PANGOLİN NEREDE YAŞAR?
Pangolinler sadece karıncalar ve termitler gibi böcekleri yutarlar. Bazıları ağaçlarda yaşarken diğerleri yuvalarda yaşar. Pangolinler, karınca ve termit höyüklerine kazmak için kullanılan güçlü, güçlü, pençeli uzuvlara sahiptir.
PANGOLİN TÜRLERİ TEHLİKE ALTINDA
Bugün, habitat yıkımı ve avlanma nedeniyle (Çin ve Afrika tıbbında pangolin ölçekleri kullanılmaktadır), üç Asya türü ve Afrika pangolin türlerinden biri tehlikede olarak kabul edilmektedir.
ARMADİLLOLARLA BENZERLİK GÖSTERİYORLAR
Pangolinler, böcekleri besleyen ve uzun dilleri, güçlü kazma kolları ve azaltılmış veya eksik dişleri olan armadillolara ve anteater’lara benzer.
Armadillolara benzerlikleri daha da çarpıcıdır; İkisi de zırhlıdır ve tehlikeye yanıt olarak kıvrılır.
Yine de pangolinler, armadillolarda ve karıncayiyenlerde görülen oldukça belirgin iskelet özelliklerinden yoksundur.
.