- 500 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
Mustafa Altınay Hakkında
Mustafa Altınay Hakkında
Mustafa Altınay’ı iki binli yıllardan bu tarafa tanıyorum. Ay parlaklığındaki sakalı, daima gülen gözleriyle, nurani duruşuyla yetmiş üzeri yılın sıkıntılarını gölgelemeye çalışmaktadır adeta. Fakat bizler onun iç dünyasını, soyadı gibi altın kaleminden akıttığı mısralarından anlamaktayız.
-bu çileden aciz değilim amma /dertlilere baş eyledi dert beni /hayatım elinde oldu muamma /kendisine iş eyledi dert beni - Altınay’ım bu yük sırtıma bindi/ yenilmem sanardım dert beni yendi /gözüm kulağıma enmeler endi /en sonunda tuş eyledi dert beni-
Tüm bunların ötesinde bir araya geldiğimiz meclislerde, misafirlere gösterdiği ilgi, sevecen tavırlarıyla dikkatimi çekmiştir her zaman. Büyük olmasına karşın kendinden küçüklere bile ders verircesine saygılı ve alçak gönüllü bir insan Mustafa Altınay. Hal ve hareketleriyle çevresinde oldukça sevilip sayılan bir kişi. Bu özelliğini de gittikçe yozlaşan toplumumuzda aranılan hasletlerden biri olarak görmekteyim.
-görmüyon mu giden geri gelmiyor /gaflet uykusuna yatan bilmiyor /düşünsene bir kez kimler ölmüyor /vücutta emanet can gafil insan - neye yarar gülüp oynasan hergün/ seni de yurdundan ederler sürgün /toprak olacağız hepimiz birgün /nene gerek şöhret şan gafil insan-
Ozanımızın gözlemlediğim bir başka özelliği de, imrenilecek derecede ki hafızası. Bu yeteneğini kullanarak şiirlerinin birçoğunu ezbere okuyabilmektedir. Bir başka özelliği ise hitabının kuvvetli olmasıdır. Özellikle toplumsal içerikli şiirler yazması ve içinde bulunduğu ortamları renklendirmesiyle de dikkat çekmektedir.
-beri gel sevdiğim yaklaş yanıma/ne olur göz göze bakınmayınan/bu ayrılık tak eyledi canıma
hasret bitmez kına yakınmayınan - Altınay yazarda payını almaz/yanakta açılan güllerin solmaz/zor ile seversen meymenet olmaz/muhabbet mi doğar okunmayınan-
Mustafa Altınay’ın eğitim hayatının olmamasına rağmen daima bilginin peşinde koşmuştur. Bu yüzdendir ki eğitimli, okumuş insanlara ayrı önem gösterdiği gözlenmektedir.
-dil söyler kelamı beyin çevirir/akıl yumak eder fikir eğirir /bazen olur ta tabandan devirir/hizaya gelmeye çalışır bunlar-
Hikmet yüklü şiirlerinden birkaç örnek dörtlük aktarmak istiyorum sizlere.
-akılda fikirde başta/dere ırmak dağda taşta/bahar yazda hemi kışta/yaratanın hikmeti var - lalede sümbülde gülde/şakıyıp öten bülbülde/diş ile damakta dilde/yaratanın hikmeti var - der ozanımız.
Ozanımız, şiirde her dem yenilik peşindedir. Satranç şiirlerinden çok güzel örnekler vermektedir. Mesela “J” harfi dâhil alfabemizdeki bütün harfleri ihtiva eden, şiirin her satırı aynı harfle başlayan şiirleri vardır. Çok değişik görsel şiirleri var. İçten dışa ve dıştan içe okunabilen değişik geometrik şekillerde görsel, deneysel şiir çalışmaları vardır. Klasik akrostiş şiirlerin dışında çok çeşitli formlarda akrostiş şiir çalışmaları da mevcuttur. Hece şiirleri yazmasına rağmen ozanımız genç şairlere örnek olacak şekilde yeni arayışlar, farklı yaklaşımlar ve yenilik içerisindedir.
Kısaca methiyeler, mersiyeler, destanlarda yazan ozanımız, bayrağına, vatanına, toprağına âşıktır ve kadir kıymet bilmektedir. Her zaman doğrunun, dürüstün yanındadır. Dinini, vatanını, milletini seven insanlar onun için ayrı bir öneme sahiptir. Ozanımız aynı zamanda kişiye özel şiirler yazabilecek yetenektedir. Oğlum Poyrazhan’ın doğumu üzerine yazdığı şiir bize, aynı zamanda geleceğe bırakacağı güzel ve anlamlı bir anı olmuştur.
-Mustafa Altınay-
1947 Sivas Alahacı köyü doğumlu. Çocukluk ve gençlik yılları köyünde çobanlık yaparak geçti. Çiftçilikle uğraştı. 1966 yılında gurbet hayatı başladı. İzmir ve Muğla’da inşaat işlerinde çalıştı. Şu an Sivas’ta yaşamaktadır. 6 adet şiir kitabı vardır. Birçok antolojide şiirleri yer aldı. Sivas yazarlar ve şairler (Sişad) Derneği üyesi ve derneğin yönetimde de aktif görev almaktadır.
İlkay Coşkun
17.06.2015
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.