- 417 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Karadeniz Kadın Erkeği Elele
Çalışkan, çok çalışkan, cefakar kadındır karadeniz kadını. Bu sözcükler yetmez onu anlatmaya elbette. Ve onun bu özelliklerini de anlatarak bir yardımım dokunmayacak onlara. Sadece çok çalışkan diyebileceğim belki de.
Köyümün kadını ya da tüm Anadolu kadınım ile kıyaslamak, hangisi daha çalışkan, hangisi daha cefakar diye de bir rekabet içinde de olmak istemiyorum kendi içimde. Lakin çay ekimi, fındık ekimi yapan bir yörenin insanı, diğer tarafta buğday ekimi yapan yöre insanı diyerek hayatlarındaki yapılan iyileştirmelere dokunmak ve bu standartın altında kalanlar için kendimce proje üretmek, izlemiş olduğum bir TRT belgeseli kaynaklı video ile.
Eskiden biçerdöverler yoktu hayatımızda, Tarladan ekin kaldırmakta imece usulu ile yapılırdı. Birbirimiz için çalışırdık çoluk çocuk. Para yoktu aramızda. Aramızada giriverince doğru yönetemedik, satın aldı herşeyimizi, koparıverdi tüm manevi ağları ve bağları. Bu kısmı işlemek istemiyorum konumda tarladaki iş bölümüne dönecek olursak. Biz hepimiz birlik olup çalışırdık. Mesela ekin mi kaldırılacak, erkekler her zaman en zor olan kısmı, gücünden dolayı tırpan kullanırdı. Tırpancı deyip te geçmeyecelim, hakkını verelim. Tırpanın ucunu değdirmeyecek toprağa, ne ürüne zarar verecek ne de toz toprak içinde bırakacak ekin tarlasını. Keskin olacak tırpanı, hafif sağa doğru kıracak dizlerini ve eğecek belini, saracak tırpan, ekin başağını belini ve ayaklarını yerden hafifçe kesiverecek. Tırpancı nam salar zarif hareketleriyle, sarı başaklar bekler ayaklarının yerden kesilmesini heyecanla. Neyse dönersek konumuza, tırpancı erkek, yaşça da büyük, olgun ve çok zor, güçtür işi, o kızgın güneşin altında. Arkasından türküler söylerek köyün kadınları kızları gelir tırmıklayarak,toparlayıverirler yere düşen ekin başaklarını. İşleri onların bedenine uygun ve fazla güç gerektirmeyen. Arkasından toplanan ekin başaklarını tırmıkçıların arkasından alan, genç erkeklerden oluşan ananatçılar gelir ve her zaman hayalleridir tırpancı olmak. Geride kalan çocuklarda getir götür işlerini yapar, susayanlara su taşır, en sevdiği iştir çocukları n susayan gönüllere su serpmek, onları ferahlatmak ve dualar almak. İş bölümü böyleydi çok yıllar önce. Şimdi biçerdöverler var. Hasad zamanı yorgunluğu kalmadı bizim oralarda, eskiden kadın kadın gibiydi, erkek erkek gibiydi. Ve hiyerarşi vardı ve bir düzen, intizam vardı. Araya bir makina girince biçerdöver gibi hepimizi savurdu attı yerlere. Sanayiye karşı değilim asla sadece kopan manevi ağlar, bağlar yok olup gitti.Kadınlar evlere çekildi, erkekler kahvelere. Aslında burda da bir sorun var ama burayı şimdilik geçeceğim.
Gelelim karadeniz kadınına. Onlar kadın olduklarını unutmuşlar, unutturulmuş ve çark böyle döndüğü içinde, birşey yapamıyorlar. Onlar ya çay tarlasında, ya fındık ya odun ya da başka başka işlerde. Eşler yok çocuklar yok ortada. Karadeniz kadını yalnız. Karadeniz erkeği mutsuz. Robot kadın olmuşlar,yaşamıyor, ölüyorlar. Eşleri ha gurbette olmuş ha kahvede fark etmiyor onlar için, onları tek ilgilendiren ve mecbur oldukları şey çalışmak, tembellik yapsınlar da demiyorum yapamazlar lakin dinimizde kadına ve aileye verilen değeri yaşasınlar istiyorum. Kocalarına değer versinler, değer görsünler, aileleri parça parça olmasın, bu emektar kadınları bizde biz cezalandırmayalım ihraç edilen kadınlarla. Diğer yörelerdeki kadınların standartına ulaşsın karadeniz kadını.
Ya o cıvıl cıvıl olan karadeniz erkeği nerde. Ah karadeniz kadını ah. Bütün işleri yaptın, paylaşmadın erkeğinle, bütün başrolleri sen kaptın, erkeğinide yaban ellere attın. Ya gurbete saldın ya da unuttun bıraktın kahve köşesinde. Dır dır zır zır yapıp evden uzaklaştırdın erkeğini. İşte sonuç ortada karadeniz kadını. Hem kendine, hem erkeğe hem topluma...
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı islamın ışığında ailenin önemini, kadının, erkeğin ve çocukların görevlerini belirleyerek, projeler oluştursa, dağılan parçalar birbir toplansa. Mutsuzluklar yerini mutluluğa bıraksa.
Karadeniz kadını erkeği otursunlar evlerinin penceresine, birlikte olmanın elele vermenin huzurunu yaşayarak, yudumlasalar demli çaylarını, çay tarlalarını seyre dalıp, gün batarken... Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Karadeniz Kadını ve Erkeğinin ayrılan ellerini yeniden birleştiriverse İnşa’Allah...
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.