- 506 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
ŞİİR SARNICI (e-dergi)
ŞİİR SARNICI’NDAN
Mutlu, sağlıklı ve sanat dolu bir 2020 yılı geçirmeniz dileğiyle… İki bin yirminin ilk günlerinde Şiir Sarnıcı’ (e-dergi) nın üçüncü sayısını okuyorsunuz. Dergi çıkış bildirisinde de söylediğimiz gibi hedefimiz, yazın ve sanat alanında uluslararası nitelikli bir dil sanatları dergisi olmaktır. Dergimiz yüz dört dilde okunabilmektedir; bunu biz yapmadık, var olan teknolojiyi kullanıyoruz. Henüz nitelikli bir yazın dergisi ölçütlerine ulaşamadık; bu zaman ve ilgi gerektiren bir durumdur. Ne olursa olsun bu hedefi gerçekleştirmek için kararlılığımızı sürdüreceğiz. Ne var ki bu sayfalar, duyarlı ve gündelik algı biçimlerini aşmış sanat severlerin çabasına gereksinim duymaktadır. Derginin dağıtım, pazarlama ve parasal bir kaygısı yoktur; emek dışında maliyeti de… Bir kişiyle de yönetilebilir; istiyoruz ki duyarlı sanatçılar çabamızın bir ucundan tutsunlar. İmece yöntemiyle, parmakla gösterilecek, tarafsız, özgür bir yazın düzlemi oluşturalım. Yazın dünyasında aranan, nitelikli yazılarla sayfalarını dolduran, “yazım/şiirim Şiir Sarnıcı’nda yayımlandı diye gençler için gurur kaynağı olan, sanata heveslendiren bir dergi durumuna getirelim. Benimdi-senindi, oydu-buydu, küçüktü-büyüktü, ünlüydü-ünsüzdü yoktur algı dünyamızda. Kötü şair-ortalama şair-iyi şair, taşralı, kentsoylu gibi yer, makam, mevki yakıştırmaları da olmamalıdır. Yetkin, sanatsal ve estetik değer taşıyan yazı, öykü, şiir, deneme yazan yazarlar doldurmalıdır sayfalarımızı.
Sanat görüşümüz; ortalarda dolaşan, ayrıştırılmış, onun bunun öğretisinin tutuklusu olmuş ve sanat biliminden soyutlanmış bir anlayış değildir. Çağdaş sanat veya evrimsel sanat kavramlarıyla tanımladığımız; akla, bilgiye, bilime, sınırsızlığa, sonsuzluğa ve yaratıcılığa dayalı bir sanat anlayışıdır; ögesi insan olan, sevgiyi temel alan, insanda yaşam sevinci yaratarak aklın evrimini hızlandıran nitelikli sanattır.
Bu yüzden, çağın gerisinde sürünmeyen, dilsel şiddet, propaganda dili ve irşat dili taşımayan ancak sanatsal değer taşıyan elit yapıtlar olmalıdır sayfalarımızda yer alanlar. Bunu sağlamanın ilk koşulu, bilimden ve bilgiden alması gerekeni alanların yazacağı yazı ve yapıtlar gönderilmesidir. Çağa ışık, insana aydınlık ve yaşam sevincine kıvılcım çakan yapıtlarla beslemeliyiz sanatseverleri.
Genellikle çok konuşan, kendimiz dışındakileri umarsızca suçlayan, beğeni eşiğimiz düşük, başkalarının bilmesinden rahatsız olan ve sanatı birilerinin/öğretilerin kontrolündeymiş gibi varsayan bir algıya sahibiz toplum olarak. Bu saptama için istatistiki veriler yeterlidir; basılı dergilerdeki eleştirel denemelere ve yazılara baktığımızda kolaylıkla anlayabiliriz. Eleştirel bir tümcedir; ne var ki bir saptamadır. Gerçekle yüz yüze gelmek zorunda olduğumuzu da anımsatmakta yarar olduğunu düşünüyoruz. Algılarımız; hiçbir amacın, düşüncenin ya da sözde görüşlerin etkisinde değildir. İnsana ve sanata dönüktür; yapacağımız her şey insanda yaşam sevincini yüceltmek içindir.
Hedefimiz, gençlerimizi nitelikli sanatsal bilgiyle donatmak ve onları sanat dünyasında görünür kılmaktır. Bu konuda başarılı olabilmenin koşulu, yetkin ve sanat bilgisi güçlü akademisyen, yazar ve şairlerimizin deneyimlerini bizimle paylaşmalarıdır. Taşın altına elimizi koyup hep birlikte bir şeyler yapma çabası içinde olmalıyız. Şuna inanırız; “Altının değeri bulunduğu rafla belirlenmez; üzerinde taşıdığı saflık derecesiyle belirlenir.” Dergimizin henüz yayınlanmış olması ve bilgisunar ortamında yayınlanıyor olması, toplumda beğeni kazanmış sanatçılarımızın bizden uzak durmaları için bir gerekçe olmamalı... Sanat dünyasının en önemli noksanlıklarından birisi, birçok güzel sanatlar fakültesi olmasına karşın sanat eğitiminde yetersizlik ve deneyim aktarımında kopukluk olmasıdır. Sanatçılar, şairler, yazarlar duyarlı insanlardır; gelecek kuşakların ve yaşadığımız dünyanın sorunlarından daha fazla yara alırlar. Gerçekliğin gerisinde bir ortamda yaşadığımızı ve bunun nedenin biçimlendirilmiş bilinçlerden kaynaklandığını çıplak gözle bile görebilirler. Gerçekliğin gerisinde tutsak edilen bilinçlerin bir şekilde oradan kurtulmalarını sağlamaya yönelik çaba, en onurlu tutum olmalıdır. Çünkü; insanı, tam insan yapmanın en kolay yolu sanattır; sanatın işlevini uygun yönetmek; onları, çocukluk yıllarından başlayarak düşük yoğunluklu sanat ortamından yüksek yoğunluklu sanat ortamına taşımaktır. Savaşım için nerede ve kimin yanında bulunduğumuzun bir öneminin olmadığını, her düşüncenin saygın ama geçerli olması gerekmediğini biliyoruz. Bu yüzden her kim olursa olsun herkesi, yapıtlarıyla sayfalarımızda görmek istiyoruz.
Çabamız içinde olmak isterseniz, dünyanın neresinde olursanız olun bir tuş sesi kadar yakınınızdayız. Mahalle ya da yerel dergicilik, hız çağına yakışmaz artık. Ulaşım ve iletişimin hızı anlıktır. Sayısal teknoloji uygulamaları sayesinde dünya insanlığı arasında dil sorunu da kısmen ortadan kalkmıştır. Her ne kadar sayısal uygulamaları yok sayarsanız sayın, geleceğin teknolojisidir ve er geç bu yönteme geçilecektir; bir an önce katılmalısınız bu katara…
Dünyadaki tüm yazar ve şairler ile bizi kuşkuyla izlemekte olan sanatsal yetkinliğe sahip ülkemin güzel şair/yazarlarına sesleniyorum: Çevreye, insana, insanca yaşama ve sanatın itici gücüne karşı duyarlılığınız varsa ve insanlığın içini acıtan olaylara karşı bir şeyler yapmak istiyorsanız, işte bütün dünya yazar/şairlerinin buluşabileceği; uçsuz bucaksız, özgür ve sensiz-bensiz bir ortam. Hiçbir kaygı ve çıkar çatışmasına aldırmadan sizlerle büyümek için oluşturulmuş özgür ve özgün bir yazın evreni. Hep birlikte ele alıp elden ele büyütelim. Saygılarımla…
YORUMLAR
Ne güzel böyle bir oluşum ve onun içinde bulunmak. Edebiyata olumlu bir katkı her zaman takdire değer olacaktır... Kutlar başarılar dilerim...