Kakao ağacından çikolata toplamaya!
Bu sabah neti açtığımda Amerika da yaşayan arkadaşım Züleyha hanım bir fotoğraf paylaşmış. Fotoğrafın altında kakao ağacı yazıyor. İlk defa tanışıyordum çok sevdiğim bitter çikolatasının ağacıyla, tabi ki, hemen paylaşmak istedim benim gibi hiç tanışmayan vardır düşüncesiyle, ve de paylaşmayı güzellikleri çok sevdiğimden...
Çikolatanın adı bile bizleri nasıl kendisine çeker. Ağlayan çocuğa çikolatayı gösterdiğimizde ağlamasını keser. Ben öyleymişim çocukken annem anlatırdı zor yemek yediğimden çikolatayla kandırırlarmış. Bende çocuklarıma bayram sabahı sevinci yaşatırdım yastıklarının altına geceden bayram harçlıklarını ve şemsiye çikolatalarını koyardım, yastıklarınızı kaldırın bakın kuşlar size ne getirmiş , o yüzlerindeki mutlu sevinçli ifadeyi halen unutamam. Bir parça çikolatanın verdiği sevinç ve mutluluk hissi çocuklarımıza .
Her birimiz, büyük, küçük, çocuk ne çok severiz ne güzel bir tattır, çikolata yemek vazgeçilmezimizdir.
Çikolatanın ne çok çeşitleri vardır sütlüsü, fındıklısı, cevizlisi, şamfıstıklısı ,üzümlüsü, muzlusu, portakallısı ve bitteri. Ben hep nedense bitteri tercih ederim okuyup öğrendiğimde bitterin faydalarını doğru seçim yapmışım bitter yiyerek dedim.
’’Şöyle Bitter dolayısıyla damar tıkanıklığını engellemeye yardımcı olur.
Bitter çikolata ayrıca kakao fenol içerir. Bunlar vücudumuzda oluşan ve bize zarar veren serbest radikallerle savaşır. Çikolatanın kakao oranı ne kadar fazlaysa o kadar fenol bulunur. Yeşil çayda bulunduğundan 21 kat daha fazlaya varan oranı bitter çikolatada bulabilirsiniz.
Kakao ağacı 4-8 metr boyunda şokolad istehsalında istifadə edilən bir bitki növüdür. Bu ağac yalnız ekvator meşələrinin tropik istiliyində yetişiyormuş,25 yıl ömrü varmış bir ağacın...
Kakao çekirdekleri hasat sonrası, fermentasyon, kurutma, temizleme, kavurma, kırma, kabuk ayırma ve öğütme işlemlerine tabi tutulur. Fermentasyonda renk ve aromanın geliştirilmesi için çekirdekteki etli kısım ve mukusun ayrılması amaçlanır. Fermentasyon işleminde, kakao çekirdekleri genellikle muz yaprakları arasında kurutulur. Kakao çekirdekleri 48 saatte bir döndürülüp havalandırılır. Sıcaklık 40-45°C‟ye çıkar, kabuk yapısı yumuşar, son pH değeri yaklaşık 5.5 olur. 5-7 gün süren fermantasyon işleminde herhangi bir küf oluşmaması içim güneşte gerçekleştirilir. Ana vatanı Afrika ve Güney Amerika bölgesi olan kakaonun işlenmesi Avrupa’da olmaktadır. Bu nedenle kurutma işleminden sonra, fermentasyonla lezzeti doğal gelişen kakao meyvesi, kuruduktan sonra çuvallara koyulur ve kakaonun Avrupa seyahati başlar.
İşlenmek üzere fabrikaya gelen kuru kakao çekirdekleri, metal, taş gibi yabancı maddelerden elek ve metal dedektör yardımıyla temizlenir. Temizle işlemi sonrasında, Kavurma işlemiyle (95-14°C) aroma gelişimi, çekirdek kabuğunun yumuşayarak kolay kırılması sağlanır. Öğütme öncesinde çekirdekler kırılır, kabuklar eleme ve üfleme ile uzaklaştırılarak kakao n
ibi elde edilir. Kakao ağaçları üzerinde bulunan kakao meyveleri olgunlaştığında boyu 35 cm‟yi bulmaktadır. Renkleri sarıdan mora doğru değişen, yüzeyi dilimli olan kakao meyvesinin içinde yaklaşık 2.5 cm boyunda 20-40 tane badem şeklinde kakao çekirdekleri bulunmaktadır.
Ve severek yediğimiz çikolataların işlemi öyle zor ki, videolarını seyretmelisiniz...Çikolata ağacını tanımak beni mutlu etti , sanırım ben gibi ilk tanışanlar olacaktır.. Haydi şimdi Kakao ağaçlarından çikolata toplamaya!
No: doğa bizlere neler sunuyor, hep birlikte doğayı koruyalım!
Oya Gedik
Suadiye
YORUMLAR
Sevmeyen yoktur sanırım o güzelim çikolataları... Faydaları da çok ama aşırı da tüketmemek lazım. Tabi ki o kakao ağaçlarından toplayıp da üretime gelmesi bayağı zahmetli bir iş... Her güzelin zor bir tarafı var demek ki... Bilgilendirici bir yazıydı... Kutlarım...
Oya gedik
Saygılarımı bıraktım...
iyi akşamlar saygıdeğer kalem dost şair-yazar Oya hanımefendi, çikolata tadındaki yazınız çok hoştu.
Akıcı bir diliniz var. şairliğin etkisi hissediliyor yurdumun bakir topraklarında akan gümüş rengi sular gibi duru, temizbir kaleminiz var.
Görsel de çok orijinal.
Kutlarım.
Emeğe ve sanata saygımla esen kalın.
Oya gedik
Saygılarımı bıraktım...