Çay
Çay
Karasında, leylin kızı Leyla’nın bakışlarından iz taşıyan içecek. Demliğin derununda demlenen nağmelerin, ince belli cerenlerin teninde yansıması. Billurdan kelimelerin lügatlerden huruç etmesiyle betimlenen güzellik. Namütenahi ıtır, buğu, berraklık ve Albeni. Nazın imbikten geçmiş hali. Zarafete simge, ünsiyete katık.
Kara çayı, suya attığınızda, su çayın özündeki naz ıtırlı usareyi tüm
hücrelerinde özümser. Çayın cümle hususiyeti, suyla hem dem olmuştur artık. Suyun berraklığına çayın öz suyu gamze olur, lşıl ışıl ışıldar. Çayın renginde yedi renkten iz bulursunuz. O renk cümbüşü görenin hayal dünyasını zenginleştirir, hali hazırı süsler.
Çayın, şiir ve musikiyle de akrabalığı vardır. Bu yüzden olmalı, Sahibü’l Çay Asaf Osman Efendi adıyla bilinen bir zat-ı muhteremin Türk Sanat Musikisi makamlarıyla ile örtüşen çaylar formüle etmesi.
Şayet, yolunuz Üsküdar’ a düşerse Aziz Mahmud Hüdai’nin dergâhının aşağısında Balaban Tekkesine ve Marmara Metro İstasyonuna komşu Çaynağme dükkanına mutlaka ama mutlaka uğrayın.
Uğrayın ki bizzat, bestenigâr, suzinak, ferahnak.... makamlarında formüle edilmiş çayların tadına varın. Çayın, aşk ve musikiyle harmanlandığı bu otantik ve emsalsiz mekanda çayınızı musiki eşliğinde yudumlarken içtiğiniz çayın öyküsünü, Sahibü’l Çay Asaf Osman Efendi’ den dinleyin. Kendinizi bu eşsiz güzellikle ödüllendirin.
1Teşrinisani 2019 İbrahim Kilik
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.