Ceviz Hırsızları!
Geçen hafta marketten otuz tl para verip ceviz alınca, güzelim yıllarımı anımsadım.
Ceviz ağacının gölgelerinde geçen çocukluğumu. Oldukça büyük bahçemiz vardı, bir çok meyve ağaçları çiçekleriyle güzel bir çocukluk yaşadığıma inanıyorum.Meyve ağaçlarımızın içinde en büyüktü, çok verimli ulu bir ceviz ağacıydı üç katlı evimizin boyunu geçmişti, her sene bizlere sepet doluları ceviz verirdi. Babaannem cevizleri topladığında beş çocuğuna bölüştürürdü. Hiçbir meyveye hiçbir çiçeğe para vermezdik her biri bahçemizde mevcuttu...
Ben cevizi tazeyken süt haliyle çok severdim, boyum yetişmedi komşu çocukları sopayla cevizi düşürürlerdi, haksızlık olmasın diye sayarak verirdim arkadaşlarıma. Ellerimi boyardı sütlü cevizin kabukları, gitgel bahçedeki tulumbadan su çeker boyasını çıkarmak için ellerimi yıkardım, boyası çıkmazdı telaşlanırdım.Titiz annemdende azar işitirdim. İlk okul üçüncü sınıfa gidiyordum ,pazartesiyse günlerden utanırdım öğretmenimden. Tırnak ve mendil kontrolü yapılırdı ellerimi uzatmak istemezdim boyalı diye,öğretmenim kaşlarını çatardı,tırnakların kesık güzelde, bu ne böyle kömürcü çırağı ellerin, mahcup olup ,sütlü ceviz yüzünden öğretmenim diye ağlamaya başlardım...
’’Ceviz insan beynine benzer ,hep ilgimi çekmiştir ,teknoloji sayesinde en ince detaylarıyla öğreniyoruz da, kütüphaneler bomboş , evimizdeki ansıklopediler kitaplığımızın raflarında tozlu kalıyor maalesef!!!
Hep birlikte okuyalım,,
’’Gümüş içeren cevizin direkt olarak beyne etki ederek özellikle çocukların zeka gelişiminde büyük rol oynadığı belirtildi.Ulusal Ceviz Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Yayar Akça,Türkiye’de ceviz üretiminin istatistiklerde yer aldığının aksine 70 bin tonla sınırlı olduğunu belirtti.Üretiminin az olması nedeniyle yüksek fiyatının da etkisiyle ceviz tüketiminin az olduğuna dikkati çeken Akça, böylesine önemli bir ürünün ülkedeki çocukların önemli bölümü tarafından tüketilemediğini bildirdi.
Akça, cevizin insan sağlığı ve beslenmesinde çok önemli bir yer tuttuğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Özellikle kış aylarında en önemli enerji kaynaklarından biri olan cevizin 100 gramından 700 kilokalori enerji elde edilebiliyor. Mineral, protein, vitamin ve yağ açısından oldukça zengin bir ürün. Halen üzerinde ciddi araştırmalar yapılıyor. Kolesterolü düşüren, tansiyonu düzenleyen, kalp ve damar sağlığı açısından büyük faydaları bulunan cevizin en önemli özelliği zekayı geliştirmesi. Beyin ve ceviz, şekil açısından olduğu kadar içerik olarak da çok benziyorlar. İnsan vücudunda gümüşü kullanan tek organ beyindir. Bu açıdan gümüş içeren ceviz, özellikle çocukların zeka gelişiminde büyük rol oynuyor.”
GÜMÜŞ BEYİNDEKİ BİLGİ ALIŞVERİŞ HIZINI ARTIRIYOR
“Cevizdeki gümüşün, beynin sağ ve sol tarafındaki bilgi alışverişinin hızını artırdığını” belirten Akça, “Fazla ceviz tüketenlerde zeka gelişiminin yüksek olduğu bir gerçek. Özellikle Türkiye’deki cevizler, gübreleme ve ilaçlama olmadığı için tamamen organik. Bu açıdan da Türkiye’de üretilen cevizlerin insana en küçük bir zararı yok” dedi.
Akça, cevizin çocukların beslenmesine mutlaka girmesi gereken çok önemli bir ürün olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
“Sağlıklı ve zeki bir nesil için okullarda sadece süt değil çocukların ceviz, badem ve fındık tüketmesi de sağlanmalı. Bu, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarınca ulusal politika haline getirilmeli. Her sabah, bir ilköğretim çocuğu masaya oturduğunda mutlaka 3 ceviz içi yemeli. Bu tüketim badem ve fındık gibi ürünlerle desteklenmelidir.”
Yetişkinlerin ise günde 5 ceviz içi yemelerini öneren Akça, “Dünyanın en iyi kalpçileri mutfağa 5 ceviz girmesini öneriyor. Ceviz üretimini ve tüketimini artırmamız gerekiyor. Sağlıklı bir gelecek için cevize daha büyük önem vermeliyiz. Gelişmiş ülkeler, sabah kahvaltısında ceviz tüketiyor. Dondurmalarında bile ceviz kullanıyorlar” diye konuştu.
Ceviz ağaçlarının sembolü kargalar , kuşların en sevimsizi olmakla en zekisidir.Küçük kızımın da en sevdiği bir kuştur kargalar zıplaya zıplaya yürümelerine hayrandır.
Kargalar, maalesef ‘minnoş’ hayvanlar kategorisinde olmadıkları için, bir instagram hesabının öznesi olamıyorlar:( Ya da fatura sırasında beklerken, ‘ay bi karga videosu açayım da keyfim yerine gelsin’ ya da, ‘ayyy şu kargaya bak ne de tatlı çöp karıştırıyor’ şeklinde trendler 2017 itibari ile hala ortalıkta görünmediğinden, biz de bu özel kuşlar hakkında çok az şey biliyoruz…
’’Hadi o zaman başlayalım teknoloji sayesinde okumaya,,
Oxford Üniversitesinde, kargaların araç-gereç kullanma kabiliyetleri üzerine bir deney yapılmıştır. deney şöyle;
İnce uzun bir tüpün içine yiyecek konulmuş ve karganın nasıl alacağı gözlenmiş.
Sonuç mu?
Karga masada bulunan ince tele uzanmış, ucunu kanca şekline getirmiş ve tüpe daldırmış. Kendine saniyeler içinde yaptığı bu olta ile yiyeceğine kolay bir şekilde ulaşmış. Bu deney kargalardan önce birçok hayvan üstünde de denenmiş. Fakat hiçbiri bu deney sonucunda tüpün içindeki yiyeceğe ulaşamamış.
Kargalar üzerinde araştırmalar yapan, bir grup bilim insanına göre, doğanın en akıllı hayvanları, bilinenin aksine maymunlar değil kargalardır. 5’e kadar sayabilirler, hayatta kalmak için malzemelerini ihtiyaçlarını karşılamak için en yaratıcı biçimlerde kullanabilirler.
İnsanlar ile Yaşamaktan Oldukça Memnunlar,Bak bu baya ilginç bir bilgi!
İnsanlar onların yaşam alanlarını da diğer hayvanlar gibi kısıtlasa da, kargalar bunu kendilerine avantaja dönüştürmüşler. Mesela kabuklarını kırmakta zorlandıkları ceviz gibi yemişleri trafiğin yoğun olduğu yollara bırakıyorlar. Arabalar kabuklarını parçaladığında da yemeklerini alıp afiyetle yiyorlar!
Asla yemek seçmiyorlar. Çöp de yiyorlar, böcek de, meyve de. Ama yine halk arasında yaygın olarak konuşulan, “kargalar leş yer” oldukça yanlış bir bilgi var. Leş yiyen tek tür kuzgunlar, yani leş kargaları. Onun dışında kalan cinsler leş yemezler, ama leş dışında herşeyi yerler.
Sosyal ilişkileri genel olarak insanlara çok benziyor aslında.Topluluklar halinde yaşıyorlar. Tek eşliler, hayatları boyunca eşlerine sadık kalıyorlar. Ayrıca yavruları olduğu zaman, anne ve baba karga, yavrunun bakımını ortak olarak üstleniyorlar.
Tıpkı insanlar gibi kargalarda ölüleri için yas tutarlar. Ölen karga dostlarının etrafında çember oluşturup, yüksek sesle öterler. “Ölüm farkındalığı” aslında çok az hayvan türünde bulunan bir özelliktir. Ölen akrabalarını hemen terk edip gitmemelerinin aynı zamanda, onu öldüren sebebi anlamaya çalışmalarının bir sonucu olduğu da tahmin ediliyor. Bu sayede akrabalarını öldüren tehlikeye karşı sürünün geri kalanı önlem alabiliyor.
Gabi Mann, 8 yaşında ve Seattle’da yaşayan dünyalar tatlısı bir küçük hanım. Gabi 4 yaşından beri, evlerinin arka bahçesindeki kargalara bakıyor. Ve işte bu kargalar da ne bulurlarsa Gabi’ye getiriyorlar:) Getirdikleri şeyler hediye niteliğinde ve küçük bir kız çocuğunun hoşlanabileceği herşey var! ışıltılı boncuklar, küpeler, düğmeler, kalp şekilli objeler, küçük legolar hatta! Halk arasında dolanıp duran; “Besle kargayı, oysun gözünü” atasözü de, kargalar ile ilgili diğer önyargılar gibi çöpe gidiyor!
Kargaların intikamlarını mutlaka aldıklarına ve kinci olduklarına dair yaygın bir düşünce var insanlar arasında. Bu deney biraz onu da kanıtlar nitelikte. Ama yine de intikamdan ziyade, hayatta kalmak ve hayatlarını korumak motivasyonu ile bazı bilgileri sakladıklarını görmüş oluyoruz bu deneyde...
Kargalar hakkında ne çok bilmediğimiz bilgiler varmış.Emeği geçenlere sayfamdan teşekkürlerimle...
’’Ceviz sağlığımız için Doktorsuz bir reçetedir, masalarımızdan yaz kış mevsimlerinde çokça tüketmeliyiz.Biz bayanların cilt kremi aynı zamanda ceviz yağı, mutfağımızdaki iki cevizi ezerek yağını kolayca çıkarabilirsiniz çok faydalı doğal kimyasalsız bir krem elde edebilirsiniz.Diş temizleyicide aynı zamanda kabuklarını yakıp toz haline getirip diş macunu vazifesi de görmekte ,,
Erenköy’de oturduğumuz yıllarda, iki günlüğüne gezmeye gitmiştik, eve geldiğimizde masanın üzerinde balkonumda bıraktığım 3 kğ cevizi kaçırmışlar ’’CEVİZ HIRSIZLARI KARGALAR’’çok üzülmüştüm,birkaç tanede bize bıraksaydınız, kıvrak zekalı hırsızlar!
Oya Gedik
20 ekim 2019
Suadiye /İstanbul
YORUMLAR
Ne kadar bilgilendirici bir yazı bu?
Sizin o eşsiz üslubunuz yazıya ayrı bir tat katmış.
Teşekkürler,tebrikler Oya Hanım...
Oya gedik
Sevimsiz olsalar bile ceviz hırsızları çok zekiler, biografileri çok ilginç. Küçük kızım hayran karga kuşlarına zıplaya zıplaya yürümelerine hayrandır hep...
Çok teşekkür ederim Bedri bey katkılarınız için...
Saygılarımı bıraktım...
Eşsiz bir nostalji sevgili Oya Hanım.
Günümün yazısıdır.
Herkes okumalı.
Var olsun kaleminiz.
Sevgilerimle gönül bahçenize.
Oya gedik
Sevgilerimi bıraktım...
Bızde cevızle misket oynardık
Kendı cevız ağaclarımız varken amcalarının bahcesı ne gırerdık amcam cocuklarıda bızım cevızlete
Ve eskıden cevızde bereket vardı sattıklarımızdan cok hediye olarak dağıtırdık
Guzel bı konuyu işlemişsin eyvallah
Oya gedik
Katkınıza çok tesekkür ederim efendim.
Saygılarımla...
Cevizin gölgesinde oturup şen şakrak halinizi izledim. Aksu ne demişti sahi?
deniz_tayanç tarafından 10/20/2019 7:20:17 AM zamanında düzenlenmiştir.
Oya gedik
Sezeni çok sevmeme rağmen yaklaşık 2 yıldır müzik dinlemiyorum,eşimin gidişinden sora o acının enkazını kaldıramadım halen...
Katkınıza tesekkür ederim...
Saygılarımla...
deniz_tayanç1
Kopmuyor belleğimiz.
Hem geçmiş, hem bu an, hemde geleceğimiz. İnsan/ız...
Çok saygımla.
Yazıyı okuyunca çocukluğum geldi aklıma. Beykoz Korusunda çok fazla ceviz ve kestane ağacı vardı bundan yaklaşık elli- elli beş sene önce. Mevsimi gelince dalardık koruya. Hırsızlık sayılır mı bilmem ama babamızın malı gibi toplar toplar yerdik. Şimdi pek göremiyorum o eski ceviz ve kestane ağaçlarını.
Hayvanlara gelince: Kargalar evet hırsızdırlar. Bir gün balkona buzu çözülsün diye kıyma koymuştum. Koymamla birlikte karşımızdaki siteden 17 katlı bir binanın üstünden süzülen karga direkt pike dalış yaptı benim kıymaya. Hızla çekmeseydim gitmişti. Yani kartal'a izafe edilen keskin göz aslında kargada fazlasıyla vardır. Bu arada ceviz konusunda bizden daha hırsız idiler. Cevizin kabuğunu kırmak için yükselerek havadan yere attıklarına şahit olmuşumdur ki evet oldukça zeki hayvanlardır. Ama ben o afacan sincapları daha çok severdim yine de.
Güzel bir nostalji yaşattınız. Bu arada cevizle ilgili bilimsel gerçekler de yazıya ayrı bir tad katmış. Beğeniyle okudum.
Selam ve saygılar.
Oya gedik
güzel zamanlarmış yaşadıklarımız bir zamanlar. bizim o güzelim ağaçlı çiçekli bahçemiz yıkıntılar arasında şuan çok acıtıyor içimi. Çocukluk dünyasında çocukların meyve hırsızlığı asla hırsızlık değildir. Katkılarınıza çok teşekkürler ederim.
Selam ve saygımla...
Hayvan dostlarımıza dair algı, insanların pek çoğunun diğerine yapmış olduğu
'seçicilik' 'şekilcilik' arzusundan ibaret yazık ki..
Bu, birazda öğretilmiş bir kötümserliğin devamı diye düşünüyorum..
Giderek betonlaştırılan bir dünyada kuşkusuz durum daha içler acısı fakat bu durum
yazının içeriğinden nispeten farklı olduğu için değinmeyeceğim..
Çocukluğunuzun ceviz ağacı gölgesinden payımıza düşenleri düşününce
semtimizde yeşeren salkım salkım incirleri, sarı-kırmızı dut ağaçlarını düşümdüm..
Daha 'düne' kadar başucumuzdaydı..Eski cumbalı evlerin duvarlarında daha düne kadar
sarkan zambakları birde..Her köşe başında bu kadar çiçekçiye ihtiyaç duyulmayan zamanlar
en iyi zamanlarmış meğer..
Yazının bilimsel boyutu tartışmasız bir gerçek olduğu kadar sevgili kargaların
sevimli hısrsızlığı da tartışmasız en güzel kısmı diye düşünüyorum..
Sevgiler..
Oya gedik
Sevgiyle kalın...