- 489 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KARİZMATİK ŞEHİRLER
Eğitim fakültesinden mezun oluşumuzun 30. yıl buluşmasını Eskişehir’de yaptık. Kıbrıs’tan, Adana’dan, Mersin’den, İzmir’den, Manisa’dan, İstanbul’dan, Bursa’dan, Ankara’dan, Balıkesir’den, Eskişehir’den velhasılı Türkiyenin değişik il ve ilçeden katılımcılar oldu. Programın içeriği, formatı, sunumu Prof Atilla CAVKAYTAR’ın öncülüğünde, koordinatör Gazi ACAR tarafından yapıldı. Program öncesi eğitim fakültesinin giriş kapısında çiçeklerle karşılandık, Gazi ACAR’ın programı tanıtım konuşmasından sonra, sırasıyla Prof. Dr Atilla Hoca, Prof Dr Süleyman ERİPEK ile Yrd. Doç. Dr Oğuz GÜRSEL konuşmasını yaptı. Konuşmalardan sonra organizasyon görevlileri tarafından hazırlanan otuz yıl öncesi çekilmiş fotograflar slayt ortamında gösterilerek, gençlik yıllarımıza giderek, nostalji yaptık. Slayt sunumundan sonra mezun olanların duygularını ifade etmelerine imkânlar tanındı. Eğitim Fakültesinden mezun olan arkadaşlarımız öğretmenlik yapmayla kalmamış, yazarlık yapan, kendi işini kurarak iş adamı olan, yönetici olan, öğretim görevlisi olan arkadaşlarımızın varlığıyla mutlu olduk, arkadaşlarımızla hasbihal yaptık. Geçmişe, hayallerimize, var olduğumuz konuma göz attık. Bazılarımız emekli olmuş, bazılarımız dede, bazılarımız nine, olmuş. Bu da buluşmamıza ayrı bir güzellik kattı. Bizleri bir araya getiren, bu programın organizasyonunu yapanları tebrik ediyor, kendilerini saygıyla selamlıyorum.
Eskişehir Anadolu’nun kıraç topraklarından çıkmış bir Cumhuriyet şehri. Eskişehir bir turizm şehri olmuş. Eskişehir’i görmek için insanlar, Türkiye’nin her ilinden, her ilçesinden otobüslerle konvoylar halinde geliyor. Eskişehir’in turizme dönük yatırımı ve uygulamaları, turizm hareketliliğini de artırmış. Turizm hareketliliği doğal olarak ticarete de yansıyor. Ticaretin insan merkezli olması insanların daha nazik olmalarına sebebiyet veriyor. Turizm hareketliliği şehir hijyenini ve şehir kültürünü de oluşturmuş. Bu şehire ayrı bir karizma katıyor. Bu karizma kazan kazan mantığının daha da anlamlı olmasına sebebiyet veriyor. Eskişehir, Eskişehir’i yöneten yöneticilerin vizyoner çalışmalarıyla karizmasını oluşturmuş, bunun çok kolay olmadığını düşünüyorum. Klasik bir deyimdir, hep söylenir ’Turizm, bacasız fabrikadır’ diye. Eskişehir’i bacasız fabrika haline getiren yöneticileri, organizatörleri tebrik ediyorum ve bu örneklemin bütün ülke sathına yayılmasını arzuluyorum.
Bazı şehirler insanlar gibi doğuştan şanslı olabiliyor. Bu şehirlerin karizmasını oluşturmak için yöneticilerin, insanların çaba göstermesi bile gerekmiyor. Bazı şehirler de var ki yöneticiler ve yaşayan insanlar şehrin karizması için planlama ve uygulama yapmadığı zaman bu şehrin karizmasını kazanması imkânsız gibi.
Doğuştan karizmatik şehirlerin başında İstanbul geliyor. İstanbul ki hadisi şeriflere bile konu olmuş. İstanbul’un karizmasını bozmak isteseniz de bozamazsınız. O kendi içinde, kendi reaksiyonunu oluşturarak karizmasını koruyor ve karizmasına devam ediyor.
Ankara’da doğuştan bir karizmatik yapı yok, Türkiye Cumhuriyetinin Kurucu Lideri Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyoner liderliğiyle karizmasını kazanmış bir şehir. Ankara’nın karizmatik yapısına belki jeopolitik yapısını da ekleyebiliriz.
Bursa, hem doğuştan hem de jeoplitik yapısı itibariyle karizmatik bir şehir ancak karizmatik yapısını maalesef alt yapısına ve insanların yaşam kalitesine yansıtamadığını düşünüyorum. Bursa, Eskişehir kadar turizm pastasından hakkını alamıyor, alt yapısı itibariyle bulunması gereken yerde değil, bu da doğal olarak insanların yaşam kalitesine yansıyor.
İnsanların yaşamını sürdürdüğü şehirlerin karizmatik bir yapıya kavuşabilmesi yöneticilerin vizyoner oluşuna bağlı. Bunu ülkemizin insanlarının hak ettiğini düşünüyorum. Karizmatik şehirlerde yaşamak dileğiyle.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.