DÜĞÜNLERİMİZE DAİR GELENEKLERİMİZ
DÜĞÜNLERİMİZE
DAİR GELENEKLERİMİZ
Türklüğümüzün haklı gururu ve gülümseten ve bir okadar da değerli olan gelenek.....Geleneklerimiz;
Bilindiği üzere şehir şehir bölge bölge bal tadında , yaşanmaya değer , inancımız gereği bir çok gelenek barındırır Anadolu.
Düğünlerde veya sünnet düğünlerinde ,bazen dalga dalga bazende ölüdeniz misali girer hayatımızın derinliklerine.
Kına gecelerinde ; Bilhassa İZMİR/ Menemen ’de gözlem yaptığım bir gelenektir kızın içi kuruyemiş ile dolu testiyi kırması........
Kına ,gecelerinin de verdiği bir güzellikle bakır kapda özenle hazırlanıp ,oğlan tarafından bir yetkili elinden dualarla yakılırken, gelin ağlatma türküleri çınlar gecenin kuytu karanlığında.
Aynı zamanda gelin evden çıkarken kuşak bağlama işi hep evin erkek kardeşine yoksa! babasına veya amca oğluna düşer nedense?
Ayrıca Dinimiz gereği; Her kıza anne tarafından teslim edilen KUR’ AN Başı çeker.
Şimdiler de varmı? bilmiyorum ama ;gelin çıkarken evden birde büyük ayna verilirdi çeyizlerinin arasına anlamı ise; Hayatın hep aydınlık olsun manası taşır.....
Bu vesiyleyle gelin , hem ağlarım hem giderim diye aile büyüklerinden helâllik alırdı.
Genellikle evlilikler; görücü usûli olur, yemeğe çıkmak bile ,edebe aykırı bulunurdu.
Kimi bölgelerde düğünler üç gün , kimi bölgelerde ise,bir hafta sürerdi.Belkide geleneğimizin dikili taşlarından ve halen sürdürülen, düğün evine ve sünnet evine balkonlarından veya çatılarından asılan alyıldızlı bayrağımız olmasıdır.
Anadolu’ da bir çok yörede oğlan evine ait bir gelenek de gülümseten ,ve biraz da mizahi izler taşıyan, bir gönüllü gencin bayan kılığına girip , misafirlerin ortasında oynatılmasıdır.
Etek, giydirilip, göğüs yapılarak birde yemeni bağlanması zannediyorum bir çok yöre de uygulanan güzel bir gelenektir.
Aynı zamanda köy meydanına kurulan , odun ateşinde pişirilen ve her yörenin özeligini ve güzelligini ortaya koyan kadın eliyle hazırlanıp misafire sunulan leziz yemeklerin kokusu vurur dağların yamaçlarına.Halen dağ köylerimizin unutulmaz tutkularından.Menemen’ de yöresel yemek olarak keşkek, İzmir köfte, lokma tatlısı
Ama malesef ki; Bizler şehir hayatına ve batı kültürüne kaymamız sonucu bir çok geleneğimizde kumsala vuran dalga misali kaybolmaya yüz tutmuştur...........
Sünnet bilindiği üzere ,dinimizin gereği olan bir gelenek
Erkekliğe atılan ilk adım dır; HZ .Adem’ den günümüze gelen
Burda da yine her yöreye ait uygulamalar görebiliriz.
Örneğin;İZMİR/ Menemen’ de sünnet çoçuğuna mutlaka (sağ el / başparmak ) arası kına yakılır.
Anlamı ; sünnetden askere manasını taşır.
Şehzâde elbiysesi ve yine imkân dahilinde, mehter takımı getirtilir.Aynı zamanda bir at süslenip ,konvoy düzenlenir.Bu tür faliyetler bir sektör haline ,bir kazanç kapısına dönüşmüştür.
Genelde ; Mevlütle yapılan sünnet düğünü salonda takı merasimiyle son bulur ........
Düğünlerimizin vede geleneklerimizin huzurlu neşeli daim olması dileği ile inşallah!...
ZEHRA YÜCEL(20.4.2018)
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.