- 689 Okunma
- 4 Yorum
- 0 Beğeni
DERS ÇALIŞAMAYAN ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER
.
Ders çalışamıyorum diyen öğrenci arkadaşlar, bu yazıyı okumanızda yarar var.
Burada ders çalışmanıza yardımcı olacak ve ders çalışmanıza engel olan bazı durumların ortadan kaldırılması ile ilgili ipuçları var. Lütfen dikkatle okuyun.
1- Çalışma düzeni ve program
Öncelikle kendinize bir çalışma düzeni belirleyin, bir program yapın. Hangi gün hangi derse ne kadar çalışmayı planlıyorsunuz? Bunu belirleyip bir program oluşturun. Bu konuda rehber öğretmeninizden veya derslerinde başarılı olan arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz. Diyelim ki matematik sınavı daha erken olacak. O zaman matematiğe yoğunlaşmalısınız.
Eğer çok sıkılırsanız arada sevdiğiniz başka bir derse biraz göz atın. O derste mümkün olduğunca sınavı yakın bir ders olsun. Daha sonra matematiğe geri dönün.
Günlük en az 3 saat yoğunlaşarak ders çalışmalısınız.
2- Posterlere dikkat !
Odanızda mümkün olduğunca poster bulundurmayın. Çünkü zaten derse zar zor yoğunlaşırken gözünüz posterlere falan ilişirse dikkatiniz dağılacaktır.
Odanızın dağınık olmamasına da dikkat edin. Bu da dikkatinizi dağıtacaktır.
3- Ders çalışırken kafam başka yerlere gidiyor
Bugün neler yaşadığınızı bir kenara bırakamıyor musunuz? O zaman eve geldikten sonra 45 dakika kadar spor yapın. İsterseniz mahalle maçı yapın. Veya 45 dakika evde sağa sola da zıplayabilirsiniz. Muhakkak hareket edin ve enerjinizi atın. Mesela biraz futbol oynadığınızda kafanız çok iyi dağılacaktır. 45 dakikalık bir aktivite sizi fazla da yormayacaktır.
4- Odadaki cihazlara dikkat !
Bilgisayar, telefon vs. hepsi. Odanızda bunlar bulunduğu sürece başarılı olmanız biraz zor. Eğer ders videosu izleyecekseniz bilgisayarınız olsun. Onun haricinde bilgisayarınız ve telefonunuz kapalı olsun. Bilgisayarınız açıksa, telefonunuz önünüzde duruyorsa gerekli konsantrasyonu sağlamanız mümkün olamaz. Hadi WhatsApp’a bakayım, hadi Facebook’ta dolaşayım diye eliniz ve kafanız sürekli oraya gider. Telefonunuzu kapalı tutun ve başka odada olsun kesinlikle.
Kendi iyiliğiniz için oyalayıcı teknolojik aletleri odanızdan atın.
Ders videosu izlemeniz gerekiyorsa önceden bilgisayarınıza indirin ve internet kapalıyken izleyin.
5- Çok rahat bir ortam
Odada uykunuzun geleceği çok rahat bir ortamda da çalışmanız zorlaşacak, uykunuz gelecektir. Sakın vakitsiz uyuyarak uyku düzeninizi bozmayın. Uyku düzeniniz bozulursa verimli bir çalışma elde edemezsiniz.
6- Ertelemeyin, son dakikaya bırakmayın
Nasıl olsa sınava daha var diyerek çalışmanızı ertelemeyin. Asla son dakikaya bırakmayın. Unutmayın ki son dakikaya bırakırsanız ders çalışmaya ayıracak zaman bulamayabilirsiniz.
Her gün programlı olarak mutlaka çalışın.
7- Bilgisayar oyunları
Öğretim döneminde bilgisayar oyunlarından uzak durun. Çünkü bu tür oyunlar bir konuya yoğunlaşmanızı engelleyecek, sürekli kafanızı meşgul edecektir. En güzeli dönem başından dönem sonuna kadar bilgisayarınızı paketleyip kaldırmanızdır. Cep telefonunuza da oyun indirmeyin lütfen.
Hepinize başarılar dilerim..
Suat Zobu
.
YORUMLAR
Merhaba Suat öğretmenim, "ununu eleyip eleğini asmak" deyimine inat yaşama sürekli tutunan, toplum çıkarını kişisel çıkarından üstün tutan ve öğrenme-öğretme çabasında olan dostlara selamlar olsun.
Bu bağlamda içeriği iksir değerindeki yazınız ne kadar değerli.
Kutlarım.
Emeğe ve sanata saygımla...
Öğrencilere çok güzel nasihatler bunlar yeter ki uygulasınlar... Bahar gelince, havalar güzelleşince biraz da gevşiyorlar. Hani şarkıda da var ya ''Nisan mayıs ayları gevşer gönül yayları.'' diye devam eder gider, aynen öyle oluyor. İşin ciddiyetini yeter ki kavrasınlar. Günümüzde artık lise ve dengi okul mezunlarının pek de fazla iş konusunda şansı kalmadı. Gayet yararlı bir yazıydı kutlarım...