Regaip Kandilimiz Kutlu olsun
KUL HAKI.
Yaklaşmakta olan şuhuru selase (Üç aylar;) Recep, Şaban ve Ramazan ayları.Bu mübarek aylarda Rabbimin bereketi, mağfireti, merhameti, nimeti, rahmetiyle tecelli eder. Beşeri mahlukatın (İnsanoğlu’nun) kalpleri yumuşar, gönülleri ferahlar, ibadet, tövbe ve tefekkür aşkı yükselir, hidayete açılan büyük bir kapıdır vesselam. Zekat,fıtır, sadaka, bu üç aylarda daha başka bir anlam taşır. Rabbim tüm inananlara hidayet , feraset, kulluk bilinci ve rızasını kazananlardan eylesin.
FAKİRİN HAKKI ZEKAT.
Dünyada kazanılan mal geçici ve yok olucudur. Bunun tek istisnası, Allah yolunda infak edilen maldır. Rabbimiz’in rızası için harcanan her zerre, ebedi âlemde kul için bir kazanç ve tükenmez bir hazinedir. Harcanmayan ve elde sımsıkı tutulan mal, sahibinin dünyayı terk ettiğinde ayrılmak zorunda kalacağı ve mirasçıları bu dünyada onun kazancını tüketirken, onun ise hesabıyla uğraşacağı bir yük olacaktır.
Allah-u Teâlâ’nın insanlara lütfettiği malda, elbette ki yakınlardan başlamak üzere ihtiyaç sahiplerine verilmesi gereken bir pay vardır. Zekât, zenginin malındaki fakirin hakkıdır. Toplumdaki gelir düzeyini dengeleyen zekât, zenginin malını manen temizleyip arındırırken, ihtiyaç sahibine de rahat bir nefes aldırır. Üstelik fakirin zengine haset etmesinin, zenginin ise fakiri hor görmesinin önüne geçer. Böylece sevgi ve kardeşlik hukuku kuvvetlenir vesselam.
🌺🌹🌺
Kul Hakkı
Zekat, Fıtır, sadaka yoksulun hakkı bunlar
Onu gasp eden z’alim kime ibadet eder
Emr-i hak vuku bulur bir gün onlar da anlar
Zamanı geldiğinde y’anarak bedel öder
İmtihan dünyasında Rabbim herkesi sınar
Kime kahrından verir, kimi lütfünden b’anar
Fakir isyan içinde, zengin zillette y’anar
O beyaz kefen ile sade amelin gider
Hani nerede Karun adından başka ne var
Yaptı ise iyilik götürdüğü odur kâr
Taptığı; malı, mülkü cehennemde olur har
Kul hakkı bıçak gibi mizanda onu budar
Henüz vakit var iken zulüm değil tövbe et
Arın tüm günahlardan rabbimin hoşuna git
Öksüz, yetim, gariban sevindir b’aşına yet
Kirâmen kâtipleri sana cenneti adar
Hecelim boyun eğer kaderin yazısına
Hangi varlık zulmeder kendi öz kuzusuna
Rabbim inşirah versin yürekte sızısına
Makber denen çukurun, kucağı dar mı, dar
Nuh Comba
🌺🌹🌺
CİMRİLİKTEN SAKININ
Cimrilik edenler hakkında Allah-u Teâlâ şöyle buyurmaktadır: "Allah’ın kereminden kendilerine verdiklerini (infakta) cimrilik gösterenler, sanmasınlar ki o, kendileri için hayırlıdır; tersine onlar için pek fenadır.
Cimrilik ettikleri şey de kıyamet gününde boyunlarına dolanacaktır. Göklerin ve yerin mirası Allah’ındır. Allah bütün yaptıklarınızdan haberdardır." (Al-i İmran, 180) Hz. Peygamber (s.a.v.) ise bu konuda şöyle buyurmuşlardır: "Zekât ile mükellef olup da bunu yerine getirmeyen her kişiye, kıyamet gününde ödemediği zekât borcu azgın bir yılan haline getirilerek o kişilerin boyunlarına dolanacaktır!" (İbn-i Mace, Nesai) Cimrilik sadece zekât vermemek değildir elbette...O bütün hayata çirkince sirayet eden kötü bir ahlaktır.
Kâinata baştan sona rahmet getiren güzellik Peygamberi Efendimiz (s.a.v.), cimriliği şu şekilde yasaklamışlardır: "Cimrilikten mutlaka sakının! Çünkü cimrilik bir toplumu zekât vermeyi terke, akrabalık bağlarını kesmeye ve birbirlerinin kanını dökmeye sürükler.
" (Ebu Davud) Yine, "Şu iki sıfat bir müminde bulunmaz; cimrilik ve kötü ahlak!" (Tirmizi, Ebu Davud) buyuran Peygamberimiz (s.a.v.): "Allah’ın adına yemin ederim ki, hiç bir cimri cennete giremez!" (Suyuti) ifadeleriyle cimrinin hazin sonuna işaret etmektedir.
Büyük İslam âlimi İmam-ı Azam Ebu Hanife (r.a.) şöyle der: "Ben cimri kişiyi emin ve güvenilir bulmam. Çünkü cimrilik onu, her şeyi inceden inceye hesaplamaya ve aldanma korkusuyla hakkından fazlasını almaya sürükler. Bu vasıftaki bir kişi güvenilir ve emanete layık değildir." Bu kötü hasletten korunmak için, kendimizi ihtiyaç sahiplerinin yerine koymalı ve Allah yolunda infak etmeye gayret etmeliyiz.
Nuh Comba
YORUMLAR
Manevi duygularla yüklü ve gerçeği anlatan bu güzel yazınızı ve şiirinizi yürekten kutluyorum. Allah razı olsun sizden kardeşim, Regaip Kandiliniz Hayırlara vesile olsun inşallah. Allah' a emanet olun.
Nuh Comba
İslamın şartlarından birisidir zekat malının kırkta biri , altın, gümüş, kira getiren artan ve üzerinden bir yıl geçen birikimlere ödenir
..Borcu var parada varsa borca yeter mi yetmez mi göz önünde tutulur bazıları acelesi yok der az borçlanırlar borçluyum ödemem derler buda yanlış..
Önce borçlar ödenecek bizlere sunulan her şey emanettir.
.Mal mülkte aynı..Zengini zengin eden Rabbimizdir o kazançlarında fakirlerinde hakları vardır..Zekat eksiltmez artırır..Sadaka da aynı..
Bela ve musibetleri def için sadaka verin denilmekte..
İhtiyacı olanlara dini görevimizdir zekat zenginler ihmal ettiklerinde fakir zengin arasında uçurum artar.
.Zekat sadaka da aslında veren çokça dua almakta.
Diğer din kardeşini dilenme, aşağılanma kötü yolla ihtiyacını karşılaması da önlenmiş olur
..Zenginler üzerine zekat düşenler aksatmadan verseler di fakirlerin haklarını inanın hiç bir dilenci aç ihitiyaç sahibi görülmezdi..
Eğer birisi açlıktan ölüyorsa, ihtiyacını karşılayamayıp canından oluyorsa o kişi bunalımdayken o kişiden tüm müminler sorumludur..
Zekatını vermeyen fakirleri gözetmediklerinden sorumludurlar..
Komşusu aç olan bizden değildir demiş HZ MUHAMMED s a v şimdi ne yapıyorlar..
Bir yandaki mide nefsi zevklerinden hastahanelik olurken diğeri aç ..
Merhamet etmeyene merhamet edilmez
Şiirinizde yazınızda anlamlı yararlıydı Allah razı olsun ..Selam ve dua ile.