8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
SANATÇI SEDA MERAL’IN SERGİSİ
YAHYA AKSOY
"Sanat nerde ise onu kapmalı/Dokuyarak halı kilim satmalı/Yaptığımız işi sağlam yapmalı/İp ince yerinden kırılır oğul..."Âşık Beyani
Geçmişten,geleceğe uzanan sanat, insanlık taihine ve yaşam felsefesine damgasını vurmuştur. Ozan Beyani’nin dediği gibi yapmalıyız.
Yağlı boya ile tuval ve çeşitli atılı malzemelerden kullanarak,çizgi ve renklerle soyut bir anlatımla, zaman zaman masalsı bir üslupla plastik değerlerle resimleyen ressam Seda Meral’ı 1978 yılından beri tanırım. Bu tarihlerde Kültür Bakanlığı ’ında görev alarak sanat alanında çeşitli görevlerde bulundu. Başarılı hizmetler verdi. Sanat alında başarıdan başarıya koşmaya devam etmekte.
Emekli olunca Ankara’dan İstanbul’a taşınan sanatçı, sosyal sorunlar üzerine gönül ve emek vererek, kadınlara yönelik şiddet konusunu sanatçı duyarlılığı ile eleştirel bir anlamda sanat dünyasına taşımakta. Kadın sorunlarına dikkatleri çekmek için konuyu sanatsal boyuta taşımakta. Farkındalık yaratmak ve kadına yönelik şiddeti sanatsal çizgiler, renkler ve motiflerle görsel malzeme yaratarak kınamakta.
Kadının var oluş mücadelesini, uğradığı şiddetleri, zıtlıkları, haykırışları ve tüm sorunları bir kadın sanatçı olarak, kadın eliyle plastik sanat dalında , estetik ve görsel bir şekilde antmakta.
Sanatçı A.Seda Meral, açacağı sergi hakkında şunları ifade etmekte:
"Galeri Akdeniz’in 8 Mart’ta sergi açar mısınız teklifine, bu sergi kadınları anlatmalı ve serginin adı da ’Kadın aklımla’ olmalı dedim.
"Yoluna can koyduğum
Gökte ararken yerde bulduğum
Kara dutum çatal karam, çingenem
Daha nem olacaktın bir tanem
Gülen ayvam, ağlayan narımsın
Kadınım, kısrağım, karımsın." der sevdiği kadına usta ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu
"... ve kadınlar/Bizim kadınlarımız." der usta şair Nazım Hikmet.
Biçimleri yağlı boya ile tuval ve çeşitli atık malzemeleri kullanarak leke, çizgi ve renkle, soyut bir anlayışla, lirik bir anlatımla, zaman zaman masalsı bir üslupla plastik değerlerle resimledim.
Bizi çok seven babalarımız, abilerimiz, sevdiğimiz adamlar böylesine sevgiden sonra neden hiddet, şiddet uygularlar anlamakta zorluk çekiyoruz. En acısı, çok sevdiğimiz babalarımız, abilerimiz, sevgililerimiz ve kocalarımız, çok sevdikleri kızlarına, kardeşlerine ve kadınlarına hoyrat davranmakta.
Kadının varoluş mücadelesi, duyguları, karmaşası, zıtlıkları, haykırışları ve ne yazık ki uğradığı şiddet, yaşadığı travmaları plastik değerlerle anlatmak istedim. ’Kızını dövmeyen dizini döver’ ile başlayıp, ’elinin hamuruyla’, ’erkek işine karışma, diye süregelen anlayış ile çevresine örülen duvarları kimi zaman yıkmaya çalışan, kimi zaman kabullenen kadınları ’kadın aklımla’ anlattım."
Sanatçı A.Seda Medral,8 Mart 2019, saat 17.30-20.00 galeri Akdeniz -Çankaya-Ankara adresinde açılacak ve 23 aralık tarihine kadar gezilebilecek, ’Kadın Aklımla’ sergimin açılışına bekliyorum demekte.
Tüm basın mensupları,sanat severler, konuya ilgi duyanlar ve yetkililer bu sergiye katılmalılar. Geçen yıl 440 kadının öldüğü,kadın cinayetleri ve çocuk istismarı ile ilgili olarak platformların kurulduğu ve projelerin uygulandığı, cezaların caydırıcı olmadığı bir ortamda açılan bu önemli ve özel sergiyi herkes görmek için çevresine duyurmalıdır. Bu konuda duyarlı olan basınınımza da görev düşmektedir.
Sorun olan konular, toplumsal duyarlılıkla hafifler ve giderek yok olur.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.