- 1077 Okunma
- 3 Yorum
- 2 Beğeni
Kütüphaneler Ve “Hayatımız Kitap” Etkinliği
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Kütüphaneler Ve “Hayatımız Kitap” Etkinliği
Bazı hafta sonları vardır, birçok güzelliği/güzellikleri içerisinde barındırır. Tabi siz de bu güzellikler iştirak ettiğiniz için, kendinin bahtiyar addedersiniz. Mutlu olursunuz, huzurlu olursunuz Bu huzur ve mutluluk, çevrenize ister istemez bir ışık olarak yansır.
Bu hafta sonu, iki tane güzel etkinliği iştirak ettik. İkisi de birbirinden güzel ve aynı zamanda birbirinin tamamlayıcısı niteliğindeydi.
Birincisi, kütüphaneler haftası arifesinde, kütüphanede yapılan etkinlikti,
İkincisi, kitapla ilgili her türlü konuyu kendine görev addetmiş olan “Simitçi dünyası”nda düzenlenen “Hayatımız Kitap” adlı yazar-okuyucu buluşmasının ilk etkinliğiydi.
***
Kütüphaneler haftası
Hafta nedeniyle yapılması düşünülen yazarların buluşması, bazı programlar nedeniyle erkene alındı. Haftanın öncesine alınan toplantıda, Adıyamanlılar. Net haber sitesi yazarları katıldı. İl dışında ikamet edenler ve özür beyan eden yazarlar dışında, yirminin üzerinde şair ve yazar katıldı. Kütüphane Müdüresi Filiz KARABULUT Hanım, bu defa şairleri, yazarları kütüphanede bir araya getirerek ağırlamış, onların duygu, düşünce, eleştiri, yorum ve tecrübelerinden faydalanmıştı.
Tanışma faslıyla devam eden, içten, samimi ve faydalı bir istişare yapıldı.
Toplantının ana temaları ve ana başlıkları elbette ki vardı.
“Adıyaman da okuma kültürü ve alt başlıkları olan; Kütüphanelerin okuma alışkanlığı kazandırma da ki yeri, Halk Kütüphaneciliği ve hizmet anlayışı” gibi konulardı.
Katılımcılar kendilerini tanıtırken, aynı zamanda kendilerine nasıl rol modeller seçtikleri, yazar olmalarını etkileyen faktörler gibi konulardan da örnekler verdiler.
Herkesin hemfikir konulardan biri, Kütüphanenin fiziki yetersizliğiydi. Eski kütüphane binası boşaltılmasına rağmen, halen yıkılıp yapılması anlamında herhangi bir gelişmenin olmaması sitemiydi. Mevcut yerinden çıkarılan kütüphane materyalleri, belki yeni bir binanın kendilerine tahsis edilen kısmında hizmet veriyorlar; ama kütüphaneciliğe pek layık olmayan bir yer olması, katılıcıların ortak sitemiydi. Yetersiz olan mekâna, mümkün olduğunca sığmaya çalışılması pek de hoş olmuyordu.
Kitap okuma kültürü yerleştirmekte hayli zaman harcayan Filiz hanımın çabaları mutluluk vericiydi. Ancak Kütüphanenin daha ferah, nezih ve geniş kapsamlı, komplike bir yerde bulunması, daha da faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Bu anlamda, henüz bir yerin kütüphane yapımı tahsis edilememiş olması, kitapseverlerin için kaygı verici. Bazı yerler tahsis edilmiş uygun görülmemiş, bazı yerler istenmiş; ama çeşitli sebeplerden dolayı alınamamış olmasıyla görünen o ki kütüphane yapımı uzun sürecek.
Yetkililerden ve etkililerden ricamız, bir an önce Adıyaman layık bir kütüphane için, komplike bir merkezin kazandırılmasını hızlandırsınlar.
***
“Hayatımız kitap”
Evet, hayatımız kitap, kim nereye, nasıl ve ne şekilde gelmişse, şüphe yok ki kitap/lar sayesinde gelmiştir. Kitabı olmayan toplumlar, çok çabuk tarih sahnesinden silinmiş, yok olmuşlardır. Bu bağlamda, insanlar ve özellikle gençlerin kitapla haşir neşir olabilecekleri ortamlarda bir araya gelmeleri, konuşmaları, tanışmaları, tartışmaları, “gerçek şimşeği, fikirlerin çarpışmasıyla ortaya çıkar” fikrinden yola çıkarak; yazarlarla bir araya gelerek, onlarla tanışma, tanıtma, hayatlarını, duygu ve düşüncelerini öğrenme çalışması içerisine girmeleri gerçekten takdir edilesidir.
Simitçi dünyası, kitap okuma kültürünü geliştirme adına; gençleri, çeşitli kesimlerden okuyucuları bir araya getirmeyi kendine görev edinmiş görünüyor. Bu konuda şüphe yok ki, Abdurrahman AKÇAL ve çevresindeki gençlerin çabalarını ve çalışmalarını görmezden gelmek mümkün değil.
Son an da katıldığımız ve ilki düzenlenen “hayatımız kitap” aktivitesinde, farklı fikir ve düşünceler sahip gençlerin, çeşitli bölümlerde okuyan Üniversite öğrencilerinin, farklı meslek gruplarında çalışan kitap okuma kültürünü edinmiş okuyucuların bir arada olması, insanın mutlu olmasına yetiyor da artıyor bile.
Etkinliğin ilki tanışma, kaynaşma şeklinde geçince, ikincisinde okunup, üzerinde kritikler yapılarak, duygu ve düşüncelerini belirtmek üzere, “Yazar Sabahattin Ali’nin “Kürk Mantolu Madonna” kitabı hediye edildi. Genç yazar kardeşimiz Yakup TOSUN kardeşimizin; “bir sonraki toplantı için şimdiden rüşvetini veriyorum” esprisiyle gülüşmeler içerisinde, bir sonraki toplantıda görüşülmesi kararlaştırıldı. Bir sonraki toplantıda Yazar Suat Tekin’in son kitabı “İhanet”i okuyarak, bir araya gelip söyleşi yapılacaktır. Hem çaylar içilecek, hem sohbetler edilecek, hem yazarlar ve kitapları hakkında beyin fırtınasıyla tatlı ve naif sohbetler yapılacaktır. Fikir güzel, uygulama güzel, katılanlar da güzel olunca, değmeyin keyfine. Kitapsever olan herkes katılabilir, çünkü “hayatımız kitap”
Kerim BAYDAK
[email protected]
YORUMLAR
Kitaba dair söyleyecek ne çok şey var ve eşliğinde değerli yazınızın okuduk ve takdir ettik, efendim.
Saygılarımla hocam.