- 535 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hacı Uğur POLAT ile röportaj.
“Anadolu‘nun Medeniyetler Köprüsü ve Kayısının Ana Vatanı Malatya”
Bu hafta: Plaka numarası “44” olan, Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat Havzasında yer alan ve dünyadaki kayısı ihtiyacının %85’ini karşılayan Malatya ilimizi konu aldık.
*
Tarihin her döneminde Malatya ‘yı önemli kılan özelliklerinden birkaçı şöyle sıralanabilir: Medeniyetleri buluşturan Yurdumuzun önemli kavşak noktalarından birinde; Sultansuyu ve Sürgü çayı vadileri ile Akdeniz’e, Tohma Vadisi ile İç Anadolu’ya, Fırat Vadisi ile Doğu Anadolu’ya açılarak bu bölgeler arasında bir geçiş alanı oluşturması, akarsu çevreleri orman gibi uzayan kayısı bahçeleri ile kaplı olması, görkemli dağlarının o uzantısı ona ayrı bir güzellik katması ve Türkiye’nin büyük rezervli demir ve profillit yatakları sınırlarının içerisinde bulunmasıdır. Bu özellikleri Malatya ilimizi tarihte olduğu gibi günümüzde de önemli kılmış ve dikkatleri üzerine çekmiştir. Aynı zamanda Türkiye ve Dünya’da adı anılan birçok siyasetçi, gazeteci, senarist ile sanatçının memleketidir, Malatya.
*
-Sayın Başkanım, başarılı faaliyetleriniz sayesinde ve dolayısıyla sizi basından da tanıyoruz. Bu kez Önce Vatan Gazetesinin okurları için kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
1970 yılında Besni’de doğdum. İlkokulu Malatya Şeker İlkokulunda, orta öğrenimimi Malatya İmam Hatip Lisesinde tamamladım. Suriye’de Arapça eğitimi aldıktan sonra, Mısır El – Ezher Üniversitesi Arap Dili ve İslami İlimler Fakültesinde Ön Lisans yaptım. Daha sonra İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdim. 2012’de Sosyal Bilimler Enstitüsünde İşletme Ana Bilim Dalında Yönetim ve Organizasyon üzerine Yüksek Lisans yaptım. Halen Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında doktora yapmaktayım.
İş hayatıma 1994 yılında ticaret ile başladım. Kuyumculuk, gıda, inşaat ve eğitim sektörlerinde faaliyette bulundum. 2009 - 2011 yılları arasında Malatya Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden ESENLİK İMAR İNŞAAT LİMİTED ŞİRKETİ’NDE Genel Müdürlük görevinde bulundum.
AK Parti Malatya İl Teşkilatı Kurucularından olup, 2 yıl Başkan Yardımcılığı yaptım. Çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarında da aktif görevlerde bulundum.
30 Mart 2014 seçimlerinde Malatya’nın merkez ilçelerinde Yeşilyurt’ta AK Parti’den Belediye Başkanı seçildim. Genç ve dinamik bir ekiple Yeşilyurt’a hızlı bir değişim yaşattık. Büyüyen Sevdamız Yeşilyurt sloganıyla Yeşilyurt’u daha da büyümesi için, örnek bir Yeşilyurt için 7/24 hizmet anlayışıyla çalıştık.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın milletvekili seçimleri nedeniyle istifa etmesinin ardından Büyükşehir Belediye Meclisinin 4 Mayıs 2018 Cuma günü yaptığı Olağanüstü Toplantı neticesinde Büyükşehir Belediye Başkanı oldum.
Arapça ve İngilizce biliyorum. Evli ve 5 çocuk babasıyım.
- Peki, Malatya’yı da bizlere tanıtın dersek neler söylersiniz?
Öncelikle Malatya her renkten insanın yaşadığı, kültürel değerlerin muhafaza edildiği, mini bir Anadolu’dur. Malatya, kültürel, sosyal ve tarihi özellikleri ile tüm Türkiye’yi içinde barındırır.
Anadolu’nun her rengini içinde barındıran, her kesimin temsil edildiği özel bir ildir.
Malatya insanı; samimiyeti, sadakati, fedakârlığı ve güler yüzü ile her zaman sizleri karşılar. Misafirperverdir. Cömerttir. Gönlü açıktır. Paylaşımcıdır. Kısacası Malatyamızda buram buram Anadolu’yu bulursunuz.
- Sayın Başkanım, Belediye Başkanı olarak göreve başladığınızdan bu yana Malatya’da yaptığınız fiziki, sağlık, eğitim ve sosyal yatırımlarınızdan bahseder misiniz?
Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, sağlık - sosyal, kültür – sanat ve eğitim yatırımları başta olmak üzere birçok alanda hizmet ve yatırım gerçekleştirdik.
Göreve geldiğimizde bu şehrin genciyle, kadınıyla erkeğiyle, çocuğuyla, yaşlısıyla, engellisiyle “BİRLİKTE YÜRÜYECEĞİZ” diyerek Malatya için omuz omuza hareket ederek yola çıktık.
Bu mesuliyet ve inançla görevi devralır devralmaz öncelikli yol haritamızı çıkardık. Bu doğrultuda ekiplerimizle 2018 yılı sonuna kadar beş ay gibi bir sürede yapacağımız çalışmalarla ilgili ‘Acil Eylem Planı’adını verdiğimiz yol haritamızı oluşturduk. Bu çerçevede gerçekleştireceğimiz ve her aşamasında takipçisi olacağımız 314 çalışmamızın öncelikle 112 tanesini, birlikte yürümeyi ilke edinmiş yönetim anlayışımızın gereği olarak yerine getirmeye çalıştık.
“Gelecek, bugünden onun için hazırlananlara aittir” der ya, ünlü düşünür. İşte bizler de bugün attığımız her adımın yarınları şekillendirecek adımlar olduğunu biliyoruz.
Hizmetlerin kalitesini arttırmak için vatandaş önceliklerine daha fazla dikkat ederek, kentimize ve hemşerilerimize yönelik hizmetlerin etkin ve etkili uygulanması önceliğini kendimize şiar edindik.
Büyüyen Malatya’mıza bütüncül bir yaklaşım ile “modern bir kent, modern bir yaşam” anlayışında sunduğumuz hizmetlerde gerek altyapı gerekse de üst yapısıyla yarınların Malatyasıiçin çalıştık.
Acil Eylem Planı etkinlikleri kapsamında Malatya’mıza 70 dönümlük alan üzerine inşa edilen bölgenin ilk Hayvanat Bahçesini kazandırdık.
Hayata geçirdiğimiz "Vefa Konağı” Projesi ile yaşlılara sağlık hizmetlerinden kişisel bakıma kadar her türlü desteği veriyoruz. Sosyal belediyecilik anlayışının en iyi örneklerini sergilemeye çalışıyoruz. Vefa Konağımız yaşlı vatandaşlarımıza modern bir alanda hizmet vermeye başladı.
60 bin metrekare alan üzerinde 3 MW kurulu güce sahip Güneş Enerji Santralimizde 5 bin hanenin enerji ihtiyacına eşdeğer elektrik üretiyoruz. Malatya’da içme suyundan enerji elde edeceğimiz HES Santralimizin temelini atarak inşaatına başladık.
Sanat Sokağımızda bulunan Fotoğraf Makinası Müzemizde sergilenen fotoğraf makinalarının sayısını 2023’e çıkardık. Böylelikle bu müzemizi Asya ve Avrupa’nın en büyük fotoğraf makinası müzesi haline getirdik.
Kültürel ve sosyal gelişim noktasında Malatya’yı müzeler şehri haline getirdik. Fotoğraf Makinası Müzemiz gerçekten gelenlerin hayran olduğu bir müze. Radyo ve Gramofon MüzesiMalatyamızın kültürel yapısına, dokusuna farklı bir anlam kazandıracak.
Malatya Büyükşehir Belediyemiz sorumluluk alanında bulunan kavşaklardaki araç sıkışıklığını engellemek amacıyla dinamik kavşak kontrol sistemini hayata geçirdik.
- Sayın Başkanım, halk ile aranız nasıl, örneğin yardıma muhtaç vatandaşlarımıza, engellilere yönelik neler yapıyorsunuz, sosyal projelerinizden biraz bahseder misiniz?
Büyükşehir Belediyesi olarak, ihtiyaç sahibi olarak tespit edilen ailelere ekmek ve gıda kartları vererek alışveriş imkânı sağlıyoruz. Ayrıca yangın, sel vb. doğal afetlere maruz kalmış ve ev eşyaları tahrip olmuş olan aileler ile maddi anlamda ihtiyacı olan ailelere nakdi yardım; yolda kalmışlara barınma ve yol gideri yardımı, nikâh işlemleri yapılması gereken ihtiyaç sahibi gençlerimize de nikâh yardımı yapıyoruz.
Sosyal yardımlarımız dışında İnönü Üniversitesi içerisindeki “Çorba İkram Çeşmesi” ile günlük 750 öğrencimize çorba ikramı, hava şartlarının uygun olduğu günlerde kent merkezinde ve şehir mezarlığında cuma günleri günlük 6 bin kişiye şerbet ikramı yapıyoruz.
Bunların dışında 13 ilçemizin 125 noktasında “Gönül Ekmek Projesi” doğrultusunda yardımda bulunan ve yardım alan kişilerin birbiri ile karşılaşmadığı bir yardım anlayışı ile aylık ortalama 75 bin ekmek dağıtımı yapılmaktadır.
2018 yılı içerisinde Büyükşehir Belediyesi olarak sağlık alanında vatandaşlarımıza hizmetlerimiz devam etti. Poliklinik, müşahede, diş polikliniği (muayene ve çekim), 4 bin 100 vatandaşımız yararlandı. 75 bin 479 adet ilaç yardımlarımız oldu.
Büyükşehir Belediyesi olarak, Hoş geldin Bebek Projesi ile bin 770 paket hediyemizi ailelere teslim ettik.
Bütün bu sağlık hizmetlerimizin 2018 yılı itibari ile maliyeti 3 milyon 566 TL’dir.
Büyükşehir Belediyesi olarak, 3.300 engelli vatandaşımıza yürütmüş olduğumuz faaliyetlerle ilgili olarak bilgilendirme yapılmaktadır.2010 – 2017 yılları arasında engelli vatandaşlarımıza yönelik düzenlemiş olduğumuz EKPSS kurslarımıza katılan 1070 engelli kursiyerlerimizden 350 engelli vatandaşımız kamu kuruluşlarında memur olarak istihdam edildi.
Engelli vatandaşlarımızın ulaşmak istedikleri noktalara rahat ve güvenli bir şekilde ulaştırabilmek amacıyla engelli bireyler için özel olarak tasarlanmış 4 adet engelli minibüsü ile oluşturduğumuz randevu sistemine kayıtlı ulaşım hizmeti veriyoruz.
Engelli veya engelli yakını talebi üzerine ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen engelli vatandaşlarımıza akülü, manuel, SP olmak tekerlekli sandalye ile medikal malzeme yardımı sağlıyoruz.
Engelsiz Yaşam Fuarı organize ediyoruz. Engelli vatandaşlarımızı spora teşvik amacı ile Şeyh Bayram bölgesinde bulunan Engelli Spor Merkezinde spor eğitmeni eşliğinde çeşitli spor faaliyetleri sürdürüyoruz.
Türkiye Bedensel Engelliler Atletizm Şampiyonasında içerisindeGülle, Cirit, Disk Atma ve Koşu bulunan spordallarında turnuvaya katılan 18 sporcumuz; 33 altın, 14 gümüş ve 9 bronz olmak üzere toplam 56 madalya almaya hak kazanmıştır.
"Farklılıklarımızla Yaşamak" projesi kapsamında 41 pilot okulda, 2 engelli eğitmen tarafından öğrencilere “Engellilik” ve “Engellilerle Nasıl İletişim Kurmalıyız?” konuları anlatılarak empati kurmalarını sağlıyoruz.Engelli vatandaşlarımıza farklı alanda kurslar düzenliyoruz.
Engelli vatandaşlarımız ve yakınları içinilimiz içerisinde bulunan tarihi mekânlara gezi turları düzenliyoruz.
- Özellikle bu soğuk havalarda hayvanların daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamakla ilgili çalışmalarınız nelerdir?
Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, soğuk kış aylarında sahipsiz sokak hayvanları için düzenli olarak, zaman zaman da hayvan severlerin katılımıyla şehrimizin kenar bölgelerine, hem hazır mama şeklinde hem de bayat ekmek olarak yemlemeler yapıyoruz.
Barınaklarımıza gelen sokak hayvanları 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu gereği kısırlaştırılıp, aşılandıktan sonra alındıkları ortamlara bırakılmaktadır.
2018 yılında 4 Ekim Hayvanları Koruma Gününde açılış törenini gerçekleştirdiğimiz Hayvan Barınağı ve Doğal Yaşam Alanı ameliyathaneden, uyuz ve kuduz bakım ünitelerine kadar bir çok modern tesisi içeriyor. Sokak hayvanları, burada kaldıkları sürede hazır mamalarla beslenmektedirler. Ayrıca kaldıkları kapalı barınak kısımları alttan ısıtma sistemli olduğundan üşüme durumları olmamaktadır. Hatta yavru köpeklerin bulunduğu barınak bölümünde hayvanların altına ayrıca kalın talaş serilmektedir.
- Efendim Malatya ilimizin özellikleri hakkında da bir kaç bilgi isteyeceğiz sizden.
Malatya denilince ilk akla gelen özelliği veya özellikleri nelerdir?
Malatya deyince ilk akla sevgi gelir, hoşgörü gelir, samimiyet gelir. İnsanı gelir. Dört dörtlük bir şehir gelir. Yöresel yemekleri, gönüllere işlenmiş türküleri gelir. Kayısımız gelir. Kayısı Malatya’mız için her anlamda çok önemlidir.
Tarihte olduğu gibi günümüzde de medeniyetleri buluşturan yurdumuzun önemli kavşak noktalarından birinde de Malatya bulunmaktadır. Bu özelliği Malatya‘yı tarihin her döneminde önemli kılmış ve dikkatleri hep üzerine çekmiştir.
Doğu Anadolu Bölgesinin Yukarı Fırat Havzasında yer alan Malatya ilimiz, coğrafi konumu, tarihi kervan yollarının - ünlü Kral Yolu ve İpek Yolu - üzerinde bulunması ve sahip olduğu zengin su kaynakları nedeniyle, Neolitik Çağdan bu yana yerleşimlere sahne olmuş bir ilimiz.
Malatya ismi nereden gelme ve isminin anlamı nedir?
Malatya, kuruluş ve isim itibariyle başlangıçtan zamanımıza kadar büyük bir değişikliğe uğramadan gelen Anadolu şehirlerinden birisidir. Kültepe vesikalarında "Melita" şeklinde görülen Malatya’dan Hitit vesikalarında "Maldia" olarak bahsedilmektedir.
Malatya’ya çok eski zamanlardan beri çeşitli sebeplere bağlı olarak Türk yerleşiminin olduğu bilmekteyiz. Bu bölgede Türk varlığı, Arap - Bizans mücadeleleri sırasında ortaya çıkmıştır. Türkler, bu güzel ve önemli beldenin adını değiştirmeyerek Araplardan aldıkları Malatya şekliyle günümüze taşımışlardır.
Osmanlılar döneminde aynı adla anılan şehirde 1838 yılında Osmanlı ordusu ikamet ederek kışlamıştır. Yöre insanı Aspuzu Bağları olarak bilinen yazlığa göç etmiş, orada yerleşerek bugünkü şehir oluşmuştur. Malatya, günümüze modern bir yapılanma ile gelirken asıl tarih çekirdeğini oluşturan Battalgazi (Eski Malatya), yöre insanının deyimi ile "Aşağı Şeher”, bugün turistik bir ilçe olarak varlığını sürdürmektedir. Bu bilgiler ışığında Malatya, isim olarak fazla bir değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelmiştir.
Sayın Başkanım, Malatya’nın turistik yerlerini tanıtır mısınız?
Malatya’mız birbirinden güzel mekânları ve ilçeleri ile her zaman adından söz ettirmiştir. Yeşilyurt’un büyük ve güzel bir tabiat harikasıBeylerderesi Vadisi, Gündüzbey, Battalgazi ilçemizin Ulu Camisi, Aslantepe Höyüğü, Arapgir’in Millet Hanı, Akçadağ’ın Levent Vadisi, Sultansuyu Harası, Darende ilçemizinGünpınar Şelalesi ve Somuncu Baba Camii ile ismini burada sayamadığımız kültürel ve tarihi mekânlar turistik yerlerarasında yerini almaktadır.
-Efendim son olarak Malatya’nın yöresel yemekleri ve özelliklerini de bizlerle paylaşır mısınız?
Malatya mutfak kültürümüz oldukça zengindir. Genellikle bulgur ağırlıklıdır. Bulgurda çeşit çeşit, farklı lezzetlerde yemekler yapılır. Bu yemeklerin başında da Malatya’mızın en meşhur yemeği olan analıkızlı yemeği gelmektedir.
Analı kızlı dışında yine içli köfte, sumaklı ekşili köfte, sıkmalı köfte, elmalı köfte, kurşun geçmez köftesi, gilgirikli köfte, ciğer köftesi, haşhaşlı top köfte, ıspanaklı dolma köfte, patatesli içli köfte, kabaklı çimdik köfte, yumru köfte, yumurtalı sıkma köfte, yoğurtlu balkabağı köftesi, etli çiğ köfte, mercimekli çiğ köfte, keloğlan köftesi, yavandan patlıcanlı köfte sayılabilir.
Bir de çok meşhur olan kağıt kebabımız dillere destandır.
Mutfak kültüründe yine en önemli bir yeri ekmek çeşitleri tutar. Bunlar; tandır ekmeği, yufka ekmek, kınalı ekmek, taplama ekmeği, bazlama, ekşili ekmek, ballı ekmek, otlu ekmek, pileke, dönderme, taş küllüğü, tutmaç, saç yüzü, yağlı ekmek, saç üstü.
Yine birbirinden lezzetli çorbaları soframızda görürsünüz, bunların başındamercimek çorbasını görürsünüz. Kavurmalı erişte-bulgur çorbası, tarhana çorbası, kara çorba, pıtpıtı çorbası, gendime çorbası, kulak çorbası, dögme çorbası, pirinç çorbası, ayali çorba, pirpirim çorbası, kelle-paça çorbası, ekşili çorba, keşli çorba, gurut çorbası, aşure çorbası, malhıta çorbası vb. sayılabilir.
Kısacası Malatya mutfağımız; sarma ve dolmalarımız ile, etli yemeklerimiz ile reçel ve turşularımız ile zengin bir kültüre sahiptir.
-Değerli zamanınızı ayırıp, bizlerle paylaşmış olduğunuz bilgiler için sizlere sonsuz teşekkür ediyor ve başarılarınızın devamını diliyoruz. Sayın Başkanım, son olarak ne söylemek istersiniz?
Bu güzel söyleşi ve röportajdan dolayı bende sizlere teşekkürlerimi sunarım. Mini bir Anadolu olan Malatya’mız her şeyin en güzeline layıktır. 31 Mart 2019 tarihinde ülkemizde gerçekleşecek olan Yerel Seçimlerin şimdiden hayırlı olmasını temenni ediyorum.
*
44 Malatya
Beş bin yıllık höyüğünü anlatacağım evvela,
Kazılarla keşfeden arkeologlar gibi güya.
Ön Asya’nın ilk kent devleti belirtemem yazıyla,
Arslantepe, köklü tarihiyle bezenmiş bir dünya.
Doğa sevilir tamam da, Pınarbaşı bambaşka,
Dört geçişi olan yoluna düş istediğin anda,
Levent Vadisi’ni Seyir Terası’ndan gör mutlaka,
Keyfince geze dur kayısının ana vatanında.
Kernek Şelalesi’nin görkeminde takılı kalma,
Tohma Kanyonu veya Günpınar’ın soğuk suyunda,
Gezin burada ya da Kanal Boyu’nda biter sanma,
Halk müziğin has kültürünü görürsün Arguvan’da.
Kutsal sanat eserleri var her güzergah başında,
Hasan Gazi’ye gitmeliyiz Şehitleri anmaya.
Antik Kalemiz çökmeden fayda var onarmamızda,
İlk çağdan bu yana şanlı mirasımızdır Malatya.
Röportaj Yapan: Hande Hamdiye AĞIRMAN
Röportaj Yapılan Kişi: Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Hacı Uğur POLAT
Fotoğraflar: Malatya Büyükşehir Belediyesi
www.oncevatan.com.tr
Önce Vatan Gazetesinin 10.02.2019 Tarihli 2. ve 3. Sayfalarında yayımlanacak.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.