- 481 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
TÜRK MÜZİĞİNDE GAZİANTEPLİ BESTEKAR VE GÜFTE ŞAİRLERİ
TÜRK MÜZİĞİNDE GAZİANTEPLİ
BESTEKAR VE GÜFTE ŞAİRLERİ
Ahmet AYAZ
Gaziantep Ekspres Gazetesi 05 Şubat 2019
……………………………………………………………….
Bu günkü sohbet yazımda “Türk Müziğinde Gaziantepli Bestekar ve Güfte Şairleri” n den küçük bir kesit sunacağım.Önce Şehitkamil Belediyemizin çok değerli başkanı Rıdvan Fadıloğlu’nu kutlarken, sanat ve sanatçılar adına kendisine teşekkürlerimi arz ediyorum. Sayın Başkanımız Rıdvan Fadıloğlu belediyecilik hizmetlerinde Bakanımız Fatma Şahin gibi, tebrik etmeyi ve kutlamayı değer bir zat’ı muhteremdir. Bu gerçeği ben çok iyi biliyorum ve görüyorum. Burada Şehitkamil Belediye Başkanımız Rıdvan Fadıloğlu’nun yaptığı hizmet çok küçük gibi görülse de, Gazi Şehrin Kültürüne verilen bir değer olarak düşünmemiz gerekiyor kanaatindeyim.
A-4 kuşe kağıda basılmış tam 366 sayfalık “TÜRK MÜZİĞİNDE GAZİANTEPLİ BESTEKAR VE GÜFTE ŞAİRLERİ “ adlı kitabı elime alınca çok mutlu oldum. Söz konusu bu kitabı Müzikolog Türk Sanat Müziği Sanatçısı Ahmet Turhan Taşan, bin bir türlü zahmet ile hazırlamış olsa da, sanat severlere bu kitap Şehitkamil Belediye Başkanımızın sayesinde bastırılıp, okuyucularına zevkle sunulmuştur.
Kitap da bestekar ve güfte şairi olarak, ayırım yapmadan anlatmaya çalışacağım. Dr. Alaeddin Yavaşça, Dr. Emin Kılıç Kale, Dr. Cemil Özbal, Dr. M. Kazım Erkent, Burhan Bakışkan, Ahmet Fakı, Cemil Cahit Güzellbey, Ahmet Muhtar Küçükkömürcü, Ali Rıza Erhan, Behiye Köksel, Yusuf Dursun, Ahmet Özkök, Savaş Özkök gibi çok değerli isimler yer almıştır. Gerekse sporda, gerekse sanatta şehrimizin yüz akı olan Ahmet Özkök adaşımın bu kitap da TRT arşivlerine giren 237 bestesini gördüm. Güftelerin çoğunda bestekar Ahmet Özkök’ün ismine rastladım. Daha sonra Mevlana, Ümit Yaşar Oğuzcan, Yunus Emre, Abbas Abddullah Hacaloğlu, İsmail Hakkı Erzurumlu, Elvan Atay, Zeki Savcı, Mehmet Ali Kadayıfcı, Mustafa Selçuk Uğur, Av. Abdulhadi Bay ve niceleri.
Dr. Alaeddin Yavaşcanın sayfalarına göz attığımda tam 636 beste gördüm. Bu kadar işi bir ömre nasıl sığdırdığı ilgimi çekti. Güftelerin bir çoğu kendisine ve Ayten Yavaşca’ya ait. Sık görülen güfte şairleri Bekir Sıtkı Erdoğan, Faruk Nafiz Çamlıbel, Mustafa Nafiz Irmak, Baki Süha Ediboğlu, Sudan Akşit, Fuzuli, Bekir Sıtkı Sezgin, Ümit Yaşar Oğuzcan, Kanuni Sültan Süleyman, Kadri Timurtaş, Rüştü Şardağ, Necip Fazıl Kısakürek, Aşık Gevheri, Karacoğlan, Rifat Bilge, Güzide Taranoğlu, Yahya Kemal Beyatlı, Behçet Kemal çağlar, Hasan Oral Şen, Yunus Emre. Elbette 636 bestenin güfte şairlerini buraya sığdırmak mümkün değil.
Sanat dünyasında, denizden bir damla olarak Ahmet Ayaz’ı da gördüm. Sağ olsun bir tek şiirimi bestelemiş. Daha önce şiirlerimi besteleyenler de oldu. Fakat ben, beğenmedim ve okunmasına izin vermedim. Ve sözü edilen bu güzelim kitap da, Ahmet Ayaz gibi nice değerli isimleri gördüm. “Ölüm gelir bir gün beni alırsa” isimli şiirimi Ahmet Özkök, Hüseyni makamında bestelemiş sağ olsun bana okudu. İçimden beğenmedim. Aradan zaman geçti, bir gün oğlu Savaş Özkök Kumru Dergisine geldi, 3 tane tasavvuf müziğinin ardından benim güfteyi okudu. Okuduğu 4 şarkı ancak bu kadar güzel ve anlamlı olurdu. Yüzümü Savaş Özköke çevirerek, “Babandan özür dilemem gerekir. Okuduğun son güfte benim di “ dedim. Savaş Bey biliyorum dedi. Tasavvuf müzikleri şimdiye kadar duymadığımız ve dinlemediğimiz şarkılar idi. Savaş Beyin eline ve diline sağlık. Anladım ki, benim güfteyi babası okuduğunda, iyi dinleyememişimdir. Savaş Özkökü dinledim ama, ancak o kadar güzel olur. İnşallah Savaş Özkök bu güftemi yeniden okuyup, internete atar ve bana da bir cidisini gönderir diye düşünüyorum. Ben burada, Ahmet Özkök kardeşimize ve sanat adamlarımıza Allah tan uzun ve sağlıklı ömürler diliyorum. Sözü daha fazla uzatmadan Şehitkamil Belediye Başkanımız ve bu kitabı hazırlayan, Ahmet Turhan Taşan’a bir defa daha, teşekkür ederken, bu güzel hizmetlerin devamını diliyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.