- 558 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
MYASTHENİA GRAVİS ‘ANNEM’
Hiç bir şeyi yoktu annemin.Bir gün; ‘ başım dönüyor,ayaklarımı yere basarken yer yok gibi geliyor ve kulaklarımdaki uğultu niye geçmiyor’? Diye kendi kendine söylenirken buldum.Doktor doktor gezdi babamla; KBB,GÖZ,DAHİLİYE ‘gitmedikleri yer kalmamıştı,ve sonuç ‘VERTİKO ’idi.Ama annemde hiçbir değişiklik yoktu,hatta daha da kötüye gidiyordu,birgün sohbet ederken fark ettim ;annem gülemiyordu ve göz kapakları yarıya inmişti,’çift görüyorum’dedi…Ve tekrar hastanenin yolunu tuttuk,sonuç’GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİ’eve geldiğimizde babama;’Annemin hastalığı bu değil.NÖROLOJİK’dedim..Dikkat ettim annem mimik ve kas hareketlerini de kaybetmeye başlamıştı.İnternete girdim’ASIK SURAT HASTALIĞI,MİMİK ZAYIFLAMASI,GÖZLERİN YARIYA KADAR İNMESİ ’ve bir baktım,annemin hastalığı…Görseldeki resimler annemin yüzü ile aynı yüze sahip insanlardı,NÖROLOJİK BİR HASTALIKTI…’’MYASTHENİA GRAVİS ‘’
MYASTHENİA GRAVİS NEDİR?
Ağır kas zaafı olarak nitelendirilen Myasthenia Gravis, kaslarda meydana gelen güçsüzlük ile kendini göstermektedir. Kronik bir kas hastalığı olan Myasthenia Gravis, kas ile sinirlerin bağlantı noktası olarak nitelendirilen nöromüsküleri yok eden antikorların oluşması sonucunda meydana gelir.
1672 yılında İngiliz doktor Thomas Willis tarafından ilk defa tanımlanan Myasthenia Gravis, daha sonraki yıllarda detaylıca araştırılarak hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşılmıştır. Bulaşıcı hastalıklar kategorisinde yer almayan myasthenia gravisin genetik bir hastalık olmadığı düşünülmektedir. Ancak hastaların %3’ün ailelerinde myasthenia gravis hastalığına rastlanılması bazı vakalarda genetik etkenlerin rol oynadığını belirtmektedir.
Kas ve sinir arasındaki bağın zayıflaması ve iletişimin azalması sonucunda kaslar zayıflamaya başlar. İstemli olarak hareket eden kasların güçsüzleşmesiyle kendini gösteren Myasthenia Gravis, göz ve göz kapağı hareketlerinin yanı sıra yüz kasları ve yutma kaslarının ilk olarak etkilendiği kronik bir hastalıktır.
Hastalık genellikle günün ilk saatlerinde belirti vermez. Yorgunluk ile birlikte kendini göstermeye başlayan Myasthenia Gravis, belirtiler öncelikle göz, ağız çevresi, dil, çiğneme ve yutma kasları olmak üzere yüz kaslarında görülür. Ancak bu belirtiler dinlenme ile kısmen düzelir.
Erkeklerde görülme oranı daha yüksek olan myasthenia gravis, hemen hemen her yaş grubunda görülebilir. Ancak kadınlarda ve erkeklerde görülme yaşı birbirinden farklıdır.Kadınlarda 20-30 yaş aralığında görülürken; erkeklerde genenllikle 50 yaş ve sonrasında görülmektedir. Ülkemizde yaklaşık 3000 myasthenia gravis hastası olduğu belirtilmektedir.
MYASTHENİA GRAVİS NEDEN OLUR?
Myasthenia Gravis hakkında edinilen bilgiler her geçen gün artsa da hastalığın kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Yapılan incelemeler sonucunda myasthenia gravis hastalarının merkezi sinir sisteminde belirgin bozukluklara rastlanılmamıştır.
Hareket impuslarının (emirlerinin) kasa geçişinde meydana gelen bozukluğun Myasthenia Gravis nedenlerinden olduğu belirtilmektedir. Asetilkolin, sinir ucundan salgılanan kimyasal maddedir. Asetilkolin, hareket impuslarının sinirden kasa geçişini sağlamaktadır. Bu maddenin salgılanmasındaki kusur veya kasın bu maddeye karşı duyarlılığını yitirmesi gibi durumlar myasthenia gravis nedenleri arasında sıralanmaktadır.
MYASTHENİA GRAVİS BELİRTİLERİ
Myasthenia Gravisin başlıca belirtisi yorgunluk ile birlikte kendini göstermesidir. Dinlenme sonrasında kısmen düzelen Myasthenia Gravis, öncelikle göz kapağında gözlemlenir. Üst göz kapağının düşmesi ile başlayan belirtilerle hastanın çift görmesi de söz konusu olabilir. Myasthenia gravis hastalığının ilk belirtilerini sıralamak gerekirse; çift görme, yutma veya çiğneme zorluğu, konuşma bozukluğu, ses kısıklığı ve solunum yetmezliğidir.
Myasthenia Gravis belirtileri ilk başlarda kısa süreli olabilir. Gözlemlenen belirtiler bir iki sonra kendiliğinden düzelebilir veya bir iki gün sonra yeniden tekrarlayabilir. Yüz kaslarında gözlemlenen belirtilerin yanı sıra kol ve bacak kaslarından da zaaflar görülür. Ancak belirtiler hastadan hastaya değişkenlik göstermektedir.
MYASTHENİA GRAVİSİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
• Enfeksiyon hastalıkları
• Uyku bozuklukları
• Aşırı fiziksel aktivite
• Regl dönemi
• Soğuk algınlığı
• Gebelik
• Kininli ilaçlar
• Bazı kas gevşeticiler
• Bazı antibiyotikler
MYASTHENİA GRAVİSİ TEDAVİSİ
Myasthenia Gravis tedavisinde yatak istirahi zorunlu tutulmakla birlikte oldukça önemlidir. Yatak istirahati ile ilaçların etkisi için uygun bir ortam sağlanmaktadır. Hastanın sıvı ağırlıklı beslenmesi oldukça önemlidir. Hastalığın kesin tedavisi bulunmamakla birlikte uygulanan tedaviler ile belirtilerin en aza indirilmesi amaçlanır.
Uygulanan tedavi hastadan hastaya değişkenlik göstermektedir. Aynı zamanda hastalığın şiddeti tedavi şeklinde oldukça etkili bir rol oynar. Ağır vakalarda hastanın kolay nefes almasını sağlamak amacıyla solunum makinesine ihtiyaç duyulabilir.
İlaç Tedavisi : Antikolinesteraz ilaçlar kullanılmaktadır. Kas yorgunluğunu ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan neostigmin ve piridostigminler sayesinde oldukça olumlu sonuçlar alınmıştır.
Timektomi : Timus bezinin cerrahi müdahale ile çıkarılması işlemidir.
TİMUS BEZİNİZE İYİ BAKIN
TİMUS BEZİ DUYGU BEZİDİR.
AŞIRI SİNİRLİ, AŞIRI ALINGANSANIZ...
Stres çağımızın hastalığı olarak nitelendirilmeye devam ettikçe serotonin, endorfin salınımı düşecek, gülümseme hayatımızdan silinecek. Böyle durumlarda ilk etkilenen organımız da timüs olacak kuşkusuz. Kaygı seviyesi düşük ve stresten uzak olan yaşlılarda yapılan çalışmalarda timüs büyüklüğünün erişkin dönemdeki boyutunda bulduğu bulunmuş.
Hayattan zevk almama, aşırı sinirlilik, duygu durumunda ani değişiklikler, olaylar karşısında aşırı alınganlık ve hasssaiyet timüsün aktivitesindeki bozulmaların
habercisidir. Bu nedenle timüs üzerine uygulanabilecek 8 şeklindeki masaj ya da darbeleme, dilin damağa değdirilmesi ile timüsü dışardan uyarmak mümkün.
Myasthenia Gravis timus bezini etkilediğinden bu hastalarda duygu değişiklikleri olur ve timus bezi nefes borusuna baskı yaparak yutma güçlüğü,ses kısıklığı gibi sorunlara neden olabilmektedir… Myastenia gravis : çoğu kez nöroloji hekimleri tarafından bile gözden kaçan ve geç kalınırsa hayatı tehdit eden bir durumdur..
Annem hala yoğun bakımda,ve sadece bekliyoruz…Belkide ne kadarda çok hastalık varda bizler başımıza gelince araştırıyoruz…Canım ANNEM’ Soğuk hastane duvarlarına ıslak gözlerle bakıyor ve bir umut bekliyor;konuşamıyor,gülemiyor,zayıflayan kasları ona nefes bile aldırmıyor. Hissiz bedeni,bir gören bir görmeyen gözleri en kötüsüde korktuğumuz başımıza gelecek diye beklemekten heder olan bizler;Dedem,anneannem,babam,kardeşlerim ve ben..
Dua ediyor Rabbime sığınıyoruz başka çaremiz de kalmadı artık,doktorlarda ya umursamıyor yada bilmiyorlar yapılması gerekenleri…
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.