- 441 Okunma
- 1 Yorum
- 1 Beğeni
FRANZ BABİNGER
1891-1967 yılları arasında yaşayan Alman türkoloğu Franz Babinger, Wüzburg ve Münih’te İslam sanat tarihi öğrenimi görmüş, daha sonra Hindoloji ve Semitik filoloji kollarında doktora vermiştir. 1914 yılında gönüllü olarak Türkiye’ye gelmiş ve Türk ordularında subay olarak çalışmıştır. Savaştan sonra Berlin Üniversitesi’nde İslami bilimler doçentliğini kazanmış, bir kaç yıl sonra, Doğu dilleri profesörü olmuştur. 1935 yılında, Naziler yüzünden yurdundan uzaklaşmak zorunda kalarak, yabancı ülkelerde profesörlük etmiş ve ancak 1947 yılında, Münih’te, Yakın Doğu tarihi ve Türkoloji profesörlüğü yapmaya başlamıştır.
Babinger, İslam bilimleri alanında bir otorite olarak tanınmakla birlikte, asıl uzmanlığını türkoloji alanındfa göstermiştir. 1921 yılında yazdığı Şeyh Bedreddin adlı yapıtını, Oruç’un Osmanlılığın başlangıcıyla ilgili vekayinamesi, Osmanlı tarihçileri ve yapıtları, Evliya Çelebi’nin Küçük Asya gezi yolları, Boşnak Osman Paşa’nın arşivi ve Rumeli’de Türk egemenliğinin başlangıcı hakkında notlar gibi önemli yapıtları vardır.
Babinger 1967 yılında Arnavutluk’un Dıraç şehrinde hayata gözlerini yummuştur..Birinci Dünya savaşı sırasında, Mustafa kemal’in kurmayında emir subaylığı ve çevirmenlik yapan bu güzel insanı saygıyla selamlıyorum. Işık içinde yatsın