- 566 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Düşünce
Düşünce düş kelimesi hayal etmek üretmek alemi menam rüya alemi mütesadif ve mütelaki olan anlamında aslında kelime anlamı üzerinde fazla durmadan mana aleminde yorumlamaya çalışalım Cenabı Allah Kuranı kerimin enbiya suresinin 10. Ayetinde Lekad enzelnâ ileykum kitâben fîhi zikrukum, e fe lâ ta’kılûn(ta’kılûne). Lekad (and olsun ki) enzel-na (biz indirdik) ileykum (size) Kitaben (bir Kitap) fi-hi (Onun İçinde (vardır)) zikru-kum (sizin zikriniz sizi zikireden) e fe la ta kılüne (hala akıl etmezmisiniz.) Cenabı Allah hala akıl etmez misiniz düşünmez misiniz diyor ya işte insanı diğer canlılardan ayır eden tek şek düşünce kavramıdır.
İnsan ve insanlık diye iki kavram vardır insan hayvansal güdü biyolojik fonksiyonu olan canlı yani doğuştan gelen özellikler insanlık ise düşünce ve beşeriyet yaşamını ifade eder.
İnsan doğal yapısı doğuştan emmeyi biler iç güdü sel olarak dünya ya gelir yemek yediğinde aklı beyin mideye komut gönderir mide yiyeceği hazıma hazırlar hazım barsaklara oradan kana derken bir döngü içerisinde otomotik olarak o döngüyü yönetir bu insanın doğal biyolojik hormonal hayvansal tarafını temsil eder ve döngü devam eder. İnsanlık ise yapaydır. Yapay olan şey zihinsel düşünce beşeriyet içerisinde fiziksel lojik insancıl hüminal düşünce olgusudur.
Akıl idraki idrak iradeyi zeka hafızayı ve bilgi deposunu düşünce ile birlikte eleştiri ve sorgulamayı getirir. Düşünme aygıtı da doğal ve yapay olarak ikiye ayrılır. Düşünce işlemini yapıldığı yere zihindir. Zihinde yapılan düşünce ile anlama yani anlamlandırmayı idrak eder. İdrak edilen o düşünceyi irade harekete eyleme dönüştürür.
Düşünce beşeri ve biyolojik düşüncede algı salgıyı yani var idrak iradeyi harekete geçirince olgu obje ve olay meydana gelir. Allaha inanmak algı ile inanmak imanı getirir. Başkasının algısı ile inanmak aslımda inançsızlığı getirir.
İrade dilek arzu demek aslında irade iki türlüdür. Birincisi doğal olan doğal olan biyolojik ihtiyaç yem bulma gibi ikincisi ise beşeri olan oda insanlıktır yani düşüncedir. Düşünmemin aygıtları da bellek, hafıza, şuur fedakârlık ile biyolojik bilinç psikolojik bilinç ve felsefi bilinç yani bilmek düşünmektir. Düşünme içinde bilgi lazımdır çünkü kıyas karşılaştırma yapıp algı oluşturacak algıda idraki idrak da iradeyi harekete geçirsin harekete geçen irade cesaret getirir. Bu cesaret insanı iki yere götürür. Birinci Cesaret basiret feraset adalet süzgecinden sonra cennet yani ödüle görürken yine aynı zamanda ikinci cesaret ise gaflet haz bencillik adavet (Düşmanlık) depresyon ümitsizlik ihanet nedamet tövbe sonuç cehennem yani cezaya götürür. O nedenle düşünerek kendimiz algılayacağız algıladığımızı idrak edeceğiz idrakimizi irademizle olgu obje ve olay çerçevesinde harmanlayarak cesaretimizi alıp basiretimizle ferasetimizle adalet süzgecinden geçirip mutlu olmanın yollarını arayacağız. Allah muhafaza cesaretimizi gafletimizle haza çevirip bencillik içerisinde Adavete (düşmanlığa) oradan depresyona ümitsizliğe evirip fetret ile ihanete ihanetten nedamete tövbeye evirsek bile sonuç cehennem ve mutsuzluktur.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.