ÖÐRETMENLER
ÖÐRETMENLER GÜNÜ’NE ARMAÐAN YAHYA AKSOY
Cumhurbaþkaný Gazi Mustafa Kemal baþkanlýðýnda toplanan Bakanlar Kurulu ‘nun 11.11.1928 tarihli toplantýsýnda “ Millet Mektepleri Talimatnamesi “ kabul edildi. Resmi Gazete’nin 24 Kasým 1928 tarih ve 10481 sayýlý nüshasýnda yayýnlandý.
Talimatnamede,TBMM tarafýndan kabul edilen yeni Türk harflerinin, kýsa bir zamanda ve kolay surette her ferdin ve büyük halk kitlelerinin süratle okur yazar hale getirmek maksadý ile her Türk vatandaþý, kadýn ve erkek’in üyesi kabul edildiði, öðretim süreleri dört aylýk ve iki aylýk olmak üzere ” Millet Mektepleri Teþkilatý” kuruldu.
Teþkilât talimatnamesinin 4.maddesi aynen þöyledir:
Bu teþkilatýn reisi umumiliðini ve Millet ‘Mektebi’nin Baþ muallimliðini Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Hz. Kabul buyurmuþlardýr..
“…Sýnýfa girdiði zaman cumhurbaþkaný bile,öðretmenden sonra gelir” diyen Mustafa kemal, kültür ordusu olarak vasýflandýrdýðý öðretmenleri, memleketin bilim, kültür, ekonomi ve bayýndýrlýk alanlarýnda kutsal amaçlarýn yükselmesi için en önemli eðitim ve kültür ordusu olarak deðerlendirmiþtir.
ÖÐRETMENLER GÜNÜ
"Bir elinde tebeþir, diðer elinde silgi
Hep yetiþmemiz için, yazarsýn öðretmenim
Her gün her saat durmaz, sunarsýn farklý bilgi
Kaderimin yolunu , çizersin öðretmenim.
Karanlýðýn içinde , ’meþale’ yakan sensin
Bütün çiçeklerine, gözü gibi bakan sensin
Minicik beyinlere, ilimle akan sensin
Cehâleti bilginle , ezersin öðretmenim. "
Deðerli þair A.Alev Akboða , duyarlý yüreði ve akýcý kalemiyle, tüm öðretmenler adýna çocuðunun öðretmenine böyle seslenmekte ve hepimizin duygularýna tercüman olmakta.
Eðitim tarihimizde özgün yerleri bulunan ve dünyaya örnek birer eðitim kurumu olarak deðerlendirilen Köy Enstitüleri’ni de unutmamalýyýz.
" OKUMA YAZMA’ YI HER YURTTAÞA,KADINA, ERKEÐE; HAMMALA, SANDALCIYA ÖÐRETÝNÝZ. BUNU YURTSEVERLÝK ÖDEVÝ BÝLÝNÝZ” diyen Atatürk’ün, " Millet mektepleri baþ öðretmenliði’ ni" kabul ettiði tarihi esas alan MEB, 24 Kasým 1981 yýlýndan itibaren , "ÖÐRETMENLER GÜN" olarak 24 Kasým tarihini belirlemiþtir.
Türkiye’de belirlenen 24 kasým Öðretmenler gününün Cumhuriyetimiz ve Atatürk’le ilgili olarak özel ve özgün bir yeri ve anlamý bulunmaktadýr.
Daha önce , UNECO ve ÝLO örgütlerinin önerileri üzerine ,5 Ekim 1966 tarihinde "Öðretmenlerin statüsüne iliþkin tavsiye kararý alan Birleþmiþ Milletler teþkilatý, 5 Ekim 1994’de 5 ekim tarihini "DÜNYA ÖÐRETMENLER GÜNÜ " olarak ilân etmiþtir. 100 ’e yakýn ülkede bu tarih, “Dünya Öðretmenler Günü” olarak kutlanmaktadýr.
Okur-yazarlýk bir ülkenin üretimini artýrýyor diyen UNESCO, bütün dünyada "Ýþlevsel yetiþkin Eiðitimi Projesi" ile sorunlara çözüm aramakta.Ayrýca çaðdaþ eðitim konusunda, geliþen teknoloji ve bilim ýþýðýnda bütün ülkelerle iþbirliðine gitmektedir.Ulusal ve evrensel boyuýtlarý olan eðitimin önceliði ve önemi vardýr.
Okul,öðretmen, öðrenci,aile ve ulus eðitim alanýnda birbirini tamamlayan bir bütündür.
Baþ Öðretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve aramýzdan ayrýlan tüm öðretmenleri, rahmetle ve saygýyla anarak selamlýyor ve ülkemizin en büyük zenginlik kaynaðý ve dayanaðý olan eðitimli insan gücünü ve Cumhuriyetimizin bekçileri fikri hür, vicdaný hür gençliðimizi yetiþtiren tüm öðretmenlerin sorunlarýnýn çözülmesi dileklerimle, “ÖÐRETMENLER GÜNÜ’nü kutlayarak, baþarýlar diliyorum.
YORUMLAR
Bilim ordusunu ancak öðretmenler sayesinde kurabilirim.
Ýleri medeniyetin yolunu büyük dahi Atatürk baþ öðretmenimiz olarak çok donanýmlý yetiþmiþ çocuklarýmýz ve gençlerle olacaðýný öngörmüþtür.
Bu yük öðretmenlerimizin omzundadýr.
Öðretmenlerimizin deðerini sadece 24 Kasým günü deðil her zaman bilmeliyiz öðretmenlerimiz de bu sorumluluða yakýþýr fedakarlýk yapacaklarýndan zerre kadar þüphemiz yoktur.
Bilgilendirici yazýnýz için teþekkürler saygýlarýmla
Öðretmenlik tamamen yürek iþi bir meslek... Hiçbir maaþ, yüreklere doðrudan dokunan öðretmenlerin hakkýný ödeyemez... Zaten onlar da bunu 'iþ' olarak görmezler...
'Yüreðe dokunan öðretmenlerin' çoðalarak gençlere doðru yolu gösterenlerin da artmasý dileðimle... ben de meslektaþlarýmýn Öðretmenler Gününü kutlarým...
Bilgilendiren paylaþýmýnýz için teþekkür ederim... Saygýlarýmla...