- 348 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
2.Tokat Kitap Fuarı
2.Tokat Kitap Fuarı
Yapılacak mı? Yapılacak mı? Herkes birbirine sorarken, 2.Tokat Kitap Fuarı da nihayet sona erdi.
Her sene olduğu gibi fuar hakkında yazı yazmak farz oldu.
Diğer illerdeki kitap fuarlarında olmadığını zannettiğimiz her öğretmene 30 tl kitap çeki, Belediyenin okullara 10 bin kitap hediyesi daha önce fuar hakkında çıkan haberlerde belirttiğimiz gibi çok olumlu ve güzel uygulamaydı.
Geçen sene 9 gün süren fuarın bu sene 15 gün olması çok insana uzun geldi. Hatta yazar ve yayıncı dostlar bile bu süreyi uzun buldular ve “1 hafta veya 10 gün yeterli, süre uzayınca okurun ilgisi azalıyor” diye görüş belirttiler.
Yerel yazarlara geçen sene kimine uzun kimine kısa süre imza günü düzenlemesi bu sene her yazara 3 er saat sadece 2 kere yapılması adil bir uygulamaydı. Ama yerel yazarlara halkımızın gereken ilgisini gösterdiğini de söyleyemeyiz.
Ünlü yazarlar ile yerel yazarları Belediyenin bir yemekte buluşturarak “ Tokat’ın tanıtımı, çok satan roman ve hikayelerde Tokat’tan bahsedilmesi “ konusunda ünlü yazarlar ve yerel yazarların fikir alış verişinde bulunması sağlanabilirdi. ”Tokat’ı nasıl tanıtalım” konusu fuar vesilesi ile güzel gündeme gelebilirdi. Biliyoruz ki bazı yazar ve şairler bahsettiği için ünlü olan yerler var Abant gölü gibi..
Bazı çok talep olan kitapların fuarın hemen başında bitmesi garipsendi. “Recep Yazıcıoğlu’nun liderlik sırları” kitabımız ve Ahmet Rifat Sağlam’ın çok satan “ Dünyanın Sana İhtiyacı Var” kitapları fuarın ilk günlerinde tükendi mesela… Önümüzdeki fuarlarda yayınevleri buna dikkat ederler umarım. Talebe göre kitap basımı ve dağıtımı hem yayınevini hem de okuru memnun eder.
Fuar enflasyonundan dolayı bazı yayıncı dostlarımız başka fuarlarda olduğu için gelemediler. Ama onların sevgi ve ilgilerini hep yanımızda hissettik. İsmail Zengin, Adem Özbay, Bilal Özbay,Ahmet Rifat Sağlam, Taşkın Kılıç gibi.
Fuarda bazı yayınevlerini görememek de bizleri üzdü…
Sık sık fuar çadırını gezerek gözlem yaptık ve baktık ki insanlar kitap almak ve okumaktan çok meraktan fuar çadırında geziyorlar. Halbuki en güzel hediye olarak sevdiği yazarların kitaplarını alarak çocuklarına ve yeğenlerine hediye olarak götürebilirlerdi. 40 yıl önce, 30 yıl önce bizlere kitap hediye edenleri unutmadık ruhları şad olsun. Recep Yazıcıoğlu gibi, Osman Konmaz gibi…Bugün çocuklarına ve yakınlarına kitap hediye edenler.30 veya 40 yıl sonra da unutulmayacaklar okurumuzun haberi olsun. Yenen yemekler, giyilenler unutulacak ama hediye kitaplar unutulmayacak. Fuar buna vesile olabilirdi.
Geçen seneye nazaran okullarda yazarların ağırlanması daha azdı sanki. Okullarda bazı yazarların birkaç okula davet edilerek bazı yazarların hiç davet edilmemesi ve konuşma yapma imkanı sağlanmaması de hoş değildi tabii ki. İlerdeki fuarlarda yazarlar arasında daha adil bir uygulama yapılmalı ve yazarlar daha çok okullara davet edilmeli. Sene içinde yerel yazarlarla bu daha çok yapılabilir.
Tokat’a ilk defa gelen birçok yazarın Tokat’ı sevmesi ve Tokat kebabını yiyerek memnun kalması güzeldi. Tokat hamamlarında ter atabilirlerdi yazarlar. Tabii herkes de sıcak ortamları sevmeyebilirler. Maksat Tokat kültürünü tanıtmak olmalı.
Belediye Başkanı ve vali bey, sık sık fuar çadırını gezerek yazarlara moral verdiler. Güzel bir davranıştı. Yerel yönetimlerde belediye gibi fuardan kitap alarak okullarda kurumların hediyesi olarak gençlere hediye edebilirlerdi. Aynı şey özel sektör için de geçerli. Hediye edilen her kitap belki de onlarca kişiye firmayı tanıtacaktır. Ben ferdi olarak kitap hediye etmeyi çok seviyorum ve bunun faydasını da mutlaka görüyorum manevi olarak ve hediye ettiğim kitap sayısını gücüm oranında artırmaya çalışıyorum. Yerel yetkililere ve firmalara duyurulur. “Kitap hediye etmek en güzel reklamdır” derim. Fuar zamanı indirimli kitap alarak, hediye etmek daha zevkli. Aramızda kalsın
Birçok ünlü yazar ile bir araya gelerek sohbet etmeyi çok isterdik ama ya organize edenler düşünemedi ya da yazarlar yerel yazarlarla muhabbet etmeyi istemedi. Bunu da anlamakta zorlandım yani.
Dost Azerbaycan’ın 100. Kuruluş yılını anmak ve bayrakları ile fuarı donatmak da güzel bir düşünceydi. Osman Baş hocayı, bu çabasından dolayı tebrik etmek lazım.
Fuarda İstanbul’da oturan ama Tokatlı yazarlar ile tanışmak da güzeldi Erdem Kaya ile tanışmak gibi. “Sevgiye Ceza” ve “Tahta Araba” kitaplarınız zevkle okuduk. Fuarın böyle güzellikleri de var yani.
3.Tokat kitap fuarında buluşmak üzere.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.