- 562 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
KÜLTÜR VE SİYASİ İKTİDAR İLİŞKİSİ
Türkiye’de popülist kültür cumhuriyetçi ve saltanatçı olarak iki temel eksene dayanır. Amerika’da kültür Cumhuriyetçi ve demokrat eksenine dayanır. Türkiye’deki her iki kültür otoriter özellik taşır.
Amerika, Fransa ve İngiltere başkanlık sistemi, başkanlık sistemine yakın sistemlerdir. Popülist kültür kendi iktidarını ve başkanlık sistemini oluşturmuştur. Alpaslan Türkeş, Erbakan, Demirel , Turgut Özal ve Erdoğan iktidarsızlık sorununu başkanlık sistemi ile çözmek istemiş popülist kültür de bunu desteklemiştir. Cumhuriyet halk partisi bu popülist kültürü doğuran temel aktördür. Fransa’daki gibi cumhurbaşkanı adayını belirleyen demokratik usullere sahip değildir. 1980 ihtilali sonrasında Milliyetçi Demokrasi Partisi ve Sosyal Demokrat Parti eksenli kültür ekseni oluşturulmak istenmiş ama yeterli eğitimli insan olmadığı için başarılamamıştır. Emek eksenli kültür Türkiye’de oluşmamıştır. Çünkü sistem lise mezunu değilsen hakkın yok emeğe demiştir. Emek mücadelesi herkesin lise mezunu olduğu ortam oluşunca başlar. AKP iktidarı taşeron sistemi ile ilkokul, ortaokul mezunlarına yaşam hakkı tanımış. ANAP, DOĞRU YOL PARTİSİ, CHP düşük mezuniyet derecesine sahip olanlara yaşam hakkı tanımamış ve seçimleri kaybetmiştir. AKP 12 yıllık eğitim sistemini getirerek iktidarını korumuştur. Her kesin yaşam hakkı var, herkese iş vereceğim diyen kazanmıştır. Şimdi herkes lise mezunu olduğuna göre herkes yaşamını sürdürebilmek için herkesin sınavsız işe girme ihtiyacı vardır. Sınavda engellemek sen engellisin çalışamazsın demek o zamanda engelli maaşını ödemesi gerekir.
Önümüzdeki günler emek,isitihdam, üretim yapanı tercih eden kültür dönemi olacaktır. Fabrika satan değil fabrika yapanı iktidar edecek kültür etkin olacaktır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.