ŞAİR BARANSELİ
ŞAİR ZERGER MAHİR BARANSELİ YAHYA AKSOY
945’te Kars Göle Küçük Buğatepe köyünde doğan şair Z.Mahir Baranseli, 15 Ocak 1974’te genç ve verimli bir çağında, bir kaza sonucu aramızdan ayrıldı. Anılması, yaşatılması için yaşamından kesitler ve şiirleri Raif Özben’in kaleminden kitaplaştırıldı.(Yazı Kültürü y.-Nisan 2018-İzmir).
Orta öğrenimi takiben Susuz Kâzım Karabekir İlk öğretmen okulunu bitidir.1961’de Kars halefoğlu İlk Ok.Ört. 1962’de Kümbetli köyü öğrt. ikena halk eğitimi ve kültürü konularına ilgi duydu. Araştırmalarını dergilerde yayınladı. Kars Halkevi yayını Karseli dergisi ve Hisar, Göze,Kıyı dergilerinde yazıları yer aldı. 1964’de Trb.Fatih Eğt.Enst. ed.böl. okudu. Türk dili ve edebiyatına büyük emeği geçen öğretmen Rasim Şimşek (benim de öğretmenimdi) sayesinde kendini yetiştirdi geliştirdi. Öncelikle kars folkloruna ve Türk kültürüne büyük hizmetleri oldu.
1966’da Kars Atatürk O.O. görev aldı. daha sonra Kars H.Eğt.Bşk. oldu.Çalışma alanını halk eğiitiminde yoğunlaştıran ve yaygınlaştıran Baranseli için Bakanlı takdirname düzenledi.
Yapıtları: Aşk ve Kurt,Kağızmanlı Hıfzı,Doğunun Kurtarıcısı Kazım karabekir, Günlere Şiirler Antolojisi..Çok sayıda araştırma, deneme, makale edebiyat tarihimizde yerini aldı...
Şiirleri 2018’de bir kitapta toplandı. Rubaileri,koşukları ve diğerleri.
Arap ve Fars dilleri uzmanı Dr.Faris İbrahim Hariri’nın ifadesiyşle:"Şiir yazmamış olsa dahi şair..."
Öz yaşantısından kaynaklanan kendine özgü duyarlılık, şiirlerine yansımakta.
Sadık mahlası ile İronik bir dille yazarak ve Sadık Müftahi’ye adadığı "Vefasız Dost Sadık’a"şiiri:
"Gözden ırağın dost gönülden ıraklığıdır âhımız/Bilirdin Tanrı deği dostluktur penahımız/Sen ki şu ifrit dünyayı tanıdın ey dost/Yoksa dünyada bulunmak ve dostluk mudur günahımız?"
Şiirlerinde manilerden yararlanır,ritmik düzenlemelere , yalın anlatımlı özgün imgelere,didaktik ögelere ve lirik niteliklere yer verir:
"Kız gözlerini ve saçlarını/ yavaş yavaş ve sırayla aynaya yerleştirdi/Ellerini döşünden beline gezdirdi istekle/Dudaklarını yaladı,öpülmeye hazırdı."
"Derde kerem/Garp olur derde Kerem/Goşmuşam gam kotanı/ Dert üste dert ekerim."
Trabzon manilerinin yer aldığı "Ilık Deniz:"
En güzel gözlerimizi/Bırakıp geldik o sahilde/Kayalardan gecelerin böğrüne/Çıngıldayıp uçtu bir çığlık/Ve herkes uyandı/Ve çıkıp geldik./ "Çamdangeçtim pleite-Kız perilerin yiye"/Ay deniz ve toprak/Tuttular hasreti koşarak/Bir havva tasviri içinde/ Gidiyordun, gözlerin ellerimde/Hep o şarkıyı söylemiş/o şehir kudurarak/"Gerekli olduğu için sevdiler-Çektim bir ah gibi bakiremi"/Ay deniz ve toprak/Örer Örer bir hasreti ağlayarak/"Annem seni vermiyor_Benim gibi yiğite"-/
"Sosuz bir ağıda Ek" şiiri: " Gurbet türküleri aslında/Dünyanın bir bölümüne sahip çıkanındıır/Çizgiler benim/Eğil/Avuçlarıma bak."
"Gurbet türküleri aslında/ Dünyanın bir bölümüne sahip çıkanındır"diyor.
Baranseli’nin bir zamanlar yaşadığı Trabzon’da bulunan "Yeşilyurt" restoranı ile o yıllarda içtikleri "akşam" şarabına adadığı şiir:"Açılsın kanlı güller gibi şaraplar elde/Gönülde günahıyla oturtsun sâkî/Sazsız bir adın geçse yeşil’de/ Ölsem de akşam’ın kalacak bâkî."
Dörtlükler:
"Yeşil Gözlü Şehrin İlk Gecesi: Şu köşedeki tek katlı evde/Bir kadın çatır çatır çatlıyordu..."
"Kör talihi kim yitirmiş ben bulayım/Dünya inlemeye hazır keman oldukça yayım/Bari bırakın kendi hâline garip sazsız’ı/ Çukurumda âh ü vahımla ağlayayım."
"Sen ağla gözlerimde sabah olmsasın/ Gam-keder insanındır "âh" almasın/Harcansın varımız aşk için cıcı/Yalnız bu yolda ayrılık mubah olmasın."
Vatandaş Mahmut : "...Bakar kör mahmut hep bakar/Evliya mıdır? Enbiya mıdır?/Nedir yaradan?/Dünyamız uçsuz bucaksız/Erzurum’dan Kars’tan/Ha bir de Almanya’dan/Çaülağayan’da kör mahmut/Yaşar Bir Urartu/Yılmadan/ Kars’ta vali binası iyi tanır Mahmut’u/Kör Mahmut’tan."
Anıların ve şiirlerden örneklerin yer aldığı "Zenger Mahir Baranseli ve Şiirleri" kitabını hazırlayan Raif Özben’i,yayınevini ve emeği geçenleri kutluyorum.Büyük bir vefa borcu yerine getirilmiş.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.