Berrak Tınılı Şarkı
Demliğin öyküsü, hem görsel anlamda bir ziyafet, hem de tat alma hususunda emsalsiz bir keyif. Çayın ıtırı ve damak buran nefaseti bizi meşgul eder durur. Kâh şiir kâh büyülü bir cümle olur çayın albenisi. Hurufat bereketlenir çay sayesinde. Kalemden kâğıda dökülen sözcükler gönül imbiğimizde damıtılan güzelliğin yansımasıdır nice zamandır.
Çaya dair yazdıklarımız, hâlihazırda yankı bulmasa da yazmak hususunda asla ve kat’a taviz vermedik. Dilimiz ve kalemimiz el verdiğince yazıp çizmeye gayret ettik. Aslına bakarsanız “okur yazar takımından da değiliz.” Yazdıklarımız, çayın albenisi sayesinde ete kemiğe bürünüyor. Yoksa bizim maharetimiz değil. Öyle ahım şahım bir okuyucu kitlemiz de yok. Ara sıra gönül ehli insanların gözüne takılıyoruz o kadar. Ekabir tayfa etrafına bakma fırsatı bulamadığından çayı ve çaya dair yazılanları görmüyor, göremiyor. Oysa, tazeliği sabahın tazeliği ile harmanlanan buğusuna melek kanatlarının değdiği çayı es geçmek muhal olsa gerek. Bencileyin cühelaya dahi binlerce dize yazdıran çay, elbet bir gün edebî manada da değerin anlaşılacaktır…
Berrak Tınılı Şarkı
İnce bir çizgi midir çay ile suyun farkı
Bin güzellik damıtır birini ise saklar
Buselik makamında berrak tınılı şarkı
Mevzu çay olduğunda dem dem tavsar yasaklar
Berrak tınılı şarkı bestenigâr anlarda
Semaver ile demlik ünsiyet eder daim
Mecnunluk mahsur kaldı çok eski zamanlarda
Çay muhabbet mevsimi Leyla gamzesinde im
Usaresi mi çayın Leyla gözündeki nem
Sabahın tazeliği bardakta buğu buğu
Gül yaprağında şebnem kara çaya ışık dem
İnce belli cerenler zarafet renkli kuğu
Yakut renkli gül açar ateşle gülizarda
Girizgâhı buselik nihayeti suzinak
Çaya itibar çoktur naz ıtırlı diyarda
Vuslata çelme takar aşk ülkesinde firak
Berrak tınılı şarkının icrasına tanıklık etmek ayrı bir haz verir insana. Bu hazzın ruha yansıması huzur, dudağa yansıması tebessümdür. Simitle en kavi ünsiyeti kuran meşrubattır berrak tınılı şarkı. Simide Artun Ünsal Hoca “susamlı halka” der hoş bir benzetmeyle. Sımsıcak simitle, taze çay buluştuğundaki manzara tevazu ve şükrün fotoğrafıdır. Susamın dişleriniz arasında çıkardığı çıtırtı berrak tınılı şarkının notasına ilham olur. O fotoğrafı sözle tasvir etmek için sözlüklerden kelime derer şairler. Bence, susamlı halka ile demlik güzeli(çay) en güzel şiirdir. Tenasüp sanatı çayın buğusunda ve susamın çıtırtısında kemale erer.
Bize ise, sadece bu güzellikten bahsetmek düşer. Kalem ve kelam, emrimize amadedir bu hususta. Bu imkânı bize bahşedene şükürler olsun. Berrak tınılı şarkı kıyamete kadar hiç susmasın…
Ankara, 19.09.2019 İbrahim Kilik
YORUMLAR
Sakin vazgeçmeyin zaten .Şiire en çok yakışan çaydır kahvedir bunu okumak büyük keyif şiirlerinizde. Sizin güzel mısralarınız sabaha sımsıcak çay renginde gülümsüyor.Ben çok seviyorum bu hissi Selamlarimla
feyzal tarafından 9/20/2018 6:15:18 AM zamanında düzenlenmiştir.
zakir
Yazının sonuna yutkundum gayri ihtiyari, ama yapılmaz ki bu :)
Aklıma düşürdünüz, iyi mi, akşam simidi çıkmış mıdır acaba fırında?
Ben inanıyorum bir gün çaya verdiğiniz bu değer fark edilecek. Nezih çay bahçelerinde her masada bir kitabınızın olduğunu düşündüm de ne harika olurdu. Manzaraya karşı çayını yudumlarken insanlar bi yandan da sizin mısralarınızı yudumlasalar... Bence bunu hayata geçirmelisiniz civarınızdaki bir çay bahçesine masa adeti kadar kitap bağışlayarak devamı gelecektir eminim. Güzel olmaz mı sizce de?
Çay demleyip, bir bardak çay eşliğinde kitabınızdan bir kaç şiir okuyacağım az sonra.
Bu güzellikler için teşekkürler size.
Saygı ve selamla...