- 819 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
PARAMI BİZİ İDARE ETMELİ BİZMİ PARAYI İDARE ETMELİYİZ
Aslında cevabı çok kolay. Biz parayı idare etmeliyiz. Genelde parayı insanlar idare ediyor. Nasıl işçi veya memur bir aile maaşını alınca oturulup plan yapılır ödenecekler yazılır mutfak masrafı elektrik su telefonlar doğalgaz kira …vs. hesabı iyi yapmak gerekiyor. Yani gelirine göre giderini harcamalarını ayarlaman gerekiyor. Ay sonu açık verirsen toparlaman zor olur. Onun için para satın alma gücüdür. Eğer hesapsız hareket edip gelirimizden fazla harcamalar yaparsak sürekli açık veririz. Lüks yaşam güzeldir fakat her şeyin para olarak bir bedeli vardır. Paramızı iyi idare edemezsek har vurup harman savurursak sonuçları bizim için kötü olabilir. O zaman para bizi idare etmeye başlar. Çünkü kontrol parası olanlara geçer. Onların dediklerini yapmak zorunda kalırız. Alacaklı hep haklıdır. Çünkü alacağını ister.
Ülkelerde öyledir. Gelirinden fazla harcama yapan ülkeler sonra dünya bankası IMF den bankalardan yabancı ülkelerden borç alıyorlar. Sonra borç veren ülkeye faiz ödemeye başlıyorlar. Zamanla gelirleri paranın faizini bile karşılayamıyor. Ve özgürlüğünü alıyorlar. Ne derlerse yaptırıyorlar. Ekonomik siyasi olarak senin efendin oluyorlar.
Atalarımız “Borç yiyen kesesinden yer” demiş. Borç alınan parayla yanlış yatırımlara boş harcamalara girmeyelim. Çünkü bankalardan tefecilerden alınan borcu faizli olduğu için sürekli yükselir çoğalır. Gün gelir ödeyemez duruma düşülür. O zamana kadar kazandığın ne varsa başkaların tefecilerin icra olarak eline geçer. Geleceğimizi borçlandırmayalım. Ayağımızı yorganımıza göre uzatalım. Hesabımızı iyi yapalım. Paramız varsa harcama yatırım ortamına girelim. Olmayan parayla kredi kartıyla, krediyle bir şeyler almak çok riskli bir durum oluşturur. Geri dönülmez zararlar verir. Toplumumuzun bu konularda bilinçlenmesi gerekiyor. Parayı harcamayı tutumluluğu aileden başlayarak çocuklarımıza anlatmamız gerekiyor. Parayı biriktirmeyi ve kullanmayı bilen nesil yetiştirmemiz gerekiyor. Bakıyoruz finans sektörü, borsa, bankacılık, altın, döviz, emlak bunlar yatırım üzerine dünya gündemini saat saat dakika dakika takip edilen para unsurlarıdır. Ekonomiye yön verirler. Fakat insanlarımız bu konularla fazla ilgilenmezler. Onlar için geçinmek birinci sırada gelir. Evi olmayan için ev almak ev almak, araba almak, yazlık almak, eşya almak, düğün için altın almak. Fakat işin aslı öyle değildir. Bu bir eğitimdir. Finansı herkesin öğrenmesi gerekiyor. İsraf, kazanmak, tutumluluk ve yatırım bunları iyi bilmek gerekiyor. Olmazsa olmazlar. Tasarruf yeni nesilin kulağına küpe olsun.
RAFETTİN AYVACI