- 487 Okunma
- 3 Yorum
- 0 Beğeni
KAZIM KARABEKİR.
KAZIM KARABEKİR’İN HAYATI.
Kazım Karabekir, 23 Temmuz 1882 günü İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Mehmet Emin Paşa, annesi ise Hacı Havva Hanım idi. 1900 yılında Harp Okulu’na giren ve 1902 yılında mezun olan Karabekir, eğitimine Erkan-ı Harbiye Mektebi’nde devam etti. 1905’te üstün başarı göstererek birincilikle mezun oldu.
İki yıllık stajını Manastır’da tamamladıktan sonra İstanbul Harbiye Mektebi’ne tayini çıktı. Meşrutiyet’ten sonra Edirne’de 3. Fırka erkanı har biyeye getirildi. 31 Mart Ayaklanmasını bastıran Hareket Ordusu’nda yer aldı. 1910’da Arnavutluk isyanın bastırılmasında görev alan Karabekir, 1912’de binbaşılık rütbesine terfi etti.
Balkan Savaşları sırasında Bulgarlara esir düştü, fakat imzalanan anlaşmayla serbest bırakıldı.Birinci Dünya Savaşı’nın başlaması üzerine Çanakkale Cephesi’ne gönderildi. Kereviz Dere’de Fransızlara karşı büyük başarılar kazandı ve rütbesi Miralaylığa (Albaylığa) yükseltildi. Buradaki görevinin ardından Irak’ta 18. Kolordu Komutanı olarak görev yaptı. 1917 yılında Diyarbakır’daki 2. Kolordu Komutanlığı’na atandı.
1. Kafkas Kolordu Komutanı olarak Erzincan, Erzurum, Kars ve Sarıkamış’ı Ermenilerin işgalinden kurtardı. 2 Mart 1919’da Erzurum’daki 15. Kolordu Komutanlığı’na atanan Karabekir, Ermenilerin işgal ettiği Kars, Sarıkamış, Ardahan, Batum ve Artvin’i tekrar geri aldı. Bu başarının ardından rütbesi Ferikliğe (Korgeneralliğe) yükseltildi.
Cumhuriyetin ilanından sonra TBMM’de milletvekili olarak görev aldı. Bir süre sonra önce askerlikten sonra Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa etti. 1924’te Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasını kurdu. 1926’da İzmir suikast inde ilgisi olduğu iddiasıyla tutuklandı, fakat kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.
Kazım Karabekir, 26 Ocak 1948 tarihinde vefat etti.
YORUMLAR
Kazım KARABEKİR Paşa Allah Rahmet etsin, İstiklal Harbini başlamasını başarıya ulaşmasını sağlayan biridir. Atatürkün Nutuk diye hazırlattığı kitapta kendisinin yer almadığını görünce yolları ayrılmaya başladı, İstiklal savaşının esrarı diye bir kitap yazdı matbaada baskı halindeyken toplandı evi aranılarak müsveddelerine varıncaya kadar imha edildi. İstiklal Harbimiz diye Daha sonra derlenip toparlanan İş Bankası yayınlarından çıkan tamamı yazışma telgiraf ve belgelere dayalı 2 ciltlik bu eseri okuyan onu anlar. Yalnız Osmanlı lehçesiyle kaleme alındığında biraz zorlanılabilir.
Kazım Karabekir'in yakın zaman kadar kim ve ne olduğundan fazla bir bilgi bulmak zordu. Hatta Atatürke suikasttan yargılandığı İsmet İnönü'nün girişimiyle İstiklal mahkemesinin elinden kurtulduğu çok kimse bilmez. İngilizlerin baskısıyla Atatürk'e Tutuklama emri gönderilen Kazım Karabekir paşa Fevzi Çakmağının tutuklama yapması yönündeki emirlerini dinlemez Kolordumla birlikte Emrinizdeyim Paşam der. (tutuklasa ne olurdu?)
Yazılacak ve konuşulacak çok şey var meraklıları biraz okurlarsa bence daha iyi olur .
Hoşça kalın
Açıkçası bu yazıdan daha fazlasını bekliyordum. Ama sayfaya geldiğim zaman beni karşılayan Meydan Larousse için bile kısa, ansiklopedik bilgi oldu. Madem kendisini konu edindiniz, size göre Kazım Karabekir nasıl biriydi, ondan bahsedebilirdiniz. Türk Kurtuluş Savaşı'nı münkün kılan komutan mıydı (Tek silahsızlandırılmamış ordusu emrinde tutan), Elinde fiziki güç yanısıra ondan daha kıdemli olduğu halde M. Kemal'in emrine girmeyi kabul eden general mi? Bu kadar erken bir dönemde muhalefete geçmesinin sebebi neydi? Kurtuluş Savaşı sırasında istediği noktaya getirilmemesi mi? Ya izmir suikastı sonrasında cadı avına mı kurban gitti? Üzerine söylenecek ve tartışılacak o kadar çok nokta var ki, kuru ansiklopedik bilgi beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Saygılarımla.