- 705 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
GERÇEKTEN DE İKİ BAYRAM ARASINDA NİKAH, DÜĞÜN OLMAZ.
’Sami Hoca yine mizah yazısı yazdı sanırım’ diye düşünmüş olabilirsiniz başlığı görünce. ’Sami hoca da sapıttı sonunda. Böyle hurafe mi olur. Bu konuyu kapatmamış mıydık bu ülkede?’ Diye de düşünebilirsiniz ve hatta ’ yahu Ramazan Bayramı ile kurban bayramı iki bayram arası da Kurban Bayramı ile bir dahaki Ramazan bayramı iki bayram arası değil mi? Bu durumda ’ Hiç bir şekilde düğün ve nikah olmaz denmiş olmuyor mu? Böyle saçmalık mı olur?’ Diye mantık da yürütebilirsiniz ama maalesef tüm bunlar gerçeği değiştirmiyor. İki bayram arasında nikah da düğün de olmaz. Yani mizah filan değil bu yazım. Gayet de ciddiyim. Olmaz.
Şimdi soracaksınız ’ Ne yani peygamberimiz iki bayram arasında nikah ve düğün olmaz demiş midir’ diye. Tam olarak dediği şudur: ’ Nikahı iki bayram arasına sıkıştırmayalım ’ Düğün kelimesi geçmemiştir ama nikahın olmadığı yerde zaten düğün de olmaz. Yani bir bakıma peygamberimiz ’ İki bayram arasında nikah olmaz ’ demiş midir? Evet demiştir.
Şimdi yavaş yavaş olayın aslına gelelim.
Biz Müslümanların Ramazan ve Kurban Bayramı dışında bir bayramı daha var mı? ’Yok ’ Diye kafa sallamayın. Cuma günü de Müslümanın Bayramı değil midir? Cuma günlerinde de tüm Müslümanların en güzel elbiselerini giymeleri,en güzel kokuları sürünmeleri ve çokluk çocuk camiye gelmeleri istenmez mi Cuma namazı vaktinde? Hatta Yüce Rabbimiz Kur’anda Cuma ile ilgili şöyle buyurmaz mı? ’“Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.’
’İki bayram arasında nikah olmaz, düğün olmaz’ hükmü ile bu ne alaka?
İzah edeyim.
Bakın bu sene Ramazan bayramımız Cuma gününe denk geldi değil mi? Aynen bu seneki Ramazan Bayramımızda olduğu gibi Peygamberimiz dönemindeki bir Kurban Bayramında da bayram Cuma gününe denk gelir. İşte o gün sahabeden biri sabah namazından hemen sonra ’ Ya Resulallah ben bugün nikahlanmak istiyorum. Nikahımı sen kıyar mısın?’ Diye sorar. Peygamberimiz ise o gün kurbanlar kesilecek, etler dağıtılacak, etraf temizlenecek, yani bir sürü iş olacağından ( Hani bayram telaşesi diyoruz ya ) ’ Gel bu nikahı iki bayram arasına sıkıştırmayalım. Daha geniş bir zamanda kıyalım ’ der. İki bayramdan kasıt hem o gündür yani Cuma Bayramıdır hem de o gün idrak ettikleri Kurban Bayramı... Bu iki bayramın arasına sıkıştırılmasını istememiştir ve bu durum oldukça nadir yaşanan özel bir durumdur. Üstelik kesin bir hüküm bile değildir. Peygamberimizin tavsiyesidir. Bir bakıma ’ her şey vakti zamanında güzeldir ’ de demiştir. Ama o sahabe ısrar etse ’ " Üç şeyde Acele ediniz.Vakti giren namazı kılmak için,cenazeyi defnetmek için ve evlenme çağına gelenleri evlendirmek için.’ Demiş olan peygamberimiz tüm sıkışıklığa rağmen büyük ihtimalle o nikahı kıyacaktı.
Velhasılıkelam gerçekten de İki bayram arasında nikah ve düğün olmaz. Olmasa daha güzel olur. Allah’ın günü mü tükendi kardeşim? Cumaya denk gelen Ramazan ve özellikle de Kurban Bayramlarında nikah da kıydırmayın düğün de yaptırmayın. Bırakın çocuklar düğün için gelin arabasının önünü kesip ayrı para, bayram günlerinde de el öperek ayrı para toplasınlar. Çocuklara gıcıklığınız mı var? Ya da o kadar cimri misiniz?
Allah’ın rahmet ve bereketi üzerinize olsun.
Şimdiden tüm dostlara hayırlı, huzurlu bayramlar diliyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.