- 470 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Başlık: Kirvelik. Türü MAKALE hikayesi.Sosyolog ve araştırmacı olmadığımdan kirvelik denen sosyal olgunun ( kurum, oluşum) sadece kendi köyümdeki uygulama ilişki ve rütüellerine kısaca değinmek isteminden ibarettir! Nokta!
Başlık: Kirvelik Türü, MAKALE Hikayesi Köyümün, çevre köylerimizin dahası doğu kültürünün sosyal kurumlarından olan kirvelik sosyal olgusuna kısacık değinmek istiyorum!
Bendeniz bir sosyolog bir araştırmacı olmadığımdan sadece kendi köyümdeki haliyle anlam ve sonuçlarıyla özetlemek istiyorum.Kirvelik nedir. Kirvelik dar anlamıyla sünnet olacak çocuğun sünnet anında yanında olan, bir aksiliğin olmaması için çocuğun tutulmasıyla sünnetin sağlıklı olmasını sağlayan kısaca çocuğu tutmuş olan kişiye kirve denmekte.Kirve sünnet anında çocuğu tutan kişidir.
Kısa anlatımıyla, dar anlamıyla bu, budur.
Bu, budur ama, bu denli basıt, sıradan bir tutma eylemi değildir elbette!.
Çocuk tarafıyla, çoçuğu tutmuş olan arasında oluşan sosyal olgu, oluşum ise kirvelik denen sosyal ve geleneksel kurumu oluşturmaktadır.
Kısaca ve tekraren: sünnet anında çocuğu tutan artık kirvedir
İki aile arasında oluşan ise kirveli’k’tir. Sosyal kurum niteliğinde olan bu oluşum, kaynaşım’dır.
Usul açısından: kirvelik nasıl oluşturulur. Bunun da oturmuş kuralları vardır, elbette. Yani sünnet anında orada bulunanlardan rast gele birinin çocuğu tutması eylemi değildir.
Çocuk tarafı, çocuğun sünnetine karar verildikten sonra, kiminle kirvelik kirve olmak istiyor ise:
ona hediyelerle gidilir, teklif edilir, karşı taraf kabul ederse (ki genellikle önceden nabız yoklaması yapılmıştır) her iki taraf hazırlıklara başlar. Hazırlık dediğimiz nedir, karşılıklı hediyelerdir. Bunun da başta geleni kirve olacak kişi sünnet olacak çocuğa sünnet giysisi almaktır.
Bundan başka, sünnetli çocuğun sünnet yatağına götürmek, sağlığıyla ilgilenmek bu amaçla uğramalarıyla devam eden bir nevi bir akrabalık yakınlığına dönüşür ve sosyal amacın ilk adımları atılmış olunur.
Böylece oluşan kirvelik ilişkisinin diğer ilişkilerine gelince:
a) sosyal ilişkiler. Yukarıda belirtildiği gibi bir nevi bir akrabalık bağı kurulmuş olduğundan
uzun süreli karşılıklı sevgi ve saygı, büyüklerine hürmet... günlük yardımlaşmalar, çocuğun okul çağındaki ilgi ve alaka destek vs. !
Bunlardan en önemli sonuçlarından biri sünnet olan çocuk kirvesinin kızıyla torunuyla dahi evlenemez. En önemli kurallarındandır.
b) Siyasal amaç açısından kirvelik.komşular arasındaki bazı sürtüşmelerde birbirlerine arka çıkma, destek oldukları olmuş, örneği görülmüştür. Bir konu hakkında taraflardan biri dargın olduğu bir başkasıyla barışması için hatırdan dolayı aracı olunması istenir.
Örneğin oğlan tarafı hatta zaman süreci içinde büyümüş olan oğlanın başka birileriyle kırgınlığı, dargınlığı varsa barışmaları için kirve olanı hatta zaman süreci içinde o ailenin ileri geleni aracı olur, ya da aracı olması istenir! bg.ler Daha bir çok alanda bu sosyal etkinlik kullanılır.Bunlar da sıkça görülmüş olan haller ve örneklerdir.
c) olumsuz sonuçları:İtiraf edeyim ki , zaman süreci içinde bir çok geleneğin, hatta giderek
sosyal kurum niteliğini almış haliyle bir çıkar tek taraflı faydalanma aracı olarak kullanıldığı da görülmüş yaşanmış gerçeklerden olmuştur.
Öyle ki, arada fiilen bir sünnet olmadığı halde, sözden ibaret olan hatta sadece niyette kalmış olmasına karşın ’ kirve de kirve !’ demelerle faydalanma aracı olarak kullanıldığı
bu saygın sosyal kurumun bu suretle istismar edildiği de olmuştur
Elbette ki , bu özel ikili oyun kurumun tamamını bozmuş değildir.
MAKALE denen bir konu hakkındaki fikir ve düşünce belirtme yazısının gereği olarak!
Özelin genele, genelin sosyal yapısının biraz gevşemesine neden olmuş olsa da, sosyal yapı inanç ve amaçlarıyla yine de varlığını korumuş ve korumakta olduğunu da belirtmek isterim! Nokta!!
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.