ÖÐRETMEN OKULLARI
ÖÐRETMEN OKULLARI YAHYA AKSOY
ÖÐRETMEN MARÞI
Alnýmýzda bilgilerden bir çelenk
Nura doðru can atan Türk genciyiz
Yeryüzünde yoktur olmaz Türk’e denk
Korku bilmez soyumuz
Þanlý yurdum her bucaðýn þenle dolsun
Yurdum seni yüceltmeye andlar olsun
Candan açtýk cehle karþý bir savaþ
Ey bu yolda and içen genç arkadaþ
Öðren öðret hakký hakka gürle coþ
Durma durma koþ.
Þanlý yurdum her bucaðýn þenle dolsun
Yurdum seni yüceltmeye andlar olsun.
Cevat Memduh ALTAR
16 Mart 1848 öðretmen yetiþtirmede baþlangýç. Öðretmen okullarýnýn 170.yýlý kutlu olsun.
Yüksek Öðretmen Okullarý, lise ve dengi okullara öðretmen yetiþtiren eðitim kurumlarýdýr. Okulun tarihinin, Dârülmuallimîn adlý okulun açýlýþ tarihi olan 16 Mart 1848’e kadar uzandýðý kabul edilmektedir.
1838 yýlýnda, çocuklarýn “Rüþt” (erginlik) yaþýna kadar okuyabilmeleri için ortaokul düzeyinde rüþtiyeler açýldý.
16 Mart 1848 tarihinde Rüþtiyelere öðretmen yetiþtirmek üzere üç yýl süreli Darül Muallimin-i Rüþdi adýný taþýyan bir okulun kurulduðunu görüyoruz.
Bu tarih, öðretmen okullarýnýn ilk kuruluþ tarihi olarak kabul edilmektedir.
Öðretmen yetiþtirme konusu, Cumhuriyetin baþlangýç yýllarýndan beri hükümetler tarafýndan eðitim sistemimizin en öncelikli konularýndan biri olarak algýlanmýþtýr.
Eðitim hizmetlerinin topluma yaygýnlaþtýrýlmasý politikasý kapsamýnda özellikle ilkokullara öðretmen yetiþtirme sorunu hükümetlerin her dönem üzerinde önemle durduklarý eðitim alaný olma özelliðini korumuþtur.
Baþlarýnda bilgilerden bir çelenk,nura doðru koþarak, cehalete savaþ açan,kalbinde yurt sevgisi ile ülkesini ve ulusunu aydýnlatmak için durmadan koþan eðitim ordusu,1940’larda yurdun dört bir yanýnda açýlan Köy Enstitüleri ile zirveye taþýnmýþtýr.
Giderek mesleki özelliklerini yitiren,proðramlarýndan öðretmenlik formasyonu kazandýracak dersleri kaldýrýlan öðretmen yetiþtirme kurumlarýnýn çaðdaþ hale getirilmesi ulusal bir görevdir. Eðitim ,bilimsel ve teknolojik dünya verileri ýþýndan mahrum býrakýlarak ihamal edilirse geleceði karanlýk sarar. Eðitimde çaðdaþlýk ve laiklik ilkesi ile öðretmenler ve öðrenciler önceliklidir.
Bir ulusu karanlýktan aydýnlýða çýkaracak ve çaðdaþ ülkeyi yaratacak eðitim ordusudur.Öðretmenlik kutsal bir meslektir.Korunmalý, geliþtirilmeli ve sorunlarý çözülerek baþ tacý edilmelidir.
Bütün alanlarda ve öncelikle eðitim alanýnda en büyük devrimleri baþlatan, "Cumhurbaþkaný olmasaydým,Milli Eðitim Bakaný olmak isterdim" diyen Baþ öðretmen Atatürk’e, Öðretmen Okullarýnýn 170 inci kuruluþ yýl dönümünde selam olsun.Büyük Önderimizi rahmet, minnet ve özlemle anýyoruz.
öðretmen okullarýnýn 170. kuruluþ yýl dönümünde ,öðretmenlik mesleðinin azizliðini bilen ve yücelten tüm öðretmenlerimizi saygý ve sevgi ile selamlýyoruz.
YORUMLAR
Henüz yorum yapýlmamýþ.