- 418 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Kitap ve Kültür Kulübü Başkanı Muhammed Enes Güneş ile...
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Kitap Kültür Kulübü Başkanı Muhammed Enes Güneş: “Kitap okuyanlar iş hayatında kitap okumayanlardan daha avantajlıdır”
Soru: Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız bu güne kadar hangi okullarda okudunuz
Muhammed Enes Güneş: Adım Muhammet Enes ilkokulu Tokat Odalar ve Borsalar Birliği İlköğretim okulunda okudum daha sonra liseyi yine Tokat’ta Cumhuriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde Harita Tapu Kadastro bölümünden mezun oldum. Şu anda Gaziosmanpaşa Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde okuyorum.
Soru: Neden Tokat? Neden PDR bu bölümü yazmadan önce ve şuan duygularınız arasında ne farklar var?
Cevap: Tokat’ı seçmemin sebebi ailem ve kendimin Tokat’ta yaşıyor olmasıydı yaşadığım şehirde gerek okuyacağım bölüme gerek derslerime ve kendi kişisel yaşamıma daha iyi odaklanabileceğimi düşündüğümden Tokat’ı seçtim .PDR bölümü ise üniversiteye hazırlık kısmında çok düşündüğüm bölümlerden birisi değildi. Hayalim hep hukuk okumaktı ancak hukuk fakültesine sıralamamın yetmemesi sonucu rehberlik öğretmenlerimin beni yönlendirmeleri ve kendi araştırmalarımla bana en uygun bölüm olduğuna karar verip tercih ettim doğrusu bölüme gelmeden önce pek çok kaygım vardı araştırmama rağmen hala bölümün ilgimi çekmeyeceği hakkında şüpheliydim. Ancak şu an bölümümden çok mutluyum. Hatta iyi ki Tokat’ta okuyorum ve iyi ki PDR bölümünü okuyorum diyorum.
Soru: Kitap kültür kulübü ile tanışma ve başkan olma hikayenizi anlatır mısınız?
Cevap: Kitap kültür kulübü ile sınıf arkadaşlarımdan birisinin kitap kültür kulübü varmış kulübü devretmek istiyorlarmış kulübü biz devralalım demesiyle tanıştım ve daha sonra kulübü bir kaç arkadaşımızla devralmaya karar verdik ve arkadaşlarımın da talebi üzerine kulübün başkanı oldum.
Soru :Kulübünüz geçmişte neler yapmış?
Cevap: Kulübümüz geçmişte kitap okuma ve analizlerini yapma ve film izleyip onların analizlerini yapmak ve bir okula kitap yardımı gibi etkinlikleri oldu bu dönemde de kulübümüzle bir Ballıca Mağarası gezisi yaptık.
Soru: Bundan sonra kısa ve uzun vadede neler yapacaksınız?
Cevap: Yapılan bazı etkinliklerin devamını getirmek ve bazı farklı etkinliklerde gerçekleştirmek istiyoruz. Ancak bu etkinlikleri yapmak için öncelikle bazı izinleri alabilmemiz ve uygun zamanlar oluşturmamız gerekiyor. İzin alma konusunda sıkıntı çekmediğimiz sürece katılımcıların daha çok aktif olduğu etkinlikler planlama niyetindeyiz.
Soru: Sizce kitap okuyan ve okumayan arasında fark nedir kitap okuyan okul ve iş hayatında neler kazanacak
Cevap: Kitap okuyan ve okumayan arasındaki en temel farklardan birisi konuşmadır. Kitap okuyan birisi kitap okumayan kişilerden çok daha akıcı biçimde konuşabilir veya olayları ve sorunları daha geniş bir şekilde bakarak bu sorunları daha kolay çözebilir. Kitap okuyan kişiler bu nedenle iş hayatında ve okulda genellikle daha başarılı olurlar okudukları kitapların etkisiyle akıcı ve etkili biçimde konuşmak ve sorunları kolayca çözebilmek iş hayatında çok aranan bir meziyetlerdir bu yüzden kitap okuyanlar iş hayatında kitap okumayanlardan daha avantajlıdır.
Soru: Bir öğretmen adayı olarak okumanın ne kadar önemli olduğunu düşünüyorsunuz?
Cevap: Okumak insanın kendine olan güvenini artırır, ufkunu genişletir, sorun çözümünü kolaylaştırır, insanları anlama ve empati yeteneğini geliştirir, kendi düşüncelerini ve duygularını karşısındakine daha iyi aktarmasını sağlaması gibi daha bir sürü etkisiyle bireyin kişisel gelişimi açısından çok önemli olan bir eylemdir
Soru: Üniversitelilerin daha çok okuması için neler yapılmalı?
Cevap: Kişinin okuma alışkanlığı kazanması için öncelikle kişinin kendisinin okumayı istiyor olması gerekir aksi takdirde kitap okumayı kişi sıkıcı bir iş olarak görecektir. Kişi kendisi okumak istediği zaman yapılması gerekenler öncelikle kişinin ilgi alanına göre kitapları okumasını sağlamak günlük rutin olarak kitap okumasını sağlamak. Öncelikle kısa sürelerle bu rutin sağlanmalı zaten kişi okumayı sevmeye başladığı doğrultuda okuma süresini kendisi artıracaktır ve en son olarak da, birisinin okumayı daha çok sevmesi için bizim yapmamız gerekenlerden birisi de okuma alışkanlığını yeni kazanan arkadaşımızın okuduğu kitabı onunla beraber okuyup bitirirsek ve daha sonrasında o kitap hakkında o arkadaşımızla sohbet edip tartışırsak arkadaşımızın kitap okuma isteği artacaktır diye düşünüyorum.
Soru: Kulüp ile tanışmanızdan sonra hayatınızda ne gibi değişim oldu? Kulüple ilgilenmeniz iş hayatınızı ne kadar etkileyecek?
Cevap: Kulüple tanıştıktan sonra daha aktif olmaya çalıştığım bir üniversite hayatım oldu bunun yanı sıra girişkenliğimi artırdığına inanıyorum ve işleri yönetme konusunda bana bir tecrübe sağladığına inanıyorum. Bunlarda haliyle iş hayatımda beni daha aktif ve girişken birisi yapacaktır.
Soru: Kulüplerde çalışmak ve PDR okumak isteyenlere ne önereceksiniz
Cevap: Kulüplerde çalışmak isteyen arkadaşlarıma ilk tavsiyem sorumluluk almaktan kaçınmamaları olur. Eğer sorumluluk alabilirlerse kulüplerde daha başarılı insanlar olurlar. İkinci tavsiyem ise birinci sınıftan itibaren kulüplerde etkin olmaları daha sonra bir kulübün başına geçmeleri . Bunun nedeni ise eğer birinci sınıfta kulüplerde etkin biri olurlar ve kulüplerin işleyişlerini öğrenirlerse daha sonraki senelerde eğer bir kulübün başkanı olurlarsa kulübe daha faydalı ve daha iyi işler yapabilirler. PDR okumak isteyen arkadaşlarıma tavsiyem ise bol bol kişisel gelişim kitapları okumaları ve kişisel gelişim ile ilgili dergileri takip etmeleri onların PDR okurken daha başarılı olmalarını sağlayacaktır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.