KİTAPLA MUAHBBET
KİTAPLA MUHABBET YAHYA AKSOY
"Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir." Socrates
"İlim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder."İbni Sina
"Zeki adam kitaptan bir hayat hissesi ve hayattan bir kitap hissesi aIır."Cenap Şahabettin
"Kitap okuyan bir arkadaş isterim./Yüksel hedefe ulaşmak için çok okuyacaksın." Elon Musk
Muhabbet :dost olma, sevme, ahbaplık .İnsanlarla ve dünyayla dostluk-arkadaşlık- ahbablık kitapların sayfalarından geçer. Muhabbet kuşları gerek minik bünyeleri gerekse taklit yetenekleri ile sahiplenilmesi en güzel canlılardan bir tanesidir.Tıpkı kitaplar gibi...
En büyük törpü olan zaman, her şey yok edip unutturabilir.Ama yazıya geçmiş her şey belge niteliği taşır. "SÖZ" ü sonsuzlaştırarak ve ölümsüzleştirerek geleceğe taşıyan,kitaptır. İnsan okur sözü, kitaplar ve insanlar arasındaki güçlü bağı ifade eder.
Kitaplar, insanlığın ortak belleği olarak "DÜNYA KÜLTÜR MİRASI" arasında saygın,seçkin ve özel yerlerini almaktadırlar.
Geçmişten geleceğe uzanan düşünsel ürünleri saptayarak ,insanlığın belleğini topluma ulaştırmak kitaplarla olmaktadır. En kutsal koku "kitap kokusudur", çünkü içinde dünya insanlığının kimliği , duygu, düşünce ve benliği bütün kültür boyutları ile yoğrulmuştur.
içinde yetiştiği çevrenin ürünü olan insan, kitaplarla bütünleştikçe dünya insanı olur.Baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji dünyasının acımasız çarkları arasında insan beynini ve benliğini koruyacak olan kitaptır. "İNSAN OKUR" ve bu haliyle diğer canlılardan farklı konuma gelir.
Savaşlar ve devrimler arasında, dünyanın her alanda en seçkin ve örnek devlet adamı olan Mustafa Kemal Atatürk,kitap okumada en önde gelmekte olup binlerce kitabı altını çizerek okumuştur.En çok okuyan ve evrensel düşünceleri ile insanlığa ışık tutan ATATÜRK hakkında, çeşitli dillerde binlerce yerli ve yabancı kitap yazılmıştır. Dünyada ,okuyan,uygulayan, fikir ve düşüncelerini zirveye taşıyan tek devlet adamı Atatürk olmuştur.
Çağdaş uygarlığa, evrensel kültür değerlerinin oluşmasına , buluşmasına, kuşaklar arası yolların kesişmesine ve zenginleşmesine en temel katkıları sağlayan kitapları buluşturan ulusal ve uluslararası "KİTAP FUARLARI" insanlığa açılan aydınlık bir pencere oluşturmakta ve insanlarla buluşup kaynaşan kitaplar, evrensel dostluğa, barışa, sevgiye ve bilgiye en büyük katkıyı da sağlamaktadır.
Kitap fuarları "KİTAP BAYRAMI" olarak değerlendirilir.İçeriği dolu en anlamlı bayramdır. Ülkemizde ve dünyada yapılan fuarlara katılan yayıncılar,yazarlar ve bu alanda hizmet veren diğer kurum ve kuruluşlar ülkemiz ve dünya kültürüne en büyük katkıyı sağlamaktadırlar.Gazeteci Melih Aşık ," İstanbul TÜYAP kitap fuarında,rengarenk binlerce kitap ,yıldızlar gibi yanıp sönüyor" ifadesini kullanmış.
İstanbul’da,Frankfurt’ta,Tokyo’da ve dünyanın diğer kentlerinde düzenlenen ünlü kitap fuarlarında dünyanın en seçkin ve saygın yazarları ve kitapları ile buluşanlar , mutlu insanlar olma şansını yakalayanlardır. Özü ve sözüyle kitaplar, insan tabiatını , insan ve dünya gerçeğini yansıtarak insanlığa değer katarlar.Okuyan insanlar, dolgun başaklar gibidir.
Ünlü edebiyatçı T.S.Eliot’a göre, " Edebiyatın ve şiirin görevi,içinde yaratıldığı kültürün değerlerini çağın ve şairin perspektifinden güzel bir biçimde sunmaktır."
Kentlerin bilgisini artıracak,belleğini kuvvetlendirecek ve imajını taçlandırarak derin izler bırakacak olan "KİTAP ve SANAT FUARLARI" dır.
Kitap dostları zaman zaman bir araya gelerek kendi aralarında "Kitapla Muhabbet" etkinliği düzenlemekteler.Bunların en önemlisi değerli kitap aktivisti Nuray Bulat ve arkadaşları öncülüğünde Ankara’da yapılmakta.Bir zamanlar ünlü şair ve yazarlar Ankara ,İstanbul ve İzmir gibi büyük kentlerde bir araya gelerek kültür sohbetleri yaparlardı.Şimdilerde bu etkinlikler gönüllü topluluklar tarafından gerçekleştirilmekte.Çok önemli ve faydalı olmakta.
Kitap severleri bu tür buluşmalara davet ediyorum.Kitap dostları çember olsun ve çemberler genişleyerek toplumu sarsın.Kitap sevgisi dünya dostluğuna ve barışına katkılar sağlasın.
Ülkemizin,dilimizin ve kültürümüzün zenginliğine çalışmakla erişileceğini , halk ozanı âşık Beyanî( İbrahim Güleç ) " Oğul " destanında şu dizelere aktarmış:
"Dört mevsim güzeldir yurt dilim dilim / Yedi dil bilsemde Türkçe öz dilim
Türk kültürü külliyetli bir ilim / Buna çalışmakla erilir oğul."
Dijital bağımlılığın arttığı dünyada e- kitap özel yerini almakta ve ilerlemekte.Bu teknik gelişmelerin olduğu ve herkesi etkilediği bir ortamda kitabın yeri önemli bir tartışma konusu olmaktadır. Dünya Eğitim Zirvesi’nde öğretmensiz eğitim tartışılırken ,dijital gelişmeler ve e-kitap sistemleri öncelikle ele alınmakta.Ülkemiz bu konuları tartışmakta ve çağa uygun çözümler üretmekte geç kalmaktadır.
Düşüncenin önündeki engeller yazın sanatına en büyük engeli oluştururken , kitapların yasaklanması ve yazarlarının hapsedilmesi çağdaş Türkiye Cumhuriyeti kavramıyla bağdaşmamaktadır.
İnsanlığı aydınlatan ölümsüz kaynak eserler olan "Dünya Klasikleri",dünya kültür tarihinin temel taşlarıdır. Düşüncenin temelinde yatan yaşam felsefesini geleceğe taşıyarak ölümsüzleştirirler.Okuyucular, yazarların ve kitap kahramanlarının benliğine erişirler...
"Sevgi muhabbet kaynar yanan ocağımızda, bülbüller şevke gelir gül acar bağımızda, hırslar kinler yok olur aşkla meydanımızda, aslanlarla ceylanlar dosttur kucağımızda."Diyen Hacı Bektaş Veli’nin dediği gibi, sevgi en büyük değerdir. Kitaplar bu değere yücelikler kazandırır.
İnsanlığın kültür ve sanat birikimini geleceğe taşıyacak olan ve dünya kültür mirası sayılan tüm kitapların evrensel bir değerle ve özenle korunması, sergilenmesi, tanıtılması ve bilgi dünyasında baş tacı edilmesi büyük bir insanlık görevidir.
"İnsanlar kıyafetlerine göre karşılanır,bilgilerine göre uğurlanırlar." Bilgi kitaplardadır.
"Çiçeklerle hoş geçin, balı incitme gönül/Bir küçük meyve için, dalı incitme gönül.."diye seslenen Yunus’un felsefesine erişmek ve kitaplarla dostluk için , ünlü yazar Turgut Özakman’ın şaşırtıcı ilk romanı "Korkma İnsancık Korkma" ile muhabbet için ,haydi 4 Mart ’18 Pazar günü saat:13.30’da (Simitçi Dünyası-Atatürk Bulvarı 165) Ankara’da yapılacak "KİTAPLA MUHABBET" etkinliğine.Değerli Nuray Bulat ve arkadaşlarını kutluyor, başarılar diliyorum.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.