Kültür üzerine
1960 yıllara da okuduğum tedrisatta tarih dersine ilgim varken aradığımı bulamadığım için hiç ilgilenmedim hatta tarih dersini zar zor geçmiştim. Aradığımsa kendi milletimiz ve onların tarihiydi oysa öğretilmeye çalışılan Bizans roma Anadolu da kurulan etiler Urartular gibi devletlerin tarihiydi oysa bir millet olarak eğer bu devletlerin kalıntılarını ülke içinde barındırıyorsak tabi ki tarihlerini bilmemiz gerekirdi. Ancak; Önce kendi tarihimizi bilmemiz gerekir ki medeniyetin Kültürün kaynaklarını kavraya bilelim
Bir milleti var eden kültürel kaynaklarının sağlam yerinde nerdeyse hiç tartışmasız olması gerekir. Bir milleti yok etmek içinde o milletin kültürünü bozarak daha doğru dah moderin diye kültür yutturmacısına kanıp ilerde giymeye utanacağınız bir elbiseyi sırtınıza giyince geri dönüp yanılmışım hata yapmışım deme lüksünüz yoktur. Öncelikle kendi yalanınıza kendiniz inandığınızı bu yönde geri dönmek isterseniz de "dönek" denilmesinden hoşlanmasınız. Oysa doğrusu neyi niçin yaptığınıza bir gerçek temel hazırlayıp bu temelin üstüne toplumsal kültürü bina etmeniz gerekir. Yaptığınız binada hem fikir olduklarınız rahatça oturabildikleri gibi eksik ve yerinde olmayanlarda nereden niçin ayrı düşündüklerini anlayarak sizin çatınızın altına girmek isterlerse amacınız a ulaşırsınız.
Kişi kendine sormalı ;
1- Ben kimim?
2-Hangi Millettenim?
3-Soyum sopum kimdir?
4-Bu topraklarda yaşarken atam dedem hangi şartlarda nerden gelmiş gelenek görenekleri nelerdir?
Bu soruların cevaplarında kendi kimlikleri ve kültürlerini bulanlar karşıkilerin kimlik ve kültürüyle mukayese ederek milletler arası kültürün harmanlanarak nasılda birbirine karıştığın görünce toplumsal saygının neler olduğu ortaya çıkar buda özgürce yaşamda kişisel hakların yazılı olmayan sınırlarını belirler.
Günümüzde herkesin elinde bir kumanda o kanal senin bu kanal benim dolaşır hatta ayni anda üç beş filimi zaplayarak izlemeye çalışır, Aile içi iletişimde elli almış kelimeyi geçmeyen hemen hemen aynı kelimelerle iletişim kurulur, Bu kişilere yanlış yaptığını anlatamazsınız bölük pörçük bilgilerle düşünüp hüküm verir, neye uyup uymadığını da bilmez, oysaki gerçek kültürel değerleri bilen el alem ne der diye düşünmez çünkü neyi nerede nasıl uygulayacağı hakkında bilgi sahibidir. yoksa şu filimin konusuna göre bu olayı düşünüp karar verdiğin anlamaz ve sonunda yanılmışım demenin de bir anlamı olmaz.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.