- 771 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
“Mustafa Kemal Atatürk'ün; İsmet İnönü'ye hitaben; ''Siz Orada Sadece Düşmanı Değil Milletin Makus Talihini De Yendiniz'' dediği yerdir Bilecik.” Bilecik Belediye Başkanı Sayın Selim YAĞCI ile Röportaj
“Mustafa Kemal Atatürk’ün; İsmet İnönü’ye hitaben; ’’Siz Orada Sadece Düşmanı Değil Milletin Makus Talihini De Yendiniz’’ dediği yerdir Bilecik.” Bilecik Belediye Başkanı Sayın Selim YAĞCI ile Röportaj
***
11 Bilecik; Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi, Şehit Asker Anıtı, Bozüyük tepesi ve tüm şehri gözetleyen saat kulesiyle karşılıyor bizi.
***
Ertuğrul Sancağı ve toprağı fayans, taşı mermer diye bilinen yer, ayrıca tarih başarı ile dönüm noktası ve dört bölgede birden toprağı olan tek şehirdir Bilecik.
***
Bir ilin veya ülkenin önemini artıran en önemli unsurlar; yer üstü su ile güneş ve yer altı maden ile petrol enerji kaynaklarıdır. Egemenlik sınırları ile teşkil edilen bölgenin yüzölçümü büyüklüğü, önemli olduğu kadar bulunduğu yer şekli, stratejik ve Jeopolitik konumu da çok önemlidir. Çünkü bölgeler siyasi coğrafya haritalarına göre yerleri belirlenmektedir. Örneğin Bilecik ilimizin yüzölçümü küçük olsa da ülkemizin dört bölgesinde toprakları olan tek ildir. Önemli konumu sayesinde Osmanlı Beyliği, Söğüt’te kurulup gelişmesi ve Cumhuriyet döneminde de kurtuluş savaşında, önemli bir rol üstelemiştir. Bu süreçte Bilecik, hem maden ticareti dolayısıyla hem de Trakya ve Anadolu arasında bir geçiş noktası olması nedeniyle, hızla gelişen bir yerleşim merkezi olmuştur. Bilecik ilimizin geçit bölgesinde bulunması, su kaynakları ve farklılık gösteren topografyasına paralel olarak üç farklı iklim ile Flora ülkemizde sadece burada yetiştirilmesi, ayrıcalıklı yer ve büyük bir imparatorluğa öncülük etmesiyle de siyasi coğrafya haritasının önemini ayrıca vurgulamaktadır.
***
Bu konuyla ilgili ülkemizden bir örnek verecek olursak; dünyanın yüzölçümü sıralamasında Türkiye 37. sırada yer alır, ancak dünya üzerinde sorun bilinen bölgelerden dört tanesinin ortasında bulunması ve bu bölgelerde çıkarları olan ülkeler açısından, Jeopolitik konumunun vazgeçilmez olması, ülkemize çok önemli bölgesel bir güç kimliği kazandırmaktadır. Örneğin ABD’nin bu sorun olarak gözüken bölgelere olan uzaklığı, ülkemizin dünya üzerindeki stratejik önemini belirtmektedir. Ülkemiz bununla da sınırlı değil, yer altı ile yer üstü zenginliği ve birçok ülkede olmayan genç nüfusunun çokluğu ve dünya üzerinde kuzey yarımkürede, etrafı denizlerle çevrili bir yarımada özelliği taşımaktadır. Buna bağlı olarak matematiksel ve özel konumu ülkemizin sosyal, politik ve ekonomik durumu üzerinde etkili olmaktadır. Aynı zamanda, geçmişte de dünya tarihinin uygarlıklar savaşında değişme ve gelişme süreçleri açısından da uluslararası arenada yerini büyük önemle almaktadır.
***
Bilindiği gibi, dünya üzerinde çok önemli bir konuma sahip ülkemizin özelliklerini özetle sayarken, Bilecik ilimizi andıran pek çok ortak yönlerini fark ettik. Yani Bilecik, tarihte de olduğu gibi şimdi de, kültürel yönü ve coğrafi konumu ile dikkati çeken bir ilimizdir. Nihayetinde, ilimizin yüzölçümü, nüfus rakamı ve sosyal yönü ile ilgili gerçek araştırmalara dayanmayan olumsuz bilgilerin paylaşılmamasını ve içinden geçen, ulaşım firmaların yetkilileri de bu değerli Bilecik ilimizin ismini, es geçmemeleri gerektiğini düşünüyorum.
***
11. haftamızda, Bilecik Belediye Başkanı Sayın Selim YAĞCI bize mevcut çalışmalarını, yeni projeleri ve Bilecik ilimizin özelliklerini anlatacaklar.
Genel olarak Bilecik hakkında ne söylemek istersiniz?
-’’2004 yılında göreve başladığımız günden beri Şehrimizin refahı için, Şeyh Edebali Hazretlerinin ‘’İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın’’ anlayışıyla var gücümüzle çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Önce İnsan diyor ve hep birlikte daha iyiye daha güzele ulaşmak için gayret sarf ediyoruz. Bütün bu zenginlikler ve referansları kullanarak bizler ’’Bilecik’in Yeni Dönemdeki Hedefi; Her Alanda Şahlanışın Şehri Olmaktır’’ hedefi ile çalışıyoruz’’Geçmişiyle övünen, geleceğe emin adımlarla yürüyen Marka Şehir Bilecik’’ hedefi ile dün olduğu gibi bugün de yeni çalışma ve projeler ortaya koyan Bilecik Belediyesi olarak bu hedef doğrultusunda Hakla ve Hakka hizmet anlayışı başta olmak üzere tarih, kültür, sanat, ekonomi, eğitim, sağlık, spor, çevre, ulaşım ve daha birçok alanda emin adımlarla ilerliyoruz. Bilecik; her geçen gün gelişiyor ve değişiyor. Çevresinde Türkiye’nin sanayileşmede ve ekonomide en büyük illerinin olmasına rağmen, şehrimiz bugün kendi hammaddesini, işgücünü, enerjisini ve ekonomik girdilerini katlayarak arttıran bir il konumundadır. .
Bilecik ilimizin geleceği adına mevcut veya yeni düşündüğünüz projeleriniz varsa bizimle paylaşmak ister misiniz?
-BİLECİK 2017 YILINI 20’NİN ÜZERİNDE BÜYÜK ESERLE BİTİRECEK
Bilecik Belediyesi, şehir için şu ana kadar gerçekleştirdiği onlarca projeye ek olarak 10’un üzerinde yeni projeyi daha hizmete sunuyor. Şehri alışveriş merkezleri, spor alanları, kültür ve kongre mekanları yanı sıra birçok tesis ve eser ile buluşturan Bilecik Belediyesi, 2017 yılı vizyon projeleri kapsamında şehrimizi önümüzdeki zaman diliminde; Şehirlerarası Otobüs Terminali, Bilecik Belediyesi Osmanlı Hamamı, Bilecik Belediyesi Ek Hizmet Binası, Şehir Merkezi Ticaret Alanı, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı, İstasyon Sosyal Tesisler, Bilecik Belediyesi Atış Poligonu, Ertuğrulgazi Mahallesi Eski Hafriyat Sahası, Hanımeli Osmanlı Sokağı, 10 aşkın yeni sentetik sahalar, Hürriyet Mahallesi Elektrofulokasyon Atıksu Arıtma Tesisi, Edebali Türbesi Rekreasyon Çalışmaları, Mekanik Otopark Sistemleri, Mahalle Konakları Ek Binalar, Trafik Eğitim Pisti, Bilgi Evi, Bilim ve Deney Merkezi gibi onlarca projeyi kazandırmayı hedefliyor.
2018 YILINDA YAPILMASI PLANLANAN ESERLER
Şu ana kadar birçok önemli eseri Bilecik’e kazandıran Bilecik Belediyesi, yeni yılda; Beşiktaş Mahallesi Spor ve Yaşam Alanı, Botanik Park, Teleferik, Ertuğrulgazi Hafriyat Alanı Rekreasyon çalışması, Hürriyet ve Ertuğrulgazi Mahalleleri Elektrofulokulasyon Atıksu Arıtma Tesisleri, İstasyon Sosyal Tesisleri, Çocuk Trafik Eğitim Pisti, Kent Merkezi Ticaret Alanı gibi vizyon projeleri gerçekleştirmeye hedefliyor.
GELECEĞE YÖN VERECEK OLAN VİZYON PROJELER
Bilecik Belediyesi tarafından yakın zamanda kazandırılacak projeler yanı sıra önümüzdeki 5 ile 10 yıl süre zarfında şehir için planlanan yatırımlar ise; 1299 Uluçınar Projesi, 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Kent Meydanı, Atatürk Bulvarı Yayalaştırma Projesi, Resmi Kurumlar Yerleşkesi, Hamsu Vadisi 2. Etap Çalışması, Edebali Vadisi Açık Hava Müzesi, Eğitim Bilim ve Deney Merkezi, Yöresel Ürünler Çarşısı, Atış Poligonu ve Paintbol Sahası, Yeni Çevre Yolu Projesi, Bilecik Vizyon Kent 2023 Evleri, Bilecik Yeni Stadyum gibi vizyon projeleri var.
Bilecik Denilince İlk Aklımıza Ne Gelmeli?
-’’Geçmişiyle övünen, geleceğe emin adımlarla yürüyen Marka Şehir Bilecik’’ hedefi doğrultusunda emin adımlarla yürüyen Diriliş, Kuruluş ve Kurtuluş’un Şehri ve aynı zamanda Ertuğrul Sancağı olarak bilinmektedir.
Tarihi ve kültürel yöndeki değerleri olmak üzere, doğal güzellikleri, yeşil alanları, güçlü, büyüyen ekonomisi ve sanayisi, çevre, ulaşım, eğitim ve spor alanındaki başarılarıyla adından söz ettirmeye devam eden Bilecik; Osmanlı Devletinin Kuruluş toprakları olduğu gibi, Türkiye Cumhuriyetinin de Kurtuluş mücadelesinde önemli muharebelerin olduğu ve Mustafa Kemal Atatürk’ün; İsmet İnönü’ye hitaben; ’’Siz Orada Sadece Düşmanı Değil Milletin Makus Talihini De Yendiniz’’ dediği topraklardır.
Diğer yandan Bilecik denilince; Taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek olan Kuruluş ve Kurtuluş beşiği, Ertuğrul Sancağı, Şeyh Edebali diyarı olarak tarif edilmektedir. Bu sorumluluğun farkında olan Bilecik; Yeni Türkiye Yolunda Dirilişin ve Şahlanışın Şehri olması noktasında önemli faaliyet ve projeleri uygulamaya koyarak; yakın gelecek zaman dilimi içersinde kendisinden, gerek ülkemizde gerek dünyada bahsettirecek altyapıya sahip. Marmara Bölgesi’nde tarihi dokusu ve doğal güzelliklerini koruyarak, ekonomi ve sanayide hayli bir başarıyı elde etmiş olan Bilecik, geliştikçe ülkemiz gelişecek. Elbette bizler bu büyüme ve gelişme sürecinde en büyük sorumluluğu taşıdığımızın farkındayız. Bulunduğumuz her platformda şehrimizin tanıtımı için yeni hedef ve stratejileri gün yüzüne çıkarma ve onları anlatma gayretindeyiz ve bu çabanın sonucunu da güzel ve memnuniyet verici sonuçlar ile almanın ayrı bir mutluluğunu yaşıyoruz.
Bilecik İsmi Nereden Geliyor?
-’’Agrillion’’, ’’Belekoma’’, ’’Şirin Köy’’, ’’Bileydik’’, ’’Bilecik’’. Evet değerli okuyucularım. Yazıma başladığım, bu ilk dizede; sizlerle paylaştığım, kimini duyduğunuz, kimini duymadığınız bu sözcüklerin tümü güzel şehrimiz, Bilecik için tarih boyunca kullanılagelmiş isimlerdir.
Tarih ve medeniyet yönünden büyük bir zenginliğe sahip olduğunu her fırsatta dile getirdiğimiz, Bilecik, bu zenginlikten dolayıdır ki mekan olduğu tüm medeniyetlerde ayrı ayrı isimler almıştır.
Bir yerde ikamet eden kimseler olarak, o yerin ve şehrin isminin nereden geldiğinin bilinmesi belki de o kimseler için en önemli bir konudur. Bununla birlikte o yerin tarihi, kültürel yaşantısı ve miras kalan eserleri hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Şu ana kadar olan yazılarımda bu perspektifte şehrimizin tarihini, kültürünü ve eserlerini anlatan birkaç yazıyı sizlerle paylaşmıştım. İşte bu yazımda ise siz değerli okuyucularıma, Bilecik’in gerek isim olarak, gerek tarih kronolojisi anlamında geçirdiği tarihsel süreci sizlere arz etmeye çalışacağım.
Bilecik, tarihte birçok kavmin, uygarlık ve egemenliğine sahne olmuş bir coğrafyadır. Bilecik’te ilk yerleşim yeri tarihi, M.Ö. 3000’lere dayanır. Tarih kaynaklarında ise Bilecik, Bithynia (Bitinya) bölgesi genel tarihi içinde gösterilir. İstanbul’un Anadolu yakası, Kocaeli, Adapazarı, Bolu, Bursa ve Bilecik illerinin kuzey kesimlerini içine alan ve “Bithynia” olarak adlandırılan bölge, ismini bir Thrak boyu olan Thynler’den almıştır.
Şehrin bilinen eski isimleri arasında Agrillion ve Belekoma’yı görmekteyiz. Agrillion ‘Dorukların Boğaz Yeri’ anlamına gelir. Bilecik kentinin atası olan yerleşimin son Bizans çağındaki adı ise Bele Koma’dır. Bele Koma ‘Şirin Köy’ anlamı taşır. Bele rumca da şirin yer, Koma ise köy anlamı taşır. Bele Koma adı rumca da Vilo Komi olarakta okunur.
Bilecik adının nereden geldiğiyle ilgili halk arasında da söylene gelen farklı hikâyelerde vardır. Şöyle ki; Anadolu’ya doğudan gelen bir topluluk Bilecik yöresinde kendilerine bir yerleşim yeri arar. Kentin kurulacağı yeri belirleyip temellerini kazarken ilginç bir olayla karşılaşırlar. Kullandıkları araçların bıraktıkları yerden başka bir yere taşınmış olduğunu görürler. Aynı olay birkaç kez tekrarlanınca topluluğun yaşlı üyelerinden biri araçların bulunduğu yeri göstererek, “Bileydik” kentin temellerini buraya atardık” der. Söylentiye göre bu ‘Bileydik’ sözcüğü zamanla değişerek, Bilecik olmuştur. Yöredeki yaşlıların anlattığı ikinci bir söylentiye göre de; Osman Bey, çevredeki kasabaların fethine çıkmadan önce yiğitlerine ’Kılıçlarını iyi bileylemelerini’ söylermiş. Böylece Osman Gazi’nin ‘Bileyleme’ sözü zamanla değişmiş ve Bilecik olmuştur. Bunlar tabi ki günümüze kadar gerçekliği kanıtlanmamış halk arasında geçen rivayetlerdir.
Bilecik, tarihte birçok kavmin, uygarlık ve egemenliğine sahne olmuş bir coğrafyadır. Bilecik’te ilk yerleşim yeri tarihi, M.Ö. 3000’lere dayanır. Anadolu’da tunç çağına geçiş sürecinde önemli bir yeri olan Bilecik’in M.Ö. 3000’lerde tunç yapımı için kalay çıkarıldığı bilinmektedir. Tarih kaynaklarında ise Bilecik, Bithynia bölgesi genel tarihi içinde gösterilir. İstanbul’un Anadolu yakası, Kocaeli, Adapazarı, Bolu, Bursa ve Bilecik illerinin kuzey kesimlerini içine alan ve “Bithynia” olarak adlandırılan bölge, ismini bir Thrak boyu olan Thynler’den almıştır. Bölge daha sonra Mısır, Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Makedonya, Bithynia Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Emeviler, Abbasiler ve Osmanlı İmparatorluğu’nun yönetimine geçmiştir.
Bilecik bölgesinin bilinen tarihi M.Ö. 1950’lerde burada yaşayan Trakya kavimlerinden Thynler’le başlar. Bilecik bölgesi, Mısır firavunlarından II. Amozis döneminde bir süre Mısır’ın egemen-liğinde kaldı. Hititlerin ihtişamlı dönemlerinde ise Bilecik, Hitit hâkimiyetine girdi. M.Ö. 1190 yıllarında Hititlerin tarih sahnesinden çekilmesi ile Trakya ve Balkanlardan göç eden Frigler Ön Asya’ya gelerek Bilecik bölgesine hâkim oldular. Frigler toplu olarak oturdukları yerler Bilecik, İzmit, Bolu civarlarıdır. M.Ö. 676’da Kimmerler, Frig egemenliğine son vererek Anadolu’unun birçok şehirleri ile birlikte Bilecik şehrini de yağmaladılar. M.Ö. 553 yılında Bilecik, Lidyalıların egemenliğine geçti. M.Ö. 546 yılında ise bu kez Persler bölgeye hâkim oldular. Persler Anadolu’da Yuana, Çaparda, Helespont, Kilikya adlarıyla dört büyük satraplık kurmuşlardı. Helespont, Bitinya, Paflagonya, Frigya gibi bölgeleri ihtiva ediyordu. Bilecik, Bithynia ve Frigya’nın komşu kesimleri içinde yer alıyordu.
M.Ö. 344’te şehir Makedon Kralı İskender’in bir parçası haline geldi. İskender’in ölümü ile birlikte komutanlarından Antigone’nin eline geçti. Sonrasında İskender’in komutanlarından Lizimahos ve Nikomed 32 yıl boyunca Bithynia hükümdarlığı yaptılar. Bilecik, M.Ö. 74 yılında Romalıların hâkimiyetine girdi. Uzun yıllar Romalılar tarafından yönetilen bu topraklar M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu’nun yıkılmasıyla Bizans yönetimine girdi.
Bilecik, Müslümanların Anadolu’ya gelmelerine kadar bir süre Bizans hâkimiyetinde kaldı. I. Muaviye döneminde müslümanlar başta Bilecik olmak üzere Söğüt ve Bozüyük, müslümanların İstanbul önlerinde Bizanslılara yenilmelerine kadar Emevilerin elinde kaldı. Halife Harun Reşid döneminde Bilecik de Abbasi yönetimine geçti. Bizans yönetimi ile Harun Reşid’in anlaşması ile Bilecik bir kez daha Bizans himayesine verildi. Bilecik’in Romalılar ve Bizanslılar zamanında küçük bir yer olduğu düşünülmektedir. Fakat İstanbul Şosesi olarak anılan İstanbul-Bağdat kervan yolu üzerinde bulunması adının çok eskiden beri bilinmesini sağlamıştır. Son olarak müslüman Türk Devleti olan Osmanlı hâkimiyetine giren Bilecik, Kayı Boyu’nun Orta Asya’dan 400 çadırla gelip Söğüt’te Osmanlı Devleti’nin kuruluş merkezliğini yapmıştır.
Kültürel faaliyetleri nelerdir?
-BİLECİK’İN ÖRNEK NİTELİĞİNDEKİ KÜLTÜREL VE SOSYAL FAALİYETLERİ
BİLECİK 12. ULUSLARARASI TİYATRO FESTİVALİ
Bilecik Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ve bu yıl 12.’si de uluslararası platformda gerçekleştirilen Uluslararası Bilecik Tiyatro Festivali ile tiyatronun kapıları bütün dünyaya tekrar açılıyor. Sanata, Sanatçıya ve Sanatsevere değer veren Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın özel gayretleri ile 12 yıldır gerçekleştirilen tiyatro festivali, bu yıl çok daha görkemli ve büyük bir organizasyonla gerçekleştiriliyor.
Bilecik Belediyesi tarafından her yıl verilen ve tiyatroyla özdeşleşen ’’Kristal Çınar Onur Ödülleri’’ ile kültür ve sanat hayatına kök salan Bilecik Ulusal Tiyatro Festivali kapsamında, 2004 yılından bu güne kadar, Sadri Alışık Tiyatrosu, Nejat Uygur Tiyatrosu, Müjdat Gezen Tiyatrosu, Levent Kırca Oya Başar Tiyatrosu, Cengiz Küçükayvaz Tiyatrosu, Asuman Dabak Tiyatrosu, Bursa Devlet Tiyatrosu, Enis Fosforoğlu Tiyatrosu, Abdullah Şahin Tiyatrosu, İstanbul Kraliyet Tiyatrosu, Hadi Çaman Tiyatrosu, Kent Tiyatrosu gibi tiyatroda dev kadrolarda yer alan yüzü aşkın oyuncuyu tiyatroseverler ile buluştuğu gibi bu yıl uluslararası düzeyde gerçekleştirilen festival kapsamında yeni oyun ve tiyatro ekipleri Bilecik’te ağırlanıyor.
BİLECİK BELEDİYESİ YAZ SPOR OKULU KURSLARI
Bilecik Belediyesi tarafından 2006 yılından itibaren büyük bir başarı ile gerçekleştirilen Yaz Spor Okullarında yüzlerce öğrencimiz, eğitimler almaya devam etti. Bilecik Belediyesi tarafından 11 yıldır büyük bir başarı ile gerçekleştirilen ve sporun birçok alanında öğrencilere faaliyette bulunmasını sağlayan Yaz Spor Okullarında öğrenciler, uzman öğreticiler eşliğinde yüzme, basketbol, futbol, voleybol ve tenis alanında eğitimler almaya devam etti.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞINA AKIL OYUNLARIYLA MÜCADELE EDİYORLAR
Bilecik Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeşilay Derneği işbirliğinde gerçekleştirilen “ Akıllıyım Çünkü Teknoloji Bağımlısı Değilim Projesi” kapsamında öğrenciler, hem teknolojinin bağımlılığından kurtuldu hem de zamanlarını verimli bir şekilde geçirmiş oldu.
10. GELENEKSEL ÇOCUK FESTİVALİ MUHTEŞEM GÖRÜNTÜLERLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Bilecik Belediyesi tarafından bu yıl 10.’su gerçekleştirilen çocuk festivali, muhteşem görüntülerle gerçekleştirildi. Bilecik Belediyesi tarafından yıllardır gerçekleştirilen ve geleneksel hale gelen festival kapsamında çocuklarımız 1 hafta boyunca eğlenceli anlar yaşıyor
’’BİLECİK’TE ÇOCUKÇA RAMAZAN’’
Bilecik Belediyesi tarafından geleneksel hale gelen Mahalle İftarları ile bütün mahallelerde gerçekleştirilen ve mahalle sakinleri arasındaki sevgi ve kardeşlik duygularını pekiştiren Ramazan İftarları, aynı zamanda çocukların da yüzlerini güldürüyor. Bilecik Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından ’’Bilecik’te Çocukça Ramazan’’ konsepti ile çocuklar, Ramazan ayını en güzel şekilde geçiriyor. Hacivat ve Karagöz Perde Gösterileri, Nasrettin Hoca ile İbiş ve Memiş Perde gösterileri ile de keyifli anlar yaşayan çocuklara, Bilecik Belediyesi tarafından hazırlanan dergiler dağıtılıyor.
BİLECİK BELEDİYESİ SPOR MERKEZİ YENİ EĞİTMEN VE YENİ SPOR ALETLERİYLE BAYANLARIMIZA HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYOR
Bilecik Belediyesi tarafından bayan sakinlerimizin hizmetine sunulan Bilecik Belediyesi Spor Merkezi ile Beşiktaş Mahallesi Kadın Spor ve Yaşam Merkezinde yeni eğitmenler ve yeni spor aletleri ile bayanlarımıza hizmet veriyor.
GELECEĞİN MÜZİSYENLERİNİ YETİŞTİRMEYE DEVAM EDİYORUZ
Kuruluş ve Kurtuluşun şehri Bilecik’imizin Kültür ve Sanat şehri olması noktasında, önemli çalışma ve projeleri uygulamaya koyan Bilecik Belediyesi, bu yıl da gerçekleştirdiği müzik kurslarıyla kültür ve sanat anlamında güzel aktiviteler gerçekleştiriyor ve binlerce kursiyerin müzik hayallerini canlandırıyoruz.
BİLECİK BELEDİYESİ ÇOCUK AKADEMİSİ İLK GÖNÜLLÜLERİ FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR
Bilecik Belediyesi tarafından sosyal belediyecilik anlamında güzel bir proje olan Bilecik Belediyesi Çocuk Akademisi güzel ve anlamlı bir çalışmayı gerçekleştirdi. Bilecik Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü organizasyonunda kurulan Çocuk Akademisi, gönüllü zabıta, gönüllü itfaiyeci, gönüllü çevreci ve gönüllü ekolog olarak Bilecik Belediyesi ilgili birim çalışanları ile birlikte faaliyet gösteriyor.
- Bilecik’i diğer illerimizden ayıran tarihi, coğrafi konumunun özelliği veya özellikleri nelerdir?
Diriliş, Kuruluş ve Kurtuluş beşiği, Şeyh Edebali, Ertuğrulgazi, Osmangazi, Dursun Fakih Hazretleri ve daha nice yiğit ve kahramanın ayak izlerinin olduğu; Taşı mermer, toprağı seramik, yaprağı ipek olan diyar’’ olarak tarif edilen Bilecik; Dünyaya 6 asrı aşkın süre boyunca hak, adalet ve medeniyet dağıtan Osmanlı Devletinin kurulduğu topraklar olması ve Kurtuluş Mücadelesinin önemli başarıların geçtiği yer olması dolayısıyla büyük bir öneme sahip ve diğer illerimizden ayıran en büyük özelliğidir. Tarihi ve kültürel değerleri dolayısıyla bütün Türkiye’nin üzerinde miras hakkı olan Bilecik, bu açıdan herkesin gezip görmesi gereken bir ilimiz. Çevresinde Türkiye’nin sanayileşmede ve ekonomide en büyük illerinin olmasına rağmen, şehrimiz bugün kendi hammaddesini, işgücünü, enerjisini ve ekonomik girdilerini katlayarak arttıran bir il konumundadır. ’’Geçmişiyle övünen, geleceğe emin adımlarla yürüyen Marka Şehir Bilecik’’ hedefi ile dün olduğu gibi bugün de yeni çalışma ve projeler ortaya koyan Bilecik Belediyesi olarak bu hedef doğrultusunda Hakla ve Hakka hizmet anlayışı başta olmak üzere tarih, kültür, sanat, ekonomi, eğitim, sağlık, spor, çevre, ulaşım ve daha birçok alanda emin adımlarla ilerliyoruz.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2015 yılı Türkiye’nin yaşam endeksi raporuna göre Bilecik; yaşam endeksi verilerinde en iyi iller arasında yer alıyor. TÜİK’in; Yaşam Endeksi verilerine göre 13. sırada yeralan Bilecik’in; İstihdam oranı (%) : 48,2; İşsizlik oranı (%) : 6,5; Ortalama günlük kazanç (TL) : 67,1 gibi bir oranda olarak Türkiye ortalamasının üzerinde bir rakama sahip. Eğitimde son derece güzel bir değere sahip Bilecik; Kamunun eğitim hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde : 76,8 şeklindedir. Belediyenin toplu taşıma hizmetlerinden memnuniyet oranının; yüzde: 70,5 olduğu Bilecik’te Sosyal ilişkilerinden memnuniyet oranı yüzde 91,8 iken; Sosyal hayatından memnuniyet oranı ise; 49,4; Yaşam Memnuniyet oranı ve Mutluluk düzeyi yüzde: 63,6 şeklindedir.
Turistik yerleri?
-İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya gibi metropol şehirlerin bağlantı ve uğrak yeri olan Bilecik, yılda binlerce yerli ve yabancı turisti, ağırlamanın yanı sıra; ulaşımda elde ettiği yeni imkanlarla ekonomide, sanayide, turizmde ve eğitimde yatırımların yeni merkezi oluyor.
Her yıl uluslararası boyutta gerçekleştirilen Ertuğrulgazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri ile Bilecik, bu anlamda kayda değer bir başarıyı elde eden Bilecik, son dönemde ulaşımdaki büyük çalışma ve projeler ile adından söz ettiriyor.
Bilecik, bir yandan yüksek hızlı tren garına sahip olurken, diğer yandan içinde bütün öğeleri barındıran ve teknolojik tüm imkanları kullanılarak yapılan yeni bir şehirler arası otobüs terminaline kavuştu. Böylece Bilecik, Hızlı Tren Projesi ile de Ankara, İstanbul, Eskişehir, Sakarya, Kocaeli gibi metropol şehirler ile aramızdaki mesafeler kısalacak. Günde yaklaşık olarak 50 bin taşıma kapasitesine sahip ve Ankara – İstanbul arasında 9 adet garı bulunan Yüksek Hızlı Trenin yanı sıra şehrimize yeni kazandırdığımız Şehirlerarası Otobüs Terminali ile ulaşımda çığır açtı.
DİRİLİŞİN ŞEHRİ BİLECİK TURİZMDE ŞAHLANIŞIN ŞEHRİ OLUYOR
Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna beşiklik yaptığı gibi Kurtuluş mücadelesinde de büyük bir rol alan Bilecik var olan tarihi zenginliği, kültürel ve ekonomik yöndeki zenginliklerin yanısıra, doğal güzellikleri, yeşil alanları, ılıman iklimi, köy yaşantıları özellikleri ile Bilecik’in kapıları Türkiye ve dünyaya açıldı.
Harmankaya Kanyonu, Göletler, Kınık Çömlekçiliği, Eko Turizm, alternatif turizm alanları, Extre Sporları, Doğa sporları, kanyoning, raftring, dağcılık, motocros, sağlık ve inanç turizmi, Şeyh Edebali Türbesi, Söğüt Şenlikleri, ile yurt içinden ve yurt dışından binlerce konuğu ağırlayan Bilecik, sesini bütün dünyaya duyuruyor.
Bilecik; Yılda 1 Milyon Turist Ağırlıyor
İstanbul, Ankara, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya gibi çevresinde 25 milyon nüfusa sahip metropol şehirlerin bağlantı noktası ve uğrak yeri olan Bilecik, yılda bir milyon turist ağırlıyor.
Bilecik Şeyh Edebali Türbesi başta olmak üzere, ilçesi Söğüt’teki Ertuğrul Gazi ve Dursun Fakih Türbeleri ile birçok tarihi ve kültürel özelliği önde olan yerlerin ziyaret edildiği Bilecik bu sayde turizm geliri hızla artan şehirler arasına girmeyi başardı.
Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna beşiklik yaptığı gibi Kurtuluş mücadelesinde de büyük bir rol alan Bilecik var olan tarihi zenginliği, kültürel ve ekonomik yöndeki zenginliklerin yanısıra, doğal güzellikleri, yeşil alanları, ılıman iklimi, köy yaşantıları özellikleri ile Bilecik’in kapıları Türkiye ve dünyaya daha da açılacak. Harmankaya Kanyonu, Göletler, Kınık Çömlekçiliği, Eko Turizm, Şeyh Edebali Türbesi, Söğüt Şenlikleri, Bilecik’imiz için sayacağımız birkaç güzellikten sadece bazılarıdır.
Tarih ve Turizmin Cazibe Merkezi; Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi
Bilecik Belediyesi tarafından şehre kazandırılan ve büyük bir beğeni ile karşılanan Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi, Bilecik’in yeni tarih ve turizmin cazibe alanlarından birisi haline geldi.
Bilecik’in tanıtım ve turizmine katkı sağlayacak son dönem eserlerden birisi olan ve Şeyh Edebali Türbesi’nin bulunduğu alanda hizmete giren Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi, 36 Osmanlı Padişahı, Dedeleri Şeyh Edebali Huzurunda’’ temasıyla hayat buldu. Gerek yeşil alanları ile gerek diğer görsel öğeleri ile şehrin turizm hayatına çeşitlilik getiren eser, aynı zamanda bir eğitim projesi olarak büyük bir öneme sahip. Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi, Osmanlı Padişahları ve her bir padişahın devrinde yapmış olduğu icraatları muhataplarına aktarıyor ve Bilecik’in Fethi belgeseli ile konuklarını ağırlamaya devam ediyor.
Tarihi değerlerini koruyup ve gelecek nesillere aktarma adına büyük ve önemli projelere imza atan Bilecik Belediyesi bu kapsamda Şeyh Edebali Türbesi’nin bulunduğu mekânda, insanlarımızın geçmişlerini öğrenmelerini ve daha fazla fotoğraf karesiyle ayrılmaları için ’’Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi’’ni hizmete sunmakla aynı zamanda Osmanlı geleneğindeki has bahçe kültüründen esintiler sunmanın yanında yeşil alanları ve rengarenk çiçekleriyle misafirlerine göz zevki veriyor.
Özellikle de son dönemlerde büyük bir turist yoğunluğunu yaşayan Bilecik; Şeyh Edebali Türbesi alanında kapılarını açan dünyanın en uzun tarih şeritlerinden olan Osmanlı Padişahları Tarih Şeridi ile her gün yüzlerce konuğumuz Bilecik’i ziyaret ederek, tarihimizi görerek ve dokunarak öğrenmiş oluyor.
Yaşayan Şehir Müzesi ile Bilecik; Yakın Geçmişini Bugün Yaşıyor ve Hatırlıyor
Bilecik Belediyesi tarafından şehre kazandırılan ve Marmara Bölgesinin örnek müzelerinden biri olmaya aday Bilecik Belediyesi Yaşayan Şehir Müzesi, 100 yıl gibi bir süre içindeki yakın tarihimizi tüm yönleriyle bugüne ulaştırmakla birlikte, ecdadımızın bizlere bıraktığı kültürel ve sosyal alandaki değerlerin de tekrar gün yüzüne çıkarılmasına aracılık edecek.
Şeyh Edebali Hazretlerinin, ’Ey oğul geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın’ sözünü düstur alarak, günümüz ve gelecek nesillerimize tarihimizi daha iyi anlatmak ve geçmişimizde toplumumuzun özelliklerini ve güzelliklerinin neler olduğunu bugüne ve geleceğe yansıtmak amacıyla Bilecik Belediyesi Yaşayan Kent Müzesini kurma çalışmalarına başladık. Bu projemiz gerçekleştiği zaman şehrimizin geriye dönük 100 yıllık tarihi geçmişini günümüze ve geleceğe aktarma fırsatı bulacağız.
Belirgin yöresel yemekleri?
-Tarihi ve kültürel değerleri ile adından söz ettiren Bilecik, yöresel lezzetleri noktasında da zengin bir yapıya sahip. Çeşitli platformlarda sahip olduğu lezzetleri duyuran Bilecik’in; Nohutlu Bilecik Mantısı, Yuvarlak Yemeği, Etli Kuru Fasulye, Manav Pilavı, Etli Bulgur Pilavı, Nohutlu Mantı, Kar Beyaz Tatlısı Ayva Tatlısı, İrmik Helvası, Tozman Güveç, Yanık Konak Güveci, Ayva Lokumu, Geleneksel Düğün Çorbası, Dizi Fasulye, Yufka Böreği, Nişasta Helvası, Büzme Baklava, Bakır Saç Kavurma, Labada Dolması, Mercimekli Mantı, Pazaryeri Helvası, Osmaneli Nar Lokumu, Cızmana, Erik Yemeği, Lefke Kebabı, Perverde Tatlısı, Meşhur Osmanlı Şerbeti, Boza, Cevizli Helva, Bilecik Güveci, Keklik Kebabı, Vezirhan Kebabı gibi yöresel lezzetlere sahip.
***
Bilecik’in geçmişini iyi bilmekle emin adımlara ileriyi düşünen çok başarılı bir başkan tarafından ilimizin yönetildiğini öğrenmiş olduk. Görevlerinde başarılarının devamını diler ve Bilecik ilimizin hem özellikleri hem de geleceğiyle ilgi bizi bilgilendirdikleri için Bilecik Belediye Başkanı Sayın Selim YAĞCI’YA sonsuz teşekkür ve saygılarımızı sunuyoruz.
***
Bilecik
Beyliği’nin ilk başkenti, Söğüt’ten baktım yarına…
Her çağda hedef belirlemiş ileriki zamana.
Altın harflerle kazılmış tarihi yazılarına,
Daldım bir anda, o şanlı Ertuğrul’un Sancağında,
Öğrendim ki, baba gücü verilmişti, Bey Osman’a.
Gül kokar ovaları, şirin mi şirin Pazaryeri.
Sayısız şifası, Osmaneli-Selçik İçmeleri,
İçmenin suları, dört çeşmeden akar ayrı ayrı.
Tek yönlü değil, tüm şehri gözetler saat kulesi.
Hüyük’e benzetme değil, Bozüyük’ün ta kendisi!
Bilmem kaç gencin zaferini andım, Gölpazarı’nda.
Minnet borçluyuz, ataların kök saldığı toprağa,
Öncülük yapmış yiğitler kurtuluş savaşlarında.
Çık, Kayı Boyu’ndan bak, dalgalanan şanlı bayrağa,
Her zaferde Bilecik var, gurur verici anlarda.
Hande Hamdiye Ağırman
Önce Vatan Gazetesi
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.