Düşünmek kolaydır, yapmak zordur. dünyada en güç olan şey de düşünüleni yapmaktır. goethe
çetin altungüneş
çetin altungüneş

KÖYLÜ ÖKKEŞ

Yorum

KÖYLÜ ÖKKEŞ

1

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1228

Okunma

KÖYLÜ ÖKKEŞ

KÖYLÜ ÖKKEŞ

1919 yılında Fransızlar güney topraklarımıza girdiklerinde, bir Türkmen köylüsü, Keferganili Meçiğin Memet yanık bir türkü söyler ki, son dörtlüğü şöyledir:

Vuruldu göğüsten akıyor kanı
Aldılar vatanı, yoktur günahı
Yetiş Mustafa Kemalim imdadım hani
Yesir oldu vatanımız elimiz

’Yetiş Mustafa Kemalim ! ’çığlığı’, yüzyıllarca önce, Maraş’ta, Amasya’da, Tokat’ta, Çorum’da, Kırşehir’de duyulan bir çığlığı çağrıştırıyor:’Yetiş ey baba İshak !’.Bu benzetmeyi tarihsel bir çizgiden geçerek yapıyorum. Kurtuluş savaşını inceledikçe, ilk direniş çekirdeğinin, Türkmen yöresinde, Türkmen toprağında yeşerdiğini görüyorum. Çok derin araştırmalar isteyen ulusal kurtuluş savaşımızın köylü kökü, ilk önce dağlarda, yaylalarda yaşayan Türkmenler’e iniyor. Halifelik ordusuna karşı çarpışan ve Kızılcahamam’da çadırında öldürülen bir karakeçili Arif bey vardır. Bir kuvayi milliyeci genç subaydır. Askerleri ise kendi oymağından derlediği köylülerdir. Karakeçili Türkmenleridir.

1071’den 1919’a, Anadolu halkı, halk olmak için nice savaşlar vermiştir. Anadolu köylü direnişleri, savaşları incelenecek ayrı bir konudur. Ulusal kurtuluş savaşı Anadolu halk tarihinde ilk halk olma savaşı değilse de, bir yerde, halkın katkısıyla biten ilk savaştır. Köylünün sarayı yendiği ilk savaştır. Anadolu köylüsü ilk önce saldırıya uğrayan yerlerde ulusal kurtuluş savaşına katılır. Bozkır köylüsü, daha sonra toprakları ezildiği, harmanları yakıldığı ve damları yıkıldığı vakit yaklaşır savaşa. Dağ Türkmenleri ise, daha başlangıçta silahlanırlar. İlk direnmelerin, Binboğa, Gavur dağı, Kozan dağı, Pozantı yaylalarında başlaması anlamlıdır. Gülten Akın’ın ’Maraş’ın ve Ökkeş’in Destanı’nda işlediği Ökkeş kimdir? Osmanlıya hıncı, Dadaloğlu’nun damarlarından gelen bir Avşar boyu köylüsüdür. Maraş gerillaları, Ahi Çarşı’dan, Çoban köylü Türkmen yaylasından ve yüzyıllar boyu Osmanlı düzenine gizli-açık karşı durmuş beyler töresinden oluşur.

Anadolu halk tarihi köylüden Türkmen beylerine, Türkmen ermişlerine, Türkmen ozanlarına bağlanan bir direniş çizgisinden geçer. Maraşlı Ökkeş, Gülten Akın’ın destanında, yeni bir direniş döneminde köylülüğü simgeler. ’Ökkeş şaşmadı kavgadan...Topladı yoldaşını kardaşını...Kurdu çetesini Maraş’a yakın. Ulusal kurtuluş savaşının köylü özü, ozanlar, öykücüler, romancıların yaratıcı çabasıyla tarihsel yerine kavuşacaktır. 12 Mart 1920, Maraş kurtulmuştur. Ulusal kurtuluş savaşının ilk güzel haberlerinden biridir bu. Gülten Akın’ın destanını okuyunuz, haberi Avşar beyi köylüsü Ökkeş’ten alınız. 1230’da Anadolu halkı, ’Yetiş ey baba İshak’ der, çağırır. Selçuklu’nun astığı ermiş önder Baba İshak yetişememiştir. 1919’da Adana ovalarından bir köylü ’Yetiş ey Mustafa Kemal’demiştir. Osmanlı’nın asmak istediği çağdaş önder Mustafa Kemal, bu kez imdada yetişmiştir. Köylü Ökkeş ile Mustafa Kemal arasındaki tarihsel çizgi, Ulusal kurtuluş savaşının en anlamlı çizgisidir.

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Köylü ökkeş Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Köylü ökkeş yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
KÖYLÜ ÖKKEŞ yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
glenay
glenay, @glenay
7.11.2017 00:59:47
Anlamlı güzel bir yazı. Nice köylü Ökkeş'lerimiz vardır daha.
Ama Mustafa Kemal bir tanedir.
Öyle de kalacak gibi.

Tebrikler arkadaşım,

selâmlar, saygılar..
© 2026 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.
Üyelik
Giriş paneli

Hesabınıza giriş yapın ya da yeni üyelik oluşturun.

ÜYELİK GİRİŞİ

KAYIT OL