- 951 Okunma
- 1 Yorum
- 1 Beğeni
ERZİNCAN DA DUT VE MAMULLERİ ( İKİNCİ BÖLÜM )
İpek böceğinin tek besin kaynağı olan dut. Yapraklarından hazırlanan çayı bir litre suya 15, 20 gram dut yaprağı ilavesiyle kaynatılarak yapılır. Ateş düşürücü özelliğe sahiptir, idrar söktürür, kan şekerini düşürür, boğaz ağrısına, bronşite öksürüğe iyi gelir, vücut direncini artırır. Hazırlanan çayı kahvaltıdan veya yemekten önce içilmelidir. Beyaz dut ve yapraklarının bazı iltihaplı hastalıklara karşı kullanıldığı Osmanlı Döneminden beri bilinmekte ayrıca dutun yapraklarında kendine özgü doğal antibiyotik ve antiseptik özelliği olan etkin maddeler bulunduğu saptanmıştır.
Şeker hastalarının vücutlarındaki iyileşmeyen yaralarına taze dut yaprağından hazırlanmış dut yaprağı çayının pansumanı iyi geldiği bilinmektedir. Japonya da yapılan araştırmada dut yapraklarından yapılan çayın damar sertliğine iyi geldiği de ortaya çıkmıştır.
El ve ayaklarda oluşan egzamalara karşı: Bir avuç beyaz dut kurusunu kaynamakta olan yarım litre su içerisinde 5, 10 dakika kaynadıktan sonra geriye alınız ellerinizi veya ayaklarınızı yakmayacak şekilde en az 10 dakika bekletiniz bu kürü birkaç kez tekrarınız halinde el ve ayaklarınız eski haline gelecektir. Yöremizde dut pekmezi yapılırken üzerinde oluşan köpükleri (kef) bir kaba alınarak soğutulur. Cilde tazelik verdiğinden, ciltte oluşan lekeleri izale ettiğinden bilhassa bayanlar yüzlerine maske yaparak uzun müddet bekletirler.
Bu kadar özelliğe sahip olan, en kaliteli, en verimli ve tat oranları oranı yüksek dut ağaçları Erzincan yöresinde ve bilhassa Kemaliye’de yetişmektedir. Dut ve mamulleri için geniş kapsamlı insanlığa faydalı olacak tesisler, fabrikalar açılmalı ve dut bahçeleri için teşvik primleri verilmelidir. Böylece Erzincan için yeni bir tanıtım ürünü daha ortaya çıkacaktır. Bu hususta hazır organize sanayi bölgemizde bir yardım eli, bir yatırımcı ve bir teşvik beklemektedir. 21. Asırda halen daha bu kadar dev bir yatırım aracı bir sahiplenmeyi beklemektedir.
Netice olarak; Dut pekmezi, dut şurubu, dut şerbeti, dut kremi, dut şampuanı, dut ve fındık karışımı fındık dövmeci vs. mamulleri çıkmaktadır. Dut meyvesinden, yaprağından, posasından kozmetik, kimyasal ve ilaç sanayinde kullanımlar geniş bir alana yayılacaktır. Dolayısıyla değerlendirilmesi halinde şehrimizin adı duyulacağı gibi en iyi geçim kaynağı haline gelecektir.
Yetkililerin görüş ve teşviklerine sunulur.
YORUMLAR
Erzincan için dutun önemini anlatmışsınız."Dutname"de yazdım. Ben de dutu folklor penceresinden bakarak anlattım. Bir de Bekir Doğan'ın hazırladığı "Dutun Faydaları" kitabını biliyorum. K.Maraşlı gazeteci Bekir Doğan da bir dut sevdalısı. Erinip yorulmamış. K.Maraş'ta dutun ne derece önemli olduğunu bu kitapta dile getirmiş. Dut hakikaten güzel bir meyve. Yeme de yanında yat derecesinde.
Selam ve saygıyla...