- 679 Okunma
- 0 Yorum
- 1 Beğeni
NEYE İNANIRSAN PSİKOLOJİN ONA HÜKMEDER
NEYE İNANIRSAN PSİKOLOJİN ONA HÜKMEDER
‘Sıkılmadan ve yorulmadan,
Gerçeğin ve güzelliğin peşinden giden fedakar bir aşığım!’(1)
"Güzel gören güzel düşünür, güzel düşünen hayatından lezzet alır." sözü ile yaşamı ne güzel özetlemiş Mevlana. Hayatı pozitif gören insanlar yaşamlarında ne kadar acı çekerlerse çeksinler neticede olumlu sihirli düşünceleri ile dezavantajı avantaja çevirirler. Negatif yaşama sahip insanların ise hayatları karmakarışıktır. Sürekli moralleri bozuktur ve mutsuzdurlar. İnsan psikolojisinin nasıl düşündüğü çok önemlidir. Psikoloji insan bedeninin direksiyonu gibidir. Neye inanırsanız psikolojiniz ona hükmeder. Bu konu ile ilgili tarihte çok örnekler ve deneyler vardır ve yapılmıştır.
İdam mahkûmu olan bir adam üzerinde bilim adamları bir deney yapmaya karar verirler. Mahkûma onu neşter ile bileklerini keserek öldüreceklerini söylerler. Adama bir kaç gün süre verip ölüm şeklini benimsemesini sağlarlar. İdam anı gelip çatınca adamı bir sedyeye yatırıp gözlerini ve kollarını bağlarlar. Adama son duasını yapması için biraz süre verirler. Mahkûm hazır olduğunu söyleyince bileklerini plastik neşterlerle kesermiş gibi yaparlar. Bu esnada da bir yeni kesilmiş bir koyundan alınmış sıcakkanı mahkûmun bileklerine akıtmaya başlarlar. Bu olaylar sonucunda mahkûm bir süre titreyerek ve bağırarak can verir. (2)
1939 yılında yürütülen bu çalışmada, 22 yetim çocuk kullanıldı. Bunlardan 10 tanesi daha önce konuşma bozukluğu olan ve kekeleyenler olarak seçildi. Çocuklar, eşit olarak 2 gruba ayrıldı. Bir grubun konuşma terapisti, çocuklarda gördüğü gelişme ve akıcı konuşma durumuna göre, onları ödüllendiren “pozitif” terapi uyguladı, diğer konuşma terapisti ise, en ufak bir yanlışta dahi çocukları açıkça cezalandıran bir yöntem uyguladı. Sonuçlar gösterdi ki negatif davranılan çocuklar psikolojik anlamda çok ağır hasarlar aldılar. Ancak bundan çok daha kötüsü, terapi öncesi konuşma bozukluğu göstermeyen çocukların da konuşmalarında bozulmalar olmasıydı. 2007 yılında, yetim kalmış bu çocuklardan altısı, maruz kaldıkları bu durum karşısında 925.000 Dolarlık tazminat aldılar.(3)
Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Psikoloji, beyin gücü bu kadar etkili ve güçlü. Bundan dolayıdır ki negatif ne olursa olsun ondan kaçalım. Yerine göre acılarda yaşanmalı ama psikolojinin etkilenmesine izin verilmemeli. Hani toplumda bir insana 40 kere deli dersen deli olurmuş. Gerçekten doğru. Psikolojinize 40 kere ne derseniz ona göre şekilleneceğini, hükmedeceğinizi unutmayın.
KAYNAK
(1) onedio.com/haber/psikiyatristlerin-psikolojik-rahatsizliga-sahip-hastalarindan-duyduklari-14-anlamli-cumle-669659
(2) forum.donanimhaber.com/idam-mahkumu-birinin-uzerinde-yapilan-deney--33599909
(3) onedio.com/haber/sonu-korkunc-biten-10-psikoloji-deneyi-223567
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.