Nikâh
Hamd; nikâhı helal, zinayı haram kılan Allâhu Taala’ya, salât ve selam; ümmetini nikâha teşvik edip, zinadan sakındıran Peygamberimiz Hz. Muhammet Mustafa (S.A.V) onun âline ve ashabına olsun.
Her Müslüman’ın bilmesi zaruri olan bir rükün de; nikâhın dini hükümleridir.
Ayrıca nikâhı bütün dinler ve milletler kabul etmekte, kendi inançlarına göre kayıt altına almaktadırlar.
Kuran’ı kerimde şöyle buyrulmaktadır;
“Sizin için nefislerinizden zevceler yaratmış, onlara ısınasınız diye aranızda bir sevgi ve merhamet kılmıştır.” (Rum Suresi, ayet 21)
Onun için atalarımız nikâhta keramet vardır demişlerdir.
Nikâhlı anne ve babadan doğan çocuk aziz olur, nikâhsız anne babadan doğan çocuk ise zelil ve sahipsiz olur. Neticede çocuklar zayi olup insanlık perişan olur.
Müslüman bir fert nikâhını; Peygamberinin öğretisi ve sünneti üzere kıydırmalı ve onu evliliği müddetince usulüne uygun olarak korumalıdır.
Resmi nikâh kıyıldıktan sonra, dini nikâh kişilere tanınan bir haktır, herkes inancına göre nikâhını istediği kişiye istediği yerde kıydırır.
Şarta bağlanan nikâhlar kabul olmadığı gibi Ehlisünnet itikadına göre belirli süreli nikâhlarda geçersizdir. ( Muta nikâhı gibi)
Erkek veya kadının nikâha mani hallerden uzak olmaları şarttır, mesela Müslüman Müşrikle evlenemez, sadece Müslüman erkeğin Allaha (C.C.) inanan kitabi kadınla evlenmesi caizdir.
Müslüman için nikâh dini bir ibadettir, nikâhı kıyılırken şahıslar temiz olmalıdır.
Yine nikâhı kıyılan Müslüman dininin İlmihal bilgilerine vakıf olmalı, nikâhın nasıl korunacağını kavramalıdır.
İslam’da erkek karısının yeme, içme, giyinme ve barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamakla mükelleftir, bunları temin edemeyecek erkeğin evlenmesi caiz değildir, böyle bir evlilik kadın için zulümdür.
Yine İslam’da kadının vazifesi kocasının ihtiyaçlarını görmek ve ev işlerini yaparak kocasının ve çocuklarının saadeti için çalışmaktır.
İslam’da akraba evliliği caizdir, ancak yabancılarla evlilik tavsiye edilmiştir.
Peygamber efendimiz (s.a.v.) “Kadınlar ile evlenin, fakat sebepsiz boşanmayın. Zira boşanmak öyle bir şeydir ki! Arşı Muazzama sarsılır, titrer. Cenabı Hakkın en sevmediği helal boşanmadır” Buyurmuştur.
Ancak bazı mecburi hallerde boşanmak caizdir, şiddetli geçimsizlik, nefret ve düşmanlıkla evlilik devam etmez.
İslam hukukunda dörde kadar evliliğe müsaade edilmiştir, ancak - bazı durumlar hariç - tek evlilik esas kabul edilmiştir.
İnsanın dinden çıkacak sözler söylemesi nikâhı bozar, ayrıca erkeğin karısına “üçten dokuza kadar hanımım benden boş olsun” sözünü söylerse kadın boş olur, başkasıyla evlenmeden o erkek o kadını tekrar nikâhlayamaz; bu durum boşanmayı zorlaştırmak içindir.
Aile arasında saadetin kaynağı muhabbet ve samimiyettir; Rabbim cümlemizi buna muvaffak kılsın.
En doğrusunu Allah (c.c.) bilir.
Salih Yıldız…26.08.2017
.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.