SANATIN TEKNOLOJİYLE SAVAŞI
SANATIN TEKNOLOJİYLE SAVAŞI
Emek verirken sabır, göz nuru gerektiren el sanatları geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde başlayıp ülkemizde her geçen gün teknolojiye yenik düşmektedir. Oysa adı üstünde el sanatları, bu sanatı mermere nakşetmek geçmişten günümüze, günümüzden yarınlara iz bırakan eserleri işlemek zor zanattıır. ömür törpüsüdür. Her gecen gün elle işlenen el işlemeli ürünler sessizliğe mahkum oluyor…
El sanatları teknolojinin mekanik üretimine yenik düşerken, el sanatlarına ilgisizlikte artmaktadır. Teknolojik gelişmeler bir yandan üretim miktarını ve ürün çeşitliliğini artırsa da, diğer yandan birim üretim maliyetini düşürüyor. Hal böyle olunca da üretilen örünler satış fiyatının da düşmesine sebep olur.. Emek, sabır gerektiren el sanatları teknolojinin kısa sürede adeta sonsuz çeşit üreten üstünlüğü karşısında daha uzun bir üretim sürecine ihtiyaç duyan geleneksel Türk el sanatları ürünlerinin rekabeti zorlaşmıştır.
Sanatı zanaat olarak değil de! Günü birlik ticari kazanç olarak görenler, ülkemizde sanata katkı sağlayamazlar. Bir mermer el sanatları ustası olarak teknolojinin mekanik makinalarıyla üretim yapan kişilere, firmalara bir serzenişte bulunmak istiyorum. Yaptığınız ürünleri piyasaya sürerken ‘’ sanat eseri diye lanse etmeyin’’ mekanik makinaların, yaptığı ürünler fabrikasyon olarak geçer sanat olarak değil… İnsanları tembelleştirdiniz, tembelleştirirken de kendi elinizle, gözünüzle alın teri dökmeden, piyasaya sürdüğünüz ürünleri sanat diye millete yutturmayın. Bari ürettiğiniz ürünün altına hangi makine ile yaptıysanız makinanın kodunu imza olarak düşebilirsiniz..
Günümüz dünyasına ayak uydurmak için teknolojiyle rekabet içinde olan bütün el sanatları ustaları çok yakın bir zaman da el sanatları atölyelerine kilit vurma noktasına gelecek.. Bu konuya biraz duyarlı olunması dileklerimle..
Osman Onuktav
(Avar usta)
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.