DÜNYA BİLGESİ
DÜNYA BİLGESİ Prof. İBRAHİM AGÂH ÇUBUKÇU YAHYA AKSOY
Hocaların hocası,saygın bilim ve kültür adamı, hoşgörü ve sevgi gönüllüsü,günümüzün Yunus Emre’si Prof. Dr. İbrahim Agâh Çubukçu 88 yaşında. Düşünen, konuşan, fikir üreten, yol gösteren, şiirler yazan ve toplum tarafından ilahiyatçı ve şair kişiliği ile çok iyi tanınan, bilinen, beklenen, sayılan ve sevilen bir düşünür.
Sevginin, saygının ve hoşgörünün yerini kan ve göz yaşlarının aldığı bir dünyada, toplumsal hayatımızda birlik ve dayanışmanın yaşatılması için bilim, akıl, sevgi ve hoşgörü temeline dayalı bir anlayışın yerleşmesi yolunda okullarda, televizyonlarda, toplum konferanslarında ve kurumlarında bütün ömrünü harcayan Çubukçu hoca, halk bilgesi ve büyük şairi Yunus gibi ilahî ve insani sevgi temasını işlemeye devam etmektedir.
“Çiçek çiçek gezenlere /Petek bizde bal bizdedir/Gören gözler görsün diye/İnsan hak’ka ersin diye/ İlaç bizde hâl bizdedir” demekte.
Şu anda 88 yaşına giren Çubukçu, ömrünü, bilgisini,sevgisini,gönlünü ve enerjisini ülkesine, ulusuna ve tüm insanlığa adamış,eserlerini Divan’larda, dostlarını her zaman gönül sofralarında toplayan, ipeksi gönlünü halkına yayla etmiş, sevgi bayrağı ile ulusun kalbine girmiş, bilgisi,dili ve düşünceleri güzel ve özel olan, sevgi abidesi Prof.Dr.İbrahim Agâh Çubukçu hocamıza sağlık ve huzur dolu nice yaşlar diliyoruz.
Erdemle,sevgiyle kaynaşmış ve onurla, bilgiyle yücelmiş örnek kişiliğine duyulan saygının bir ifadesi olarak 80 yaşına geldiği 2009 yılından Ankara’da, Halk Kültürü Araştırmaları kurumu Başkanı Prof.İrfan Ünver Nasrattınoğlu ile iş birliği yaparak dostları, arkadaşları ve öğrencileri ile birlikte çok anlamlı bir törenle Çubukçu hocanın 80.yaşını kutladık ve sağlıkla nice yaşlara erişmesini diledik.
Bu toplantıyı," Sevgi gönülde güldür, kin yürekte yüktür" diyen sayın Çubukçu Hocamızın şahsında, geçmişten günümüze ulus olmamızın temel değerlerini öne çıkaran öncü ve önder kişilere selam ve saygı toplantısı olarak değerlendirdik.
"Erdemin başı dil" diyen Kaşgarlı Mahmut,13. yüzyılda her yerde ve her zaman Türkçe konuşulmasını emreden Karamanoğlu Mehmet bey, 15.yüzyılda " Ben kalemimle Türkçe yazdığım şiirlerle Türk Dünyası’nı birleştirdim" diye seslenen Ali Şir Nevaî, "Sevgi muhabbet kaynar yanan ocağımızda diyen Hacı Bektaşı Veli, sevgi ve hoş görü büyükleri Hz.Mevlâna,Yunus Emre, Karacaoğlan, Aşık Veysel, "Benim manevi mirasım bilim ve akıldır" diyen Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu en büyük dil,kültür ve tarih Atamız ATATÜRK ve diğer dil erleri saygı ile anıldılar.
Bu törende, Kültür Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü ve İlahiyat Fakültesi tarafından Türk Kültürüne ve İlahiyata üstün katkıları nedeniyle ödüller verildi. Törene katıla zamanın Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, bu anlamlı töreni hazırlayanları kutladı ve insanlar yaşarken başarıları hatırlanmalı ve ödüllendirilmelidir, Çubukçu Hocam en büyük ödüle layıktır, bizleri de o yetiştirdi” dedi.
GÜNÜMÜZÜN YUNUSU
"Sevelim savilelim " diyen Yunus Emre felsesfesinin günümüzdeki temsicisi olarak değerlendirilen ilahiyatçı bilge ve şair İ.Agâh Çubukçu, doğumunun 80 yılı olan 2009 ’da "İlahiyata, Bilime ve Kültüre Katkıları" konulu kapsamlı bir proğramla Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezinde kalabalık bir izleyici huzurunda kutlandı.
80 inci yılında Çubukçu Paneli, tertip komitesi başkanı Yahya Aksoy’un ,Ankara İlahiyat Fakültesi Dekanı’nın ve Devlet Bakanı Yazıcıoğlu’nun konuşması ile açıldı. program sunucusu olarak TRT sanatçısı Eda Şimşek görev aldı.
Yekta Güngör Özden,Talat Sait Halman,Mustafa Şerif Onaran,Öznur Özdoğan,İrfan Ünver Nasrattınoğlu panelde konuşmacı olarak yer aldılar. Çeşitli yönleriyle Çubukçu hocamızın bütün özelliklerini anlattılar.
Devlet Operası sanatçıları Yunus’tan eserler seslendirdiler. Ankara Edebiyat Dergisi Çubukçu özel sayısı ile Şair Çubukçu’nun şiirlerinin yer aldığı iki cilt DiVAN’ı davetlilere dağıtıldı.
Bütün ömrünü bilim ve sevgi yolunda topluma ve eğitime adayarak ulusumuzun birlik bilincine okullarda,kamu kurumlarında ve toplumsal konferanslarda önemli katkılarda bulundu.
1989 Yılında Irak’ta tarihi Babil Festivali’ne Çubukçu hocamız ile birlikte katıldık. Aynı festivale her ülkeden iki kişi olmak üzere davet edilen 60 ülkeden 120 kişi katıldı.
15 gün süren etkinliklerde, akşamları tarihi asma bahçelerin yer aldığı,” suyuna her dalanın elinde inciyle çıktığı” Fırat kıyısında yer alan , ünlü kraliçe Semiramis ile Büyük İskender’in ve kanunları ile ünlü Hammurabi’nin konup geçtiği, İpek Yolu’nda önemli bir durak olan tarihi Babil şehrinde ve gündüzleri de diğer Irak kentlerinde incelemerde bulunduk.
Bu sürede çok güzel Arapça ve İngilizce konuşan Çubukçu Hocamızı tanıyan konuklar,onun derin tarih, din ve kültür bilgisi ile gönüllere seslenen şiirlerine büyük bir hayranlıkla sahip çıktılar. “Dünyanın en büyük sevgi ve hoşgörü bilgesi” olarak vasıflandırdılar. Ülkelerine davet ettiler.Aynı sevgi seli Irak’lı yöneticiler ile Irak halkında da görüldü.”Bağdat’ı ve Babil’i sevgi dolu bilgi ve kültürüyle fetheden Türkiye’nin gurur kaynağı Çubukçu Hocamızla bizlerde gurur duyduk.
Okullarda, Kültür Bakanlığı Çocuk Yayınları kurulu’nde, TRT ve RTÜK gibi kamu kurumlarında ve toplumsal konferanslarda başarıyla görevler yapan Prof.Dr. İ.Agâh Çubukçu ülkemizde çok sevilen ve sayılan bir bilim adamı ve sevgi bayrağı şair olarak saygın ve seçkin yerini yükselterek hep korudu.
"Agâh’ın yüreği kor gibi yanar/ Sessiz görünse de Allah’ı anar" diyen, Çubukçu Hocamızın gönlü Allah ve insanlık sevgisiyle kor gibi yanmakta.
"Düşkünlere yas tutarım/ Değişmezsem pas tutarım/ Cevher dolu tas tutarım/ Bilincim var insanım ben..." Günüzün Yunusu Prof.Dr.İbrahim Agâh Çubukçu’ya gönül dolusu selam olsun.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.