- 596 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
SİYASETTE GÖREVE TALİP OLMAK
SİYASETTE GÖREVE TALİP OLMAK
Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyuruyor ki, ey amcam Abbas Vallahi biz görev isteyen veya ona hırs gösteren hiç kimseye bu görevi vermeyiz. Veyahut Hz. Ebuzer (r.a) görev istediğinde ona; ‘Ya Ebu Zer idare bir emanettir. Onu hakkıyla yürütenler hariç kıyamet gününde rezil rusvay olmaktır. Liderlik çok ağır bir görevdir.’ buyuruyor.(1)
Günümüz siyasetinde göreve talip olmak hakikaten sıkıntılıdır. Çünkü siyasette politika hakimdir. Ayak kaydırma, yalan ve rantın hüküm sürdüğu bir siyaset arenasındayız. Siyaset ile ilgili bir anımı anlatarak konumuza devam etmek istiyorum: Bir program sebebiyle Kuşadası’na gitmiştim. Orada bir siyasi partinin kadın kolları başkanı siyasetin tanımı ile ilgili şu anısını paylaşmıştı bizimle. Kuşadası ilçe başkanına siyasetin ne olduğunu soran kadın kolları başkanının aldığı cevap günümüz siyasetini anlatmaktaydı. ‘Siyaset; önündekinin ve arkandakinin ayakları altına sabun kalıbı atmaktır’ diye cevap veren Kuşadası ilçe başkanı esasında siyaseti değil politikayı anlatmaktaydı.
Siyasette makamlara talip olmaya dinimizin hoş bakmadığı aşikar. Ama toplumda siyaset maalesef kötü emelli insanların ellerinde. Yani bu şu demek oluyor… Günümüzde siyasi makamlara iyi insanlarında talip olması gerekiyor. Yoksa kötü insanların ellerinde olan güç siyaseti insanlara zulüm uyguluyor. Sonuç olarak eğer bir siyasi makama iyi bir insan layık ise, o insanın siyasete girip o boşluğu doldurması gerekiyor. Aksi bir durumda vebal sahibi olunacaktır. İyi niyetli siyasetçilerin seçim zamanlarını iyi analiz etmeleri ve kendilerine böyle bir talep geldiğinde kabul etmeleri toplumun yararı açısından iyi olacaktır.
Abdurrahman İbnu Semüre (r.a.) anlatıyor: Resulullah (s.a.v.) buyurdular ki:
-Ey Abdurrahman! Emirlik isteme. Eğer senin talebin üzerine sana emirlik verilirse, istediğin şeyin sorumluluğu sana yüklenir. Eğer sen talibin olmadan sana emirlik verilirse, o işte yardım görürsün. Bir iş için yemin eder, sonra da aksini yapmakla hayır görürsen, daha hayırlı gördüğün ne ise onu yap, ettiğin yemin için de kefarette bulun.(2)
KAYNAK
(1) vit-amin.net/?paged=69
(2) (Buhari, Ahkâm 5, 6)
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.