- 678 Okunma
- 1 Yorum
- 1 Beğeni
KİTAP İNCELEMESİ (12) Türkiye’de Çağdaşlaşma
KİTAP İNCELEMESİ (12)
Kitabın Adı : Türkiye’de Çağdaşlaşma
Orijinal Adı :Türkçe yayın
Alt Başlık : Yok
Yazarı : Niyazi Berkes
Çevirenler : Türkçe
Yayınevi : YKY Yapı Kredi Yayınları
Yayıncı : www.ykykultur.com.tr
Sayfa Sayısı : 584
Kategori : Tarih / Sosyoloji
Baskı : 23.baskı Ekim 2016 İstanbul
ISBN : 978-975-08-0434-1
Okuma başlangıç : 02.05.2017
Okuma Bitiş : 10.05.2017
İnceleme Yazısı : Ali Rıza MALKOÇ www.arm.web.tr
Okuyana yeni kitap Önerisi : Değişen Dünyada Sosyoloji / Prof. Dr. Veysel Bozkurt / Ekin Yayınevi
Çağı yakalama planı, projesi, niyeti; âdeta açık kaynak kodlu yazılım gibi olmalıdır. Şeffaf, herkese açık, cömert, katılımcı bir nevi. Genelleme, genişleme ve geliştirmeye açık olmalıdır. Şahsilik, kişisel tatmin ve övünç değil de, ekip mantığı ön plandadır, bu tür toplumsal ve insanlığı ilgilendiren hamlelerde. Ve yeni gelen her nesil; bırakılan bir önceki mirası daha da geliştirerek yeni bir şeyler ekler. Dünyadan, teknolojiden, beklenti ve yeniliklerden geri kalmaz. Bilimsellik de bunu gerektirir zaten. Bu çizgide yol alan toplumlar kalkınmış ve hedeflerini her zaman büyültmüşlerdir.
Bu kitabı bitirdiğimde, yukarıdaki kanaat oluştu zihnimde. Kitabın yazarı Niyazi Berkes; sosyoloji, felsefe alanında çalışmaları olan, dünya tarihini de iyi bilen, çoğunlukla yurt dışında görev yapmış, sosyoloji, ekonomi, felsefe, din bilim dallarında eserler yazmış bir bilim adamı.
584 sayfalık kitabın kalınlığı ve ebadı, okurun gözünü korkutmamalı. 100 sayfalık kısmını kaynakça ve çok detaylı dipnotlar oluşturuyor. Olağanüstü bir akademik birikim ve araştırmanın ürünü bir eser bu.
Kitabı dilerseniz iki cilt gibi düşünüp iki ayda da okuyabilirsiniz.
1700 lü yıllardan günümüze, yaklaşık 300 yıllık tarihimiz/ arayışımız farklı bir gözlem ve bakış açısıyla sığdırılmış kitaba. Dünya tarihini ve kendi geçmişimizi hesaba katmadan, gelecek adına kalıcı plan yapmak mümkün değildir. “Niçin bizden sonra kalkınma hamlesi yapan ülkelerin seviyesine gelemedik?” Sorusunun nedenlerini ve önerilerini çok güzel analiz etmiş yazar.
Şeffaflık, halkın yönetime katılması, bilimsel düşünce sanat, edebiyat, düşünce özgürlüğü, sanayi, teknoloji, savunma, yenileşme, gelişme hamleleri, laiklik, basın, yayın, eğitim alanlarında neden olması gereken yerde değiliz? Sorgulamasını da bilimsel bir perspektiften okuyacaksınız eserde.
Osmanlı’da gerileme dönemine girdiğimizde, dünyaya ayak uydurabilmek için, bir çare olarak düşünülen
Anayasalı saltanatın da değişime yetersiz kaldığı görüldü ve dağılma, parçalanma yıkılma süreci başladı.
Yönetime, bilimsel, hukuki yöntem, millet iradesini dayanak yapmak değil de, kutsal nitelik vermek; millete, yönetime, devlete ve inançlara fazladan bir şey katamadığı, sonradan çok net anlaşılacaktı.
Çelişki, çekince ve ihmallerimiz nelerdi, nelerden kaynaklanıyordu?... Objektif bir bilim adamı gözüyle cevabını aramış yazar. Ülkenin geleceğinde söz, fikir, eylem sahibi olan, bu ülkenin bir parçası olan herkesin özellikle ve öncelikle okuması gereken kitaplar arasında sayılacak bir eser.
Yanlış tercihleri gözlemleyip, yeni bir rota çizmek, geç de olsa bize kalıcı bir kazanç sağlayacaktır.
Bilimsel ve insani bakış açısıyla tarihten ders alamayanlar; magazinsel ve çarpıtma yorum ve yöntemleriyle kendilerini tatmin yolunu tercih edeceklerdir.
Hataları törpüleyip, gözlerdeki çapağı almak için güzel bir araştırma, öneri ve öngörü.
Başka bir kitap tanıtım yazısında buluşmak dileğiyle
Ali Rıza Malkoç
11.05.2017 Samsun
www.arm.web.tr
#armozdeyis
YORUMLAR
"İbadetler dindarlara zorunlu olmalı, fakirler bundan muaf tutulmalı. fakat tam tersi oluyor. zenginler keyfinde, fakirler camilerde" içerikli tespitiyle sosyolojinin kralı olduğunu gösteren Berkes, üniversitede kabusum olmuştur. Kolay anlaşılır olduğu söylenen kitapları normal zekada bir insanın beynini yakabilir. Nitekim etüt salonları onun yüzünden hep yanık kokardı. Altı üstü bir sosyolog olacaktık, bize bu zulmü neden yaptılar anlamıyorum. Fakat laiklik ve sekülerlik kavramlarının Türk ve İslam toplumlarındaki etkisini inceleyen bu kitabı ve "Arap Dünyasında İslamiyet, milliyetçilik, sosyalizm" adlı kitabı birer başucu kitabıdırlar. Arad müdüre fiyakalı laf sokmak için açar bakarım.
Saygılarımla.