- 374 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
21 Şubat,ana dili günüdür.
Önce doğru bir adlandırma yapmamız gerekir bu konuda.
Kutlanacak gün "ana dil" değil;ana dili günüdür.
Çünkü aramızdan yakın zamanda ayrılan ve şarkıcı Özlem Tekin’in de babası olan( Gençler ya da sevenleri için tabi ki bu dikkat çekişim...)Prof .Dr.Talat Tekin bu iki kavram arasındaki farka dikkat çekmekte;kendisinden İtalyanca,İspanyolca,Fransızca gibi diller doğuran Latince ile kendisinden Anadolu Türkçesi,Türkmence ve Azeri Türkçesi gibi dilleri doğan Oğuzcanın birer ana dil olduğunu belirtmektedir.
Ana dili ise anamızdan ya da ilk çevremizden edindiğimiz/öğrendiğimiz dil anlamına gelmektedir.
UNESCO’nun 17 Kasım 1999 tarihinde aldığı bir kararla da 21 Şubat Dünya Ana Dili Günü olarak kutlanmaktadır.
Oldukça yakın bir tarihte,bu "kavram" hayatımıza girmiş olmaktadır.
7 milyarlık nüfusa sahip dünyamızda halen 6 bin kadar dil kullanılmakta olup,bunun yüz kadarıyla nüfusun yüzde 90’ı meşgul olmaktadır.
Geriye kalan diller ise hem oran olarak hem de sayıcı kullanım yönüyle çok çok azalmaktadır.Bundan dolayıdır ki,bazı dillerin "ölü" dil haline gelmeden hayatiyetlerini sürdürmeleri insanlık için önem arz etmektedir.(Mustafa Koçak,Çokkültürlülük Açısından Dil Hakları,S/229)
Ve Amin Maalouf, "Ölümcül Kimlikler" adlı kitabında şuna dikkat çekmektedir:
Bir İtalyan ile Japon’un İngilizce anlaşması iyi bir şeydir ama bir Fransız ile İngilizin İngilizce anlaşmasının iyi bir şey olmadığına.
Galiba mesele dillerimizin sayısını arttırmak ve ana dilimizi de "geliştirmemiz" en yakın görev olarak karşımıza çıkmaktadır.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.