Senden nefret edenleri sev; iyilikten başka üstünlük alameti tanımıyorum. -- ludwig van beethoven
gurelsurucu
gurelsurucu
@gurelsurucu

Mavi Düşler Şiirleri Üzerine

4 Şubat 2017 Cumartesi
Yorum

Mavi Düşler Şiirleri Üzerine

0

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1353

Okunma

Mavi Düşler Şiirleri Üzerine

Mavi Düşler Şiirleri Üzerine

Avangard sanat yani öncü sanat eski yaşam tarzlarını normlarını paramparça etmek için yola çıkmış bir sanat akımıydı. Aslında sanat eylemliliğinin askeri terimle ifade edilmesi gibi gelse de avangard sanat her zaman yeni düşler, tutkular, fantazyalar yaratmayı önüne koymuştu. Eski toplumun içinden gelecek toplumun düşleri tutkuları fantazyaları yaratılmalıydı. Bunu yapma görevini avangard sanat üstüne almıştı. Gürel Sürücü’nün şiirine buradan bakmak lazım. Sürücü’nün şiiri daha çok geleceğe gidilecek yolda tutkuları, düşleri, aşkı yeniden yaratmanın derdinde olan bir şiir diyebiliriz.
Gürel Sürücü’nün şiiri günün boğucu havasını parçalayıp azda olsa geleceğe dair bir ışık taşır. Bir çeşit promete ateşi diyebiliriz. Şiirinin netliği ileriye doğru yönelişi o ateşin kendisidir. Kapitalizmin bunalttığı insanların umutsuzluğu Sürücü’nün şiiriyle aşılır. Bunun yanında sorgulanmış bir aşk anlayışı Gürel Sürücü’nün şiirinde net bir şekilde önümüzde durur. Bu aşk bir anlamda geleceğin aşkı devrimin devrimcinin aşkı diyebiliriz. Kimindi şu söz; “sorgulanmamış hayat yaşanmamıştır” Adorno’nun mu, ya sorgulanmamış şiir nasıl var olur. Günümüzde sorgulanmamış yaşamların yazdıkları şiirler moda. Gürel Sürücü’nün şiiri sorgulanmış şiirler. Güçlü bir dil imgeyle birlikte.

İsmet ALICI
Şair

Şiir sevdası böyle bir şeydir. Bazen bozkırlarda sözcüklere çiçek açtırır bazen alıp başını gider en derin yalnızlıklara. Şiirle örter üstünü, şiirle umutlanır, şiirle acı çeker. Gürel Sürücü “şiiri” sevdası yapan şairlerden. İnsan acılarına duyarlı, insanı var eden olguları estetik bir dille yedirir şiirine. Önce “Günah/sız Sözcükler”le tanıdık Gürel Sürücü’yü. Şimdi “Mavi Düşler”le yolculuğunu sürdürüyor şiir okyanusunda. Aragon der ki “şiir sanatı eksiklikleri güzelliklere çeviren bir simya bilimidir.” Biz de diyelim ki güzelliklerin gök kuşaklarıyla bezensin Gürel Sürücü. Mavi Düşler’in yolu açık olsun…

Suna ARAS
Şair/Yazar


Hayat akarken, elbette ki karanlığın karşısında aydınlık yol alacaktır aralıksız. Bu yolda yürüyen sevgili can yoldaşım şairin, mavi düşlerinde, yüreğinden dökülen her bir hikâyenin içine mühürlenmiş şiirlerini, yaşama duyarlı yüreğinin sessiz çığlıkları arkasındaki devin¬imi ve içindeki her şeyin nasıl düş ile başladığı, sevda ile yol aldığı ve umut ile devam ettiğini, anlaşılmanın da yarının değil bugünün so¬runu olduğunda sözcüklerin nasıl anlam kazanarak paylaşımların çoğalacağını göreceksiniz.

Hatice ÖZÇELİK
Editör

Paylaş
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Mavi düşler şiirleri üzerine Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Mavi düşler şiirleri üzerine yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Mavi Düşler Şiirleri Üzerine yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
Bu şiire henüz yorum yazılmamış.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.