- 653 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Öfke Kontrolü
Sevgili dostlar, bu yazımızda sizlerle toplumda çok fazla yaygınlaşan ve bir öfke küpüne dönen insanlardan dolayı “öfke kontrolü” konusunu paylaşalım istedim.
Öfke bir heyecan çeşididir. Genellikle haksızlığa uğrama, hakaret ve engellenme gibi durumlarda ortaya çıkar. Günlük hayatta sinirimizi bozan birçok olayla karşılaşırız. Trafikte hatalı sollayanlar, sıkıştıranlar, işyerinde işini savsaklayanlar, hakaret eden patronlar, dengesiz müdürler, anlayışsız arkadaşlar, baskıcı ve bunaltıcı anne babalar, aşırı hırs bu olayların bazılarıdır.
Nasıl ki sevince gösterilen tepki farklı ise öfkeye gösterilen tepki de farklıdır. Öfke birazda duyguların dışavurumunu ifade eder. Bir diğer manasıyla, nefisle mücadele etmektir. Yani insan için en zor savaş karşımıza çıkmaktadır.
Bu konuyu ele almanın sebebi, dinlediğim bir haberde sunucu diyor ki; “ A şehrinde erkek kardeşiyle miras kavgası yapan birisi; erkek kardeşini, annesini ve kız kardeşini öldürdü.” Karakola getirilip ifadesi alınan kişi, anne ve kız kardeşinin öldüğünü duyan kişi; “-Onları kim öldürdü?” diye tepki veriyor. Şayet numara çekmiyorsa, anne ve kız kardeşini öldürdüğünden habersiz. Öfke durumunu siz düşünün artık. Topluma şöyle bir göz attığımızda daha neler yaşandığını görürüz.
Hani atalarımız demiş ya; “öfkeyle kalkan, zararla oturur.” Ne yazık ki bu durumu çok fazla yaşıyoruz. Öfkeyle hatalı ve telafisi mümkün olmayan davranış sergiliyoruz. Ardından çok pişman oluyoruz fakat iş işten geçmiş oluyor.
Öfke durumunda ortaya çıkan bazı tepkiler:
• Kan basıncı artması ve kalp atışları hızlanır,
• Nefes alıp vermede düzensizlik,
• Aşırı stres ve gerginlik,
• Tartışma sırasında kişiye veya herhangi nesneye yönelik şiddet uygulanması vb. Öfke kontrolü nasıl olur?
Öfke kontrolünün gayesi kişinin içinde büyüyen duyguları ve öfkenin sebep olduğu dalgalanmaların azaltılmasıdır. Etrafımızda bulunan ve bizleri kızdıran kişilerden kurtulmak ve onları değiştirmek mümkün olmadığından, tepkilerimizi kontrol altına almamız gerekir. Kişilerin öfkeye olan yatkınlığını, içlerinde olan öfke duygularını, bu duygularla nasıl başa çıkılacağını ölçebilen bazı psikolojik testler bulunmaktadır. Bununla ilgili ne tür bir sorunun olduğunun farkına varmak, öfke kontrolü sağlamak açısından önemli bir adımdır.
Öfkeyi kontrol etmenin yolları nelerdir?
Diyaframınızı kullanarak derin nefes alışverişi yapın.
İçinizden rahatla, gevşe gibi telkinlerle kendinizi rahatlatmaya çalışın.
Anılarınızda olan rahatlatıcı deneyimlerinizi düşünmeye çalışın.
Yoga gibi egzersizleri yaparak, kaslarınızı gerginlikten uzaklaştırın.
Bu davranışları her gün yaparak, öfkeli zamanlarınızda kullanmayı öğrenin
Peygamber efendimizin kayınbiraderi olan Hazret-i Muaviye, Peygamberimizden hayır dua aldı ve övüldü. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ümmetimin en halimi ve cömerdi Muaviye bin Ebu Süfyan’dır.) [İ. Süyuti]
(Muaviye’nin mülk sahibi olmasına fazla zaman geçmez.) [Deylemi]
Rivayet olunur ki Muaviye son derece sabırlı ve halim selim bir insandı. Nitekim günlerden bâr (Bir kimsenin üzüntüyle ağlayıp sızlanmasına dayanamamak) verdiği bir gün, bazı büyüklerin tahtının önünde ayakta, bazısının oturmuş bulundukları bir esnada, paçavralar içinde bir delikanlı çıkagelip ona selam vererek huzurunda fütursuzca oturdu ve “ Ey Muaviye, buraya son derece mühim bir mesele için geldim.
Eğer isteğimi yerine getireceksen söyleyeyim; yok eğer yapmayacaksan söyle de bileyim.” dedi.
Muaviye: “ Söyle bakalım, elimizden geleni yaparız.” dedi.
Delikanlı: “ Ben karısı marısı olmayan gariban bir adamım.
Senin de kocası mocası olmayan bir anan var. Ananı bana karı olarak verirsen benim bir karım, onun da bir kocası olmuş olur. Hem böylece sen de sevaba girersin.” dedi.
Muaviye; “ Sen daha gencecik birisin. Anam ise ağzında tek dişi kalmamış kocamış bir avrattır. Anama neden taliplisin bu kadar, anlamadım.” dedi.
Delikanlı: “Duyduğuma göre ananın kocaman kalçaları varmış ve ben de kocaman kalçalardan pek hazzederim.” dedi.
Muaviye: “ Vallahi babam da aha o sebepten anamı almıştı.
Zaten anamın başka bir meziyeti yok. Ama bunu ben anama bir ileteyim. Eğer o da isterse benden âlâ çöpçatan bulamazsın!” dedi. Muaviye bunları son derece sakin bir şekilde söylemiş, ruh halinde en ufak bir değişiklik meydana gelmemişti. İnsanlar ondan daha hilm sahibi birisinin olmadığı konusunda hemfikirdirler.
Âlimler de bu mevzuyla ilgili şöyle derler: “Tahammül ve daha az incitmek vaktince yapılınca iyidir. Mutluluk şükürle olunca daha anlamlı, iyi baht Allah korkusuyla daha güzeldir.”
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.