- 452 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
İYİLİK ÜZERİNE KURULMUŞ BİR MEDENİYET
İYİLİK ÜZERİNE KURULMUŞ BİR MEDENİYET
“DEVLET-İ ALİYYE-İ OSMANİYE”
Zengin kişi gördüğü ilk dükkâna girerek:
-” Bakkal efendi, çıkar bakalım şu zimem defterini” der,
Bakkal çıkarır mahallelinin borç defteri olan zimem defterini.
-”İlk 5 sayfanın yekününü hesapla bakalım.”
Esnaf hesaplar ve fiyatı söyler. Bizim tanımadığımız o yabancı şahıs çıkarır altın kesesini, esnafın söylediği tutarı ona uzatır ve :
-”Sil bütün borçlarını, Allah kabul etsin”, der.
Tüm borçlar silinir. Bunun gibi birkaç kişi daha gelirse mahallelinin borçları ödenmiş olur.(1)
Zimem, zimmet kelimesinin çoğuludur. Zimmet burada borç demektir. Zimem defteri borçluların borçlarının yazılı olduğu defter demektir.
Osmanlı zenginleri, borçlarını ödeyemeyenlere yardımcı olurlardı. Bir de kendi isimlerinin bilinmemesini, gizli yapılmasını isterlerdi. Veremeyenleri tespit edip borçlarını öderlerdi. Durumu iyi olmayan fakirlerin de borçlarını öderlerdi. Eğer borcunu ödeyemeyen bulamazlarsa, borç defterini açıp rastgele bazılarının borçlarını öderlerdi. Bu olay, zimem defteri diye şöhret bulmuştur.
Osmanlı’nın sadaka taşları da meşhurdur. Fakirler ihtiyacı kadar oradan para alırlardı. Böylece fakir zengine minnettar kalmazdı.
Osmanlı, kışın kurtların aç kalıp köye, kente saldırmaması için dağ başlarına ölmüş hayvan eti bırakırdı. Osmanlı insanları aç bırakmadığı gibi hayvanları da aç bırakmazdı.
Osmanlı devletinde çeşitli ırklardan insanlar olduğu halde ırkçılık diye bir şey yoktu.
Bazı ülkeler, birçok işte Osmanlıyı örnek almıştır. Bir milletin iyi işlerini örnek almak hiçbir ülkeye zarar vermez, aksine çok yararı olur. (2)
Zimem Defterleri, sadaka taşları, askıda ekmekler, kışın yırtıcı hayvanların köylere saldırmaması için hayvan etleri ve buna benzer sosyal davranışlar Osmanlı Devleti’nin ne kadar büyük bir medeniyet oluşturduğunun göstergesidir.(3)
Netice de günümüz mahalle bakkalları faizsiz bankacılık gibidir. Küsurata bakmaz
KAYNAK
(1) hgdes.blogspot.com.tr/2015/03/zimem-defteri.html
(2) www.notdefteri.net/zimem-defteri-nedir/
(3) m.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=5426
YORUMLAR
Aslında İslamiyet. Dayanışma, yardımlaşma, yardıma muhtaçlara el uzatma, sosyal yardımlaşma dinimizin temeli. Yazınızı okurken bambaşka birşey geldi aklıma. Camilerimizde kuran kursu dersleri dışında, engelli ve özürlü kardeşlerimiz için toplum içindeki dengeyi sağlamak için, beceri, sanat ağırlıklı eğitim yuvalarına çevrilebilir. Saygılarımla