Erken Teşhis Hayat Kurtarır
Canım oğlum düşüncelerini kaleme dökmüş
Erken Teşhis Hayat Kurtarır
Milyar yıldır var olan dünyada insanlık, tarihi boyunca çeşitli hastalıklarla mücadele içinde olmuştur. Bizim çağın en tehlikeli hastalığına da kanser diyebiliriz herhalde. Mısır papirüslerinde, Babil çivi yazısı tabletlerinde bile rastladığımız yüzyıllardır var olan bu hastalık, günümüzde insanoğlunu hiç olmadığı kadar tehdit ediyor. Bize de bu illetin en “popüleri” ama en masumu(!) çattı.
Koskoca Ayşe Yıldız’ın Can Yücel’den ne eksiği var? Grip olacak hali yok ya kanser olacak elbet! Annemin de dünyadaki her 10 kadından birinin olduğu gibi meme kanserine yakalandığını yaklaşık 2 sene önce öğrenmiş oldum. Yaşanılan zorluklar, tedavi süreci bir yana “sen güçlü kadınsın, yenersin” klişeleri altında annem gözünün altına birkaç kırışıklık daha ekleyerek çok şükür kanseri yenmeyi başardı.
Kanser söze dökülünce başlar derler. Ağzı sussa, kalemi susmayan çok kıymetli validem, ilk andan itibaren her duyguyu olduğu gibi bu duyguyu da en derinden hissetmeye başladı. Bize de bu hastalığı bol bol araştırmak, eşe dosta sormak kaldı. En sonunda Angelina Jolie’nin yaptığının en doğrusu olduğu kanaatine vardık
Kendimizi mutlu, hayatımızı gayet keyifli hissederken birden böyle bir şeyle karşılaştığınızda siz de artık bir “hasta” statüsüne giriyorsunuz. Bu evrede kanseri yenmek için ilk silahın moral olduğunu söyleyecek bir düzine iyi kalpli ancak “saf” insanla karşılaşıyorsunuz. İnsan hasta olduğunu bilerek, onu yenmek için bile olsa ne kadar mutlu olabilir ki?
Psiko-analiz uzmanı bendenize göre, insanlara moral depolamak yerine onları hırslandırmak tedavi aşamasında en önemlisi. Kanser değil sen güçlüsün, saçların değil sen güzelsin!(Gerçi annem saç dökülmesi konusunda evde hiç yalnız kalmadı ). Amaç mücadeleye odaklanmak, yaşamı kaçırmamak!
Ölüm her zaman için büyük bir tabu ve yüzleşmesi güç bir durum olduğu için insanlar kendilerinin öleceklerine inanmaz ve hep başkalarının başına geleceğini düşünür. Evet, ölümlü olduğumuz hastalıklarla somutlaşıyor ama bu kesinlikle insanoğlunun “fıtratında” olan bir şey de değil. Zira kanser tedavisi olan bir hastalık ve hayatta kalma oranlarının Kuzey Amerika, Avustralya, Japonya ve Batı Avrupa’da daha yüksek olması da bizim adımıza düşündürücü. En azından halkın bilinçlendirilmesi ve toplum tabanlı tarama programlarının ülke genelinde uygulanması için bir şeyler yapılmaya başlanabilir.
Bu süreçte bizim –özellikle de annemin- yanında olan herkese teşekkür ediyorum. Kanser hastalarına acil şifalar, yakınlarına sabırlar dilerim.
Yasin YILDIZ
YORUMLAR
Merhaba Ayşe Bacım, maalesef çağımızın hastalığına istesen de istemesen de sen de yakalandın ve bir yıldır iyileşmek için çok çabalıyorsun. Yazıda da belirtildiği gibi hastalıktan değil geç kalmaktan korkmalı. Günümüzde birçok hastalık gibi kanserin de çaresi var ama erken teşhis şart.
Güzel, güzel olduğu kadar bilgilendiren bir yazı idi tebrik ederim duyarlılığın için.
Şifa bulman için duacınım. Sevgilerimle.