PARA MI, YOKSA İNSAN MI EFSÂLDİR?
Aslında hep efsâldir,
İnsan ve para birdir;
Harcarsan kem niyetle,
Emin ol, kârı kirdir...
Para sizce ne demek, para size neyi çağrıştırıyor?
Pratikte para, maden ve banknot olmak üzere ikiye ayrıldığı gibi, yaşamdaki yerimizi de ikiye ayırır: Zengin ve fakir.
Para iyi bir hizmetçi, kötü bir efendidir. Paranın uşağı olmadan, onu ancak emrimiz altına alarak yönetebildiğimiz takdirde huzurlu bir hayatımız olabilir.
Malların alım satımında kullanılan bir değişim aracı olarak fiyatlarla değerleri ifade eden para insanlar ve ülkeler arasında el değiştirerek ticari etkinliklerin yürütülmesini sağlar; aynı zamanda temel servet ölçüsüdür.
İktisat kuramında para kavramının önemli bir yeri vardır. Taşıma ve ölçme kolaylığı sağlamak gibi özellikleri bulunan paranın asıl önemi, biçiminden ve yapıldığı maddeden çok mal ve hizmet alımında herkesin benimsediği bir ödeme aracı olmasında yatar. Eskiden, aralarında deniz kabuğu, boncuk, taş ve sığırın da bulunduğu, değeri olan çeşitli mallar para olarak kullanılmış olup, 17. yüzyıldan beri ise, temel para biçimleri: Metal para, kâğıt para ve kaydî paradır.
İktisat kuramına göre paranın birbiriyle ilişkili dört ayrı işlevi vardır:
1- Mal ve hizmet alışverişinde, ayrıca borç yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde herkesçe benimsenmiş bir ödeme aracı olması;
2- Fiyat sisteminin işlemesinin kolaylaştıran ve hesapların tutulmasını, maliyet, kâr ve zararın belirlenmesini sağlayan ortak bir değer ölçüsü ve hesap birimi olması;
3- Vadeli ödemelerde ve kredili işlemlerde standart birim olarak kullanılması; para olmasaydı, borç alıp vermede herkesçe benimsenmiş bir kural bulunmayacak ve kredili işlemlerin günümüzde ekonomide oynadığı önemli rol gerçekleşmeyecekti;
4- Tasarruf, servet ve saklama aracı olması; paranın bu işlevi, istendiğinde satın alma gücüne çevrilebilir bir birimi mümkün kılar. Likiditesi tam olan, yani anında başka mallara çevrilebilen tek değişim aracı paradır.
Sarraf bilir altının öz değerini,
İnsan bilir insanın has kıymetini;
Ömrün temiz tutmalı perdelerini,
Yoksa kavrayamazsın akıbetini...
Şerefle bitirilmesi gereken en ağır görev: Hayattır!
Bu nedenle; bir lokma ekmek için şerefini ayaklar altına almaya, bir anlık zevk için namusunu lekelemeye, bir zamanlık mevki için ayak öpmeye, günlük menfaatler için faziletini karartmaya değmez!
Para, mübrem insanî ihtiyaçları karşılamada insanlığın refahı, huzuru ve saadeti için olumlu, yapıcı ve güzel amaçlarla kullanıldığında elzem; aksi takdirde, zararlı, tehlikeli ve efsâl bir nesnedir. Bunu beşeriyetin hayrına güzel amaçlarla kullananlar muteber; aksi hâlde, mekruh sıfatları haiz addolunurlar.
Parayla ilgili bazı yaygın söylemler:
-Elimizin kiridir...
-Şeytanın ta kendisi...
-Parayla saadet olmaz, ama parasız da olmaz...
-Gerçekçi olmak gerekirse; zorunludur ve güç’dür...
-Günümüzde insanın uğruna ruhunu bile sattığı değişim aracı....
-Kullanmasını bilenlere iyi bir araç, ama tamah edenler için bir felaket...
Çoğu zaman adam yerine konulmak istiyorsanız, önce paralıymış gibi görünmeyi bileceksiniz. Nasreddin Hoca hesabı: Ye kürküm, ye.
Zamanının Fransa imparatoru Napoléon Bonaparte, savaş için gerekli 3 şeyin ne olduğunun sorulması üzerine şu cevabı vermiştir: Para, para, para.
Parayı konu alan bir Napoléon fıkrası:
Napoléon Bonaparte, İspanya’yı savaşta yendiğinde, İspanya kralı Napoléon’ a:
-“Siz sadece para, ganimet, altın ve toprak elde etmek için savaşırsınız, oysa biz şerefimiz ve namusumuz için savaşırız...” demiş.
Napoléon yanıtlamış:
-“Doğru, herkes neye ihtiyacı varsa onun için savaşır...”
Suyun kaldırma kuvveti gibi, su var oldukça, bu kuvvet de vardır.. İnsan da var oldukça bu emr-i itibarî olan para varlığına devam edecektir...
Güzel dile, güzel bul;
Olma hiç kimseye kul;
Gerçek mutluluk sunmaz
Hem mal, hem de para pul...
Allah, paragöz insanlarla muhatap etmesin, bizi onlara mecbur kılmasın... Esen kalınız...
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.