- 914 Okunma
- 1 Yorum
- 1 Beğeni
Amasya Sevdası Şairi Kimdir ? diyene Cevap.. / Müzeyyen Keskin
*
Özellikleri ve Güzellikleriyle Amasya ve İlçeleri konusunu Amasya Sevdası isimli çok ünlü Şiirinde aksetiren Şair Hikmet Okuyar’ı daha yakından tanımak isteyenler Hikmet Okuyar kimdir ? diye soruyor..
*
Amasya Sevdası Genel Yayın Danışmanı Hikmet OKUYAR kimdir ?
*
Tanıtım Turizm Kültür Sanat Eseri Amasya Sevdas Projesi’nin Genel Yayın Danışmanı olan Hikmet OKUYAR
Amasya Sevdası Proje çalışmamızın her aşamasında kaynak kişiliği ile birikim ve becerileriyle, araştırma, bilgilendirme ve uygulamalarıyla yayın ekibimize katkı sağlamış yanımızda olmuştur.
*
Yine Amasya Sevdası Proje çalışmamıza
‘’AMASYA SEVDASI ’ ve ’ BU BİZİM ŞEN ESENÇAY HAS SEVDAMIZ BİLİNSİN’’ gibi iki önemli eseri kazandıran ünlü bir isimdir Hikmet Okuyar.
Okuyar Genel Yayın Danışmanlığında arz ettiğimiz Eserimizde Amasya ve ilçeleri’nin özellikleri ve güzellikleri şiirsel olarak
makalelerle haberlerle ve görsellerle anlatılmaktadır.
*
Amasya Sevdası Genel Yayın Danışmanımız ŞÜSİYAD Başkanı Hikmet OKUYAR şiire sevgi şaire saygı duyarlılığında sevdalara karılmış yüreği ile
Tüm Sevdalarını ‘’ TÜRKİYE SEVDASI’NDA toplamış; devamı konu olunca da ’Bizim Sevdamız Bitmez ’ demiştir.
*
Hikmet Okuyar, Özel Yetenekli gençleri bir adım daha öne çıkarmak ve bu güne kadar sayısız şair, yönetmen, sanatçı, fotoğraf sanatçısı ve ressama Şiirli Hikayeler, Şiirli Romanlar yazanlara Şiirli resimler yapanlara yazarlara umut olmuş ve yol göstermiştir.. ’Bir Şiirde Sen Yaz ’ diyerek ünü dünyaya yayılan ve anavatanı da Şebinkarahisar olan yedi renginde yedi kokusunda yediveren gönülçelen ŞEBİNGÜLÜ için mesaj yayınlayan Okuyar; sayısız şiirin yağmur gibi akmasına VESİLE olmuştur.
1001 İsim 1001 Eser Okuyar Karma Sanat sergileri çok beğenilip yoğun ilgi görmektedir.
Türkiye İl İl belde belde kasaba, kasaba, köy köy şiirlerle tanıtılıyor ve 19 yıldır.’ Hikmet Okuyar Ödüllü Şiir Yarışmaları’ düzenlemekte ve çam sakızı çoban armağanı diyerek birinci gelen şiirler ödüllendirilmektedir.
Gerçekten ödül yelpazesi çok geniş. Benim de Kültür Sanat Danışmanı olduğum ’Türkiye Sevdası Tanıtım Turizm Kültür Sanat Eseri’nde yayınlanmaktadır. Türkiye Sevdası Para ile de satılmamaktadır. Diyerek gönlünü, emeğini bilgeliğini özverili çalışmalarla engin sabrıyla, hoşgörüsüyle yapmaktadır.
Türkiye Sevdası ve Amasya Sevdası ile şiir etkinlikleri ve sergiler yapmaktadır.
Evet
Hikmet OKUYAR Kimdir ?
Şebingüllerinin kokuştuğu ve Şebinbülbüllerin ötüştüğü ortamlarda bir tarla kenarında bir harman yerinde bir Söğüt ağacının gölgesinde dünyaya gelen Şebinkarahisar Kütküt Mahallesi doğumlu olan Şair, yazar, gazeteci, iş adamı, olan Hikmet Okuyar;
İlk, Orta ve Lise Öğrenimini Şebinkarahisar’da tamamladı. 1968- 1969 yılları arasında Giresun İli, Alucra İlçesi, Köklüce Köyü İlkokulu’nda 2.3. sınıflara öğretmenlik yaptı. Çok meşhur ALUCRA TÜRKÜSÜ isimli eserini burada yazdı.
*
704 sayfalık kaynak eser, Tanıtım, Turizm, Kültür Sanat Eseri ŞEBİNKARAHİSAR SEVDASI;
- 706 sayfalık KARADENİZ SEVDASINI
- 710 sayfalık TÜRKİYE SEVDASI isimli eserlerin proje hayallerini burada şekillendirdi.
*
Bir yıl hukuk, bir yıl iktisat okudu. 1974 yılında İ.T.İ A. Gazetecilik halkla İlişkiler Yüksek Okulu’ndan mezun oldu.
*
1970-1976 yılları arasında İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bünyesinde
Sayman sekreteri ve Mutemet ünvanlarıyla görev yaptı.
1977-1995 yıllarında THY A.O’nın değişik Başkanlıklarında çalıştı. 1985’de
Kütüphane Arşivini kurdu. Kurucu şef ve Müdür olarak görev yaptı.
11 ay süreyle de ŞİYAD ‘’Şebinkarahisar İşadamları Yardımlaşma Derneği’’ kurucu Genel Başkanlığını yaptı.
İlk şiiri 14 yaşında ULUSAL BASINDA yayınlandı. Madımak İsimli duvar gazetesinde 1960 yılında başladı. 1975-1976 yılları arasında Milliyet Gazetesinde genç kalemler sayfasını yönetti. Gerçekler köşesinde günlük yazılar yazdı.
Üç yıl Şebinkarahisar Sesi Gazetesinin Genel Yayın yönetmenliğini yaptı.
-Sosyal siyaset, REKLAM PROPOGANDA, kitle iletişimi, yeşil çevre ve ağaçlandırma konularında kurslara katılıp uzman oldu.
- Yazı ve şiirleri; Giresun ve Alucra Dergisi’nde ,Yeni Orkun, Bizim Hisar, Sümsük, Tarla, Toprak, Ötügen, Türk köyü, Adsız, Türkiye, Son Kale, Ana, Türk Edebiyatı, Birliğe Çağrı, Çotanak, Yeşil Giresun, Yeni Şebinkarahisar, Çamoluk gibi dergilerde, Öz Giresun, Yeni Giresun İlleri, Bizim Anadolu, Çorum’un Sesi, Gün Işığı, Şebinkarahisar’ın Sesi, Karadeniz Gözde, Zaman, Orta Doğu,Genç Arkadaş, 28 Şafak, Yenişafak,Yeni, Mesaj, Türkiye, Gündüz gibi gazetelerde ve Giresunlu Şairler, Türklye Şairler Antolojisi, Çamoluk Şairler Antolojisi’nde yayınlandı. Şebinkarahisar Türküsü, Şebinkarahisar Turizm ve Kültür Şenlikleri, Çamoluk Türküsü ve Giresun Geceleri isimli eseriyle şiir dalında 4 birincilik ödülü kazandı.
En son 6. sı olan 17-20.05/2016 da Şebinkarahisar Atatürkevi müzesinde Okuyar Karma Sanat Sergisini, açtı.
-Sakıp Sabancı’nın da bulunduğu 4. Dereli Kümbet Yaylalar Şenliğinde açtığı şiir sergisi ortamında 50 bin şiirli broşürü şenlikçilere armağan ederek. Dünyada ilk defa dağ başında şiir sergisi açan şair ünvanını aldı.Şiir okumanın cezası mı olur ? diyerek yaptığı kampanyalarla da dikkati çeken ; Şiire Sevgi Şaire Saygı ilkesiyle yaptığı hizmetleriyle de Şiiri Sevdiren Şair, Proje üretip uygulayan şair, Eylemleriyle, söylemleri örtüşen şair, ‘’Dağların ve Çobanların Şairi Bizim Hikmet’’ gibi ünvanlar kazanan Hikmet OKUYAR’ın Biraz daha hürriyet isimli şiiri Azaerbaycan Azadlık Günü’nde
Türkiye’den Gelen Mektup başlığı altında Bahtiyar VAHAPZADE tarafından okundu. 1996 yılından itibaren her yıl düzenli olarak düzenlenen Hikmet OKUYAR Ödüllü Şiir Yarışması ve yarışma sonun da verilen ; Şair,Yazar,Gazeteci Hikmet OKUYAR Kültür Sanat Ödülü etkinliklerine başdanışmanlık eden,’’ Şebinkarahisar Şiir Akşamları’’ projesini gerçekleştiren ve ŞEBİNKARAHİSAR TURİZM ve KÜLTÜR ŞENLİKLER, DİKMETAŞ YAYLA ŞENLİKLERİ, GÜMÜŞ KAVAL SES YARIŞMASI, KARADENİZ ALTIN KEMENÇE SES YARIŞMASI, HASANŞAYH’İ ANMA TOPLANTILARI VE ŞEHİTLER GÜNÜ gibi bazı projelerin sahibi ve bazılarının da ilk organizatörü olan şair, yazar, gazeteci Hikmet OKUYAR; ‘’Aşıklık ozanlık şairlik şiir yorumculuğu; özel yetenek, bilgi beceri ve yoğun emek isteyen ciddi ve saygın bir meslekti. Hikmet OKUYAR ‘’ öz deyişi ile dillendirdiği tezini Türkiye genelinde kurulan şiir atölyelerinde görev yapan uzmanların tartışmasına sunarak destek istemektedir..
Şiir günlerinde, şiir sohbetlerinde, şiir akşamlarında 21 Mart-13 Haziran tarihleri arasında okullarda, beldelerde, ilçelerde ve illerde tertiplenmesini istediği ‘’Bir Bahar Akşamı Şiir Dinletisi’’ etkinliklerinin tertip komitesi başkanlarına gönderdiği mesajlarda
‘’Şiire Sevgi, Şaire Saygı, şiir yorumcusu şiir dostları ile şiir kitaplarına daha çok ilgi sanata değer. Hikmet OKUYAR’’ diyen OKUYA; aşıkların, ozanların, şairlerin, şiir yorumcularının, bağ ve bahçe üreticilerinin piri olan dünyaca ünlü Abdi Beğ için bir anıt yaptırmayı; tüm aşık, ozan,şair, şiir yorumcusu, bestekar, müzisyen, ses ve saz sanatcısı, ressam, karikatürist, fotoğraf sanatçısı, senarist, tur operatörü, hikayeci, romancı, gibi tanıtım, turizm, kültür, sanat ileirtibatlı şiir dostlarını ‘’SENEDE BİR GÜN’’ özellikle de 19-20 Mayıs günleri arasında; gülü, bülbülü, dutu, cevizi, kalesi ve yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle ünlü tarih, kültür sanat şehri, Mustafa Kemal Atatürk’ün övdüğü, Fatih’in otağ kurduğu şehir; Kelkit Vadisi’nin Cazibe Merkezi, 7 gün 7 gece Şebinkale Şiir Şenlikleri’nin Şehri Şebinkarahisar’da toplamayı; başta aşık, ozan, şair, şiir yorumcusu, saz ve ses sanatçısı, bestekar, ressam, karikatürist ve fotoğraf sanatçısı olarak ünlenmek isteyen çok özel yetenekli gençleri kültür sanat dünyasına kazandırmak amacıyla organizatörlük ve basın-yayın müşavirliği faaliyetlerini azimle sürdürmekte, ŞÜSİYAD ve ŞEMA gönüllülerinin de başkanlığını yapmaktadır.
Hikmet OKUYAR’ın Yayınlanmış Bazı Eserleri:
1- İmamoğlu’ndan İmamoğlu’na Şiirler-1972
2- Yolların Çilesi, Şebinkarahisar 1989
3- Giresunlu şairin şiir şenliği 1993
4- Bayramlık şiirler Şebinkarahisar,1987
5- Gençlik şiirleri, İstanbul 1988
6- Şebinkarahisar Sevdası 1998
7- Bizim sevdamız Bitmez 1998
8- Şiirlerle Şebinkarahisar 2002
9- Karadeniz Sevdası 2004
10-Türkiye Sevdası
Hikmet Okuyar’ın Bestelenmiş Bazı Eserleri
1- Can Anadolu’m
2- Mavi Yolculuk
3- Gurbet ve Hasret Türküsü
4- Aksu Şenlikleri
5- Şebinkarahisar Türküsü
6- Giresun Geceleri
7- Alucra Türküsü
8- Çamoluk Türküsü
9- Kılıçkaya Türküsü
10-Dikmetaş Türküsü
......
AMASYA SEVDASI.. / Hikmet OKUYAR
01
Amasya Sevdası yazınca Hikmet..
Bağrında nazlıca, nazdım Amasya.
Gül bahçe adası kazınca Hikmet..
Otuz üç, otuz üç; dizdim Amasya.
02
Kavrula, savrula, yandım dağlandım;
Şebin sancağıyken candım bağlandım.
Özele, güzele, kandım eğlendim..
Yöreni, yareni, yazdım Amasya.
03
Okuyar, Tamzara, horon başında..
Kelkit doğar ufuk, ufuk düşünde;
Toyga çorbasında, keşkek aşında..
Bestekar sazında, sözdüm Amasya.
04
Merzifon, Suluova, ey Hamamözü !
Gümüşhacıköylü, Göynücek nazı.
Çeşme başlarında verilen sözü..
Şahin yaylasında sezdim Amasya.
05
Esençay, Taşova, Vadi’ye girdim;
Bamyayı toplayıp, nohutu derdim.
Müzede beş yıldız; bir elma gördüm;
Şebingülü ile süzdüm Amasya.
06
Ferhat - Şirin aşkı, içime sine;
Amasya Sevdası gönlüme ine.
Yeşilırmak beni aldı içine..
Gizemliyi orda çözdüm Amasya.
07
Borabay, şiirin bayramlık yeri;
Şimalyıldızı de, diyorsan heri.
Amasyalı aşkım olduktan beri..
Ünlü Amasyalı, özdüm Amasya.
08
Gönül birliğinde; sevincim, acım;
Özgürlük, güvencem, üretim gücüm.
Genelge, ilk adım; zaferler tacım..
Emperyal oyunu, bozdum Amasya.
09
Amasya denince, bir of duyarsan;
öncelikli deyip, adam sayarsan;
Tutup, bir hatırlı; yere koyarsan..
Al beni boşluktan, bezdim Amasya;
Seni tam kalbime yazdım Amasya.
10
Bağrında nazlıca, nazdım Amasya.
Seni tam kalbime yazdım Amasya.
Otuz üç, otuz üç dizdim Amasya.
Bestekar sazında, sözdüm Amasya.
Emperyal oyunu, bozdum Amasya.
=
Hikmet OKUYAR
Şüsiyad Başkanı
12 Nisan 2012, Gebze / KOCAELİ
.....
Bu Bizim Şen ESENÇAY Has Sevdamız Bilinsin..
*
Bir canlanma var canlar, yükseliyor bulutlar..
Bu bizim şen ESENÇAY, has sevdamız bilinsin.
Fırınkurusu ekmek, ’GÖLAYAĞIN’ nda dutlar..
Bu bizim şen ESENÇAY, has sevdamız bilinsin.
*
Şehzadeler şehrimiz, Ferhat - Şirin dilinde..
Duygularım gezinir ’Borabay duy.. ’ salında
Şiirimin bestesi ustaların elinde..
Bu bizim şen ESENÇAY, has sevdamız bilinsin.
*
Yeşilırmak aşkları, ’HERİ’ .. deyince duya;
Gizemli deyişlerim ’ MÜZE’ de oya oya.
Bakan göz güzel baksın hissetsin doya doya..
Bu bizim şen ESENÇAY, has sevdamız bilinsin.
*
Sevdamız, AMASYALI KESKİN OZAN nefesi..
Bir ses ki ESENÇAYLI gülün yükselen sesi.
Büyük birlik içinde gönüllerin neşesi..
Bu bizim şen ESENÇAY, has sevdamız bilinsin
*
Hikmet OKUYAR
ŞÜSİYAD Başkanı
21-22 Haziran 2009, Borabay, Şahin Yaylası / ESENÇAY
===========
Kitle İletişim: Müzeyyen KESKİN Amasyaşat Başkanı Türkiye Sevdası Kültür Sanat Danışmanı
www.youtube.com/watch?v=jUujgZRvV4U
www.youtube.com/watch?v=nt9RWfEsiKk
www.youtube.com/watch?v=vVH26Klty_0